X

Τριήμερο εντατικών διαβουλεύσεων στις Βρυξέλλες

Επιβεβαιώθηκε το “χάσμα” με τους δανειστές στο Eurogroup. Ασφαλιστικό και εργασιακά τα «αγκάθια». ΔΝΤ: παραμένουν σε εκκρεμότητα σημαντικά ζητήματα.

Ant1news

Εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων μέχρι και την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, μεταξύ των επικεφαλής των θεσμών και της κυβέρνησης, αποφάσισε χθες το Εurogroup, σε μια προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου που υπάρχει στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Eurogroup, οι ελληνικές αρχές και οι θεσμοί, στοχεύουν στην ταχεία σύναψη μιας συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο και υπογραμμίζεται ότι η συμφωνία είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος.

“Αγκάθια” παραμένουν το ασφαλιστικό και τα εργασιακά ενώ άτυπος στόχος είναι η επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο μέχρι το επόμενο Εurogroup, στις 7 Απριλίου, που όμως θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ  μετά το τέλος της συνεδρίασης του Eurogroup τόνισε ότι έχει γίνει πολύ δουλειά και μεγάλη πρόοδος στην Ελλάδα. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι παραμένουν ανοικτά κάποια ζητήματα. Σημείωσε ακόμα ότι "οι συζητήσεις με την Αθήνα θα συνεχιστούν και θα εντατικοποιηθούν στις Βρυξέλλες και θα επικεντρωθούμε στα ζητήματα "κλειδιά".

Μάλιστα, ο κ. Ντάισελμπλουμ τόνισε πως δεν υπάρχει υπόσχεση ότι θα έχουν κλείσει τα ανοικτά ζητήματα μέχρι το επόμενο Eurogroup στις 7 Απριλίου. 

"Είναι πολύ νωρίς για να προβούμε σε εικασίες σχετικά με την προοπτική για την επίτευξη συμφωνίας σε υπηρεσιακό επίπεδο" αναφέρει το ΔΝΤ σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι εξακολουθούν να εκκρεμούν σημαντικά ζητήματα. 

Από την πλευρά του, ο Πιέρ Μοσκοβισί είπε ότι ξεκαθαρίστηκαν τα επόμενα βήματα. «Όλοι γνωρίζουν ότι η αποστολή στην Αθήνα ήταν θετική και έγινε πρόοδος», σημείωσε και πρόσθεσε ότι «τώρα πρέπει να τονωθεί η εμπιστοσύνη για τους επενδυτές και όλοι θέλουν συμφωνία όσο το δυνατό γρηγορότερα».


 

Ακόμα, ανέφερε ότι «ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είχε δίκιο να λέει ότι δεν πρέπει να απαντάμε σε ερωτήσεις για τα χρονοδιαγράμματα. Συζητήσεις θα γίνουν, εντατικά, σε διάφορα επίπεδα τις επόμενες ημέρες ώστε να έχουμε μια πλήρη συμφωνία τις επόμενες εβδομάδες».

«Όπως πάντα είμαστε δεσμευμένοι να βρούμε μια λύση. Αν επιταχύνουμε μπορούμε να φτάσουμε σε συμπέρασμα το συντομότερο», είπε ο κ. Μοσκοβισί και πρόσθεσε ότι «τώρα η ανάκαμψη υπάρχει, πρέπει να τονωθεί η εμπιστοσύνη». Παράλληλα, υπογράμμισε ότι τα μεγάλα αγκάθια παραμένουν η αγορά εργασίας και το συνταξιοδοτικό. 

"Εξηγήσεις" από τον Τσακαλώτο ζητά ο Ρέγκλινγκ 

«Πρέπει να διαλύσουμε την αβεβαιότητα που πηγάζει από την εκκρεμότητα» επεσήμανε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ αναφερόμενος στη δεύτερη αξιολόγηση, ενώ τόνισε ότι υπάρχουν ζητήματα που δεν έχουν επιλυθεί, παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί σε σύγκριση με το τελευταίο Eurogroup.

O κ. Ρέγκλινγκ είπε ότι επειδή η καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία και την εμπιστοσύνη, πρέπει να εντατικοποιηθούν οι διαβουλεύσεις.

Ο επικεφαλής του ESΜ τόνισε ότι «είχαμε πρόοδο και θετικές επιδόσεις το 2016», ενώ παρατήρησε ότι η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει την επόμενη δόση των δανείων που έχει λάβει τον Ιούλιο, συνεπώς, όπως εξήγησε, μέχρι τότε πρέπει να έχει κλείσει η αξιολόγηση.

Υπενθύμισε επίσης ότι από τον Αύγουστο του 2015 ο ESM εκταμίευσε 32 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του τρίτου ελληνικού προγράμματος.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο χορήγησης δανείου από την Παγκόσμια Τράπεζα στην Ελλάδα, ο κ. Ρέγκλινγκ είπε ότι το ζήτημα δεν τέθηκε επί τάπητος στο Eurogroup, ωστόσο ο ίδιος ζήτησε λεπτομέρειες από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο για το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης προς την Παγκόσμια Τράπεζα. Συμπλήρωσε ότι δεν ζητεί τις διευκρινίσεις για να αποθαρρύνει τον κ. Τσακαλώτο, αλλά για να ενημερωθούν οι θεσμοί για το αν θα επηρεαστεί η δημοσιονομική πορεία.

Παραμένουν στις Βρυξέλλες Τσακαλώτος - Αχτσιόγλου

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος υποστήριξε οτι διαπιστώθηκε ουσιαστική πρόοδος στην συνάντηση που είχε με τους Θεσμούς πριν από το Eurοgroup. Πρόσθεσε οτι υπάρχει λύση στα περισσότερα ζητήματα και θα γίνει προσπάθεια αν είναι δυνατόν να συμφωνηθούν όλα, αλλιώς όπως είπε «αν επιστρέψουν οι Θεσμοί να υπάρξει λύση σε όλα τα ανοιχτά θέματα πριν το Eurogroup της 7ης Απριλίου». 

"Από εκεί και πέρα, η διαδικασία νομίζω ότι μπορεί να επιταχυνθεί ακόμα περισσότερο και θα μπορέσουμε  να πάμε και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στις συναντήσεις της Άνοιξης, τον Απρίλιο (21-23) για να κλείσουμε και τις τελευταίες λεπτομέρειες σε όλο το πακέτο ", ανέφερε ακόμα ο κ. Τσακαλώτος.

"Ως την ερχόμενη Πέμπτη θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις" 

Ελληνικές κυβερνητικές πηγές από τις Βρυξέλλες εκτίμησαν, λίγο μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Eurogroup ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των εκπροσώπων των θεσμών και των ελληνικών αρχών θα ολοκληρωθούν ως την ερχόμενη Πέμπτη. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές στις διαπραγματεύσεις θεωρούν ότι είμαστε κοντά σε μια συμφωνία και ότι έχει γίνει τεράστια δουλειά σε πολλά θέματα, όπως για παράδειγμα στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων και στον εξωδικαστικό συμβιβασμό που είναι κύρια στρατηγική της κυβέρνησης για να διαχειριστεί τα κόκκινα δάνεια, καθώς και στο κλείσιμο του δημοσιονομικού κενού το 2018. Κατα τους ΄διους κύκλους υπό συζήτηση βρίσκονται τα δημοσιονομικά περιθώρια μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, ενώ έχει επιτευχθεί πρόοδος σχετικά με τη συγκεκριμενοποίηση των λεγόμενων αντισταθμιστικών μέτρων.  

Όσον αφορά τα εργασιακά, κυβερνητικοί παράγοντες εκτίμησαν ότι παρά τις μεγάλες διαφορές με το ΔΝΤ, υπάρχει περιθώριο διαπραγμάτευσης για να βρεθεί ένας  συμβιβασμός. Σχετικά με την προνομοθέτηση μέτρων, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι πρόκειται για ένα πακέτο μέτρων της τάξεως του 2% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 3,8 δισ. ευρώ ( 1,9 δισ. ευρώ από την πλευρά των εσόδων και 1,9 δισ. ευρώ από την πλευρά των δαπανών). "Το γεγονός ότι διαφωνούμε στο ύψος της μείωσης του ΕΝΦΙΑ είναι απόδειξη του πόσο μακριά έχουμε πάει σε αυτή τη συζήτηση", ανέφεραν οι ίδιες πηγές. 

Τέλος, κυβερνητικοί παράγοντες υπογράμμισαν ότι και οι τέσσερις θεσμοί δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στο πόσο σημαντικό είναι να υπάρξει έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης. "Ειδικά το ΔΝΤ έδειξε ότι θέλει να διαπραγματευτεί με καλή πίστη", ανέφεραν οι ίδιες πηγές, προσθέτοντας ότι θα ήταν κρίμα αν διακινδυνέψει και πάλι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.  

Της συνεδρίασης του Eurogroup είχε προηγηθεί συνάντηση των επικεφαλής των δανειστών με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη.   

Όπως τόνισε αξιωματούχος της Ευρωζώνης, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, επιχειρήθηκε να δοθεί μία νέα ώθηση στις διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. σύμφωνα με τον ίδιο, το ΔΝΤ ζητά ισχυρές δεσμεύσεις από την ελληνική πλευρά, προκειμένου να επιστρέψουν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι του.