X

“Πονοκέφαλος” η μείωση των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες

Αυξάνεται η εξάρτηση τους από το “ακριβό χρήμα” του μηχανισμού έκτακτης παροχής ρευστότητας της ΕΚΤ.

Ant1news

«Πονοκέφαλος» που διαρκώς μεγαλώνει για τις ελληνικές τράπεζες και κατ΄ επέκταση για το οικονομικό επιτελείο και κυρίως για την πραγματική οικονομία είναι η μείωση των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες, λόγω της οποίας πιέζονται σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες τα επίπεδα ρευστότητας που διαθέτουν.

Είναι ενδεικτικό ότι για ακόμη μία εβδομάδα, αυξήθηκε η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τον, «ακριβό» λόγω επιτοκίων,  μηχανισμό ELA, αυτήν την φορά κατά 400 εκατομμύρια ευρώ.

Στο τέλος Φεβρουαρίου ο ELA ήταν κατά 300 εκατ. ευρώ υψηλότερος από το τέλος Ιανουαρίου.

 Όπως ανακοίνωσε η ΤτΕ, «στις 22 Μαρτίου 2017 το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ δεν διατύπωσε αντίρρηση στον καθορισμό του ανώτατου ορίου παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες στο ποσό των 46,6 δισεκ. ευρώ έως και την Τετάρτη 5 Απριλίου 2017, μετά από αίτημα της Τράπεζας της Ελλάδος».

«Η αύξηση του ανώτατου ορίου κατά 0,4 δισεκ. ευρώ αντανακλά εξελίξεις στη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών, λαμβανομένων υπόψη των ροών καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα», καταλήγει η ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος.