X

Βενιζέλος: αν έρθουν σε ρήξη με τους δανειστές θα φύγουν με ελικόπτερο

Ο Ε.Βενιζέλος προέβλεψε ότι η αξιολόγηση δεν θα κλείσει ποτέ. Τι είπε για τη στάση της ΝΔ στη ψήφιση των μέτρων. Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ant1news

Ο βουλευτής και πρώην Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος άσκησε σκληρή κριτική στους κυβερνητικούς χειρισμούς στη διαπραγμάτευση για το κλείσιμο της αξιολόγησης και προέβλεψε ότι η αξιολόγηση δεν θα κλείσει ποτέ και αν υπάρξει μια τυπική συμφωνία θα είναι απλά για μια δόση και τίποτα παραπάνω.

Παράλληλα εκτίμησε ότι οι κυβερνώντες «δεν μπορούν να πάνε σε ρήξη με τους δανειστές, για να παραμείνουν στην εξουσία, γιατί μετά θα πρέπει να φύγουν με ελικόπτερο» και προέβλεψε ότι «αν υπάρξει ρήξη, αυτή θα υπάρξει λίγο πριν την προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία, με όποιον τρόπο γίνει αυτό».

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο Ε.Βενιζέλος επισήμανε ότι ουσιαστικά η Κυβέρνηση συζητά για ένα 4ο μνημόνιο, χωρίς έξτρα χρηματοδότηση και χωρίς να έχει λυθεί τι θέμα του χρέους.

«Πάμε σε μια τριπλή αξιολόγηση με τους χειρότερους δυνατούς όρους στους οποίους οδήγησαν τη χώρα ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος».

Δεν υπάρχει success story, ακόμη κι αν ενόψει αδιεξόδου ο πρωθυπουργός κάνει στροφή, συνέχισε στο σκεπτικό του και κατηγόρησε την κυβέρνηση πως καλλιεργεί μια υποδόρια δραχμοφιλία.

Στη συνέχεια άσκησε κριτική και στη θέση της ΝΔ πως δε θα ψηφίσει τα μέτρα αλλά θα τα εφαρμόσει, «αυτό δεν είναι πλατφόρμα για το μέλλον της χώρας», σημείωσε.

 

Σχετικά με τις δηλώσεις Σόιμπλε- Σαπέν ξεκαθάρισε ότι υπάρχει συνέχεια του κράτους και δεν τίθεται θέμα ψήφισης από την αντιπολίτευση. Δε μπορούμε να εμπιστευθούμε στην κυβέρνηση Τσίπρα- Καμμένου να διαπραγματευθεί το μέλλον της χώρας, δε μπορεί να αναλάβει δεσμεύσεις το κύριο βάρος των οποίων δεν αφορά στην θητεία της, εξήγησε.

Δεν μπορεί να επαναληφθεί το 2015, είπε χαρακτηριστικά. Δεν μπορεί να υπάρξει εκβιασμός στη βάση μιας ανύπαρκτης διαπραγμάτευσης, προσέθεσε.

Πρέπει να απεικονιστεί σωστά το χρέος, ώστε να έχουμε δημοσιονομικό χώρο για να αναπτυχθεί η χώρα, τόνισε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζητώντας πολιτική αλλαγή και συνεργασία όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων. 

Ερωτηθείς για την απόφαση για το Βατοπαίδι είπε "ο ίδιος ο κ. Καραμανλής είχε ανακαλέσει τις πράξεις ως παράνομες, σε κάθε περίπτωση μια απόφαση δικαστηρίου δε μπορεί να είναι μοχλός για πολιτικούς σκοπούς".

ΣΥΡΙΖΑ: προκλητικές οι δηλώσεις Βενιζέλου

Για προκλητικές δηλώσεις του Βαγγέλη Βενιζέλου κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, αναφέροντας μεταξύ άλλων «ο κ. Βενιζέλος είχε το θράσος να επικρίνει την κυβέρνηση για το θέμα των μέτρων για την απομείωση του χρέους, ενώ τόλμησε για ακόμα μία φορά να υπερασπιστεί το εγκληματικό PSI».

Τονίζει «είμαστε σίγουροι και για τη σημερινή του προθυμία να υιοθετήσει την ατζέντα του ΔΝΤ», αναφέροντας ότι ως Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έδειξε «μεγάλη προθυμία στην υιοθέτηση όλων των μεταρρυθμίσεων που αφορούσαν στην κατεδάφιση του κράτους πρόνοιας και στην ισοπέδωση των εργασιακών σχέσεων».