X

Πιο εύκολη η διαδικασία για τις βρετανικές τράπεζες που θα μεταφερθούν στην ευρωζώνη

Η ΕΚΤ έχει δεχθεί πολλά αιτήματα από τράπεζες που έχουν την έδρα τους στη Βρετανία που ζητούν να τεθούν υπό την εποπτεία της.

Ant1news

Οι τράπεζες που θα μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους από το Λονδίνο στην ευρωζώνη μετά και το Brexit, είναι πιθανόν να γλιτώσουν χρονοβόρα τεστ από τους ευρωπαϊκούς ελεγκτικούς μηχανισμούς, κάνοντας ευκολότερη την μετακίνησή τους, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους με γνώση του θέματος.

Η ΕΚΤ, επόπτης των τραπεζών στην ευρωζώνη, σύμφωνα με το Reuters, έχει δεχθεί πολλά αιτήματα από τράπεζες που έχουν την έδρα τους στη Βρετανία που ζητούν να τεθούν υπό την εποπτεία της, προτρέποντάς την να εξετάσει σύντομα τις αιτήσεις αδειοδότησής τους, σύμφωνα με τις πηγές.

Η ΕΚΤ προτίθεται να παραιτηθεί του ελέγχου των μοντέλων τα οποία οι μεγάλοι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί και οι τράπεζες χρησιμοποιούν για να προσδιορίσουν τους κινδύνους, εφόσον αυτές πληρούν τις προϋποθέσεις των αρμόδιων βρετανικών ελεγκτικών αρχών. Μία τέτοια κίνηση της ΕΚΤ θα γίνει πρωτίστως για πρακτικούς λόγους παρά για πολιτικούς και σύμφωνα με αξιωματούχο, σκοπό έχει να μειώσει στο ελάχιστο την όποια αναστάτωση στην οικονομία της Ευρώπης μετά το Brexit.

"Οι πόροι είναι περιορισμένοι. Θα βρούμε έναν τρόπο να εξετάσουμε τις αιτήσεις γρήγορα", είπε αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί εξαιτίας της ευαισθησίας του ζητήματος. "Το ευρωπαϊκό χρηματοοικονομικό σύστημα πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί", πρόσθεσε. Η ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει.

Η τελική απόφαση για την παροχή άδειας στην ευρωζώνη λαμβάνεται από την ΕΚΤ, η οποία εξετάζει την κεφαλαιακή επάρκεια και την ικανότητα της διοίκησης των τραπεζών.