X

Με… “άδειες βαλίτσες” στο Eurogroup ο Τσακαλώτος

Χαμηλά ο πήχης για το Eurogroup της Δευτέρας, ενώ η οικονομία δοκιμάζεται καθώς στενεύουν επικίνδυνα τα χρονικά περιθώρια για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

Ant1news


Του Νίκου Ρογκάκου

Διέξοδο στα μεγάλα αδιέξοδα θα προσπαθήσει να βρει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, αφού την Δευτέρα ο υπουργός μεταβαίνει στο Eurogroup, με άδειες βαλίτσες, με δεδομένο ότι όλα τα μεγάλα θέματα είναι ανοικτά.

«Κλείσαμε αυτά που θέλαμε» δήλωσε, πάντως, αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών εξηγώντας ότι «είχαμε πλήρη συνείδηση ότι δεν θα είχαμε πρόοδο σε εργασιακά και ασφαλιστικά. Κλείσαμε ταμείο, ιδιωτικοποιήσεις, εξωδικαστικό».

Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι ο χρόνος περνά και όσο δεν φαίνεται η πρόοδος που θα οδηγήσει σε συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, η οικονομία δοκιμάζεται και νέοι πονοκέφαλοι προστίθενται. Το πρώτο δίμηνο ανακόπηκε η ροή εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους.

Ωστόσο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος διαμηνύει πως «η κυβέρνηση δεν πρόκειται να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή μια κακή συμφωνία, πολλώ δε μάλλον μία συμφωνία η οποία θα υπερβαίνει τις αρχές της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Πιέζουμε για όσο το δυνατόν πιο γρήγορη λύση αλλά δεν θα υιοθετήσουμε ποτέ τη γραμμή “τόσα και άλλα τόσα”, όπως μας καλεί η ΝΔ».

Από την πλευρά της ΝΔ ο Γιώργος Κουμουτσάκος εκτίμησε, μέσω της Real News, ότι «η χώρα εδώ και πολλούς μήνες σέρνει τα βήματά της σε μία μακρά ανηφορική πορεία αβεβαιότητας. Όσο αυτή θα συνεχίζεται, η οικονομία θα βυθίζεται και η κοινωνία θα απελπίζεται».

Τα “αγκάθια”

Σύμφωνα με κορυφαία κυβερνητική πηγή «τρία θέματα έχουν μείνει ανοιχτά και είναι για πολιτική συζήτηση», μετά την τελευταία τηλεδιάσκεψη, όπου απλώς διαπιστώθηκε ότι παραμένει αγεφύρωτο το χάσμα σε: 

-          Ασφαλιστικό (κατάργηση προσωπικής διαφοράς)

-          Αφορολόγητο (μείωση στις 6.000€)

-          Αύξηση ορίου απολύσεων, ΣΣΕ, lock out, συνδικαλιστικός νόμος

-          Ενέργεια (πώληση μονάδων ΔΕΗ)

-          Αντίμετρα (συμφωνήθηκε μείωση ΕΝΦΙΑ, αλλά όχι το ποσοστό)

Κι ενώ η υπουργός Εργασίας  Έφη Αχτσιόγλου θεωρεί πως «Το τέλος της εργασιακής απορρύθμισης και η επαναφορά της εργασιακής κανονικότητας στην Ελλάδα, θα είναι νίκη για όλους τους εργαζόμενους της Ευρώπης» οι κυβερνητικοί χειρισμοί δέχθηκαν πυρά τόσο από την Φώφη Γεννηματά όσο και τον Δημήτρη Κουτσούμπα.  

​Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης μίλησε για «τυχοδιωκτικούς χειρισμούς μιας ανίκανης κυβέρνησης» ο, δε, ΓΓ του ΚΚΕ πως «η λύση θα δοθεί μόνο σε σύγκρουση με τα μονοπώλια, τον καπιταλισμό, για να εμποδίσουμε το νέο αντιλαϊκό πακέτο».