X

Αυξημένες οι προσφυγικές ροές στο ανατολικό Αιγαίο

Ιδιαίτερα αυξημένες είναι οι προσελεύσεις των προσφύγων στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου το τελευταίο τριήμερο.

Ant1news

Φαίνεται πως η Τουρκία έχει αρχίσει τη μονομερή καταπάτηση της συμφωνίας της με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το προσφυγικό, όπως απειλεί τις τελευταίες εβδομάδες, στα πλαίσια της διπλωματικής της διαμάχης με τη Ευρώπη.

Σήμερα καταγράφηκαν 81 συνολικά αφίξεις στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, με τους 56 πρόσφυγες και μετανάστες να φτάνουν στην Λέσβο και τους 25 στην Χίο, που για πρώτη φορά έχει ξεπεράσει τη Μυτιλήνη σε αριθμό φιλοξενούμενων αιτούντων άσυλο.

Τρία ακόμα περιστατικά σε Χίο, Λέσβο και Σάμο που καταγράφηκαν το πρωί, ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό των προσφύγων και μεταναστών, που έχουν φτάσει από την Πέμπτη έως σήμερα στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου σε 566 άτομα.

Ο αριθμός αυτός είναι πολύ μεγαλύτερος από εκείνους του υπόλοιπου μήνα, αλλά και ολόκληρου του Φεβρουαρίου. Στην ουσία, οι αφίξεις των τελευταίων ημερών αναλογούν σε εκείνους του Φεβρουαρίου του περασμένου έτους, πριν δηλαδή την υπογραφή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης βορείου Αιγαίου, συνολικά στα νησιά σε καταυλισμούς και άλλες δομές σήμερα βρίσκονται 8.759 άτομα. Από αυτά 3.485 στη Λέσβο, 3.541 στη Χίο και 1.733 στη Σάμο. 

O συνολικός αριθμός των προσφύγων που βρίσκονται στην χώρα ανέρχεται σε 62.434 άτομα.