X

Από αμέλεια η φωτιά στο Βαγιαζήτ

Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία των ερευνών για την πυρκαγιά που κατέστρεψε το ιστορικό τέμενος του Διδυμότειχου.

Ant1news

Σε σπινθήρες ηλεκτροσυγκόλλησης  δείχνουν τα πρώτα συμπεράσματα ότι οφείλεται η φωτιά που κατέστρεψε το τέμενος Βαγιαζήτ στο δήμο Διδυμοτείχου.

Η αρμόδια υπηρεσία της Πυροσβεστικής συνεχίζει την επιτόπια έρευνά της, όμως τα πρώτα συμπεράσματα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η καταστροφική πυρκαγιά οφείλεται σε αμέλεια του συνεργείου εργασιών συντήρησης, ενώ καταρρίπτεται το σενάριο δολιοφθοράς – εμπρησμού.

Όπως φαίνεται, από τη μέχρι τώρα εικόνα των ερευνών, η μεγάλη φωτιά προκλήθηκε από τους σπινθήρες ηλεκτροσυγκόλλησης που είχαν πέσει στα ξύλινα δοκάρια στήριξης της στέγης, κατά τη διάρκεια εργασιών του συνεργείου.

Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής, η φωτιά ήταν υποβόσκουσα, αφού ένιωθαν τη μυρωδιά αρκετή ώρα προτού ξεσπάσει η φωτιά, που τύλιξε αμέσως το τέμενος στις φλόγες.

Οι έρευνες συνεχίζονται, για την ολοκλήρωση της δικογραφίας, για την πορεία της οποίας είναι ενήμερος ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Ορεστιάδας.

Την Κυριακή επισκέφτηκε την περιοχή η Υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, η οποία δήλωσε ότι, «όλοι θα βάλουμε τα δυνατά μας, από κοινού, ώστε αυτό το μνημείο ν' αποκατασταθεί όσο πιο γρήγορα είναι δυνατό».

Σχετικά με το χρόνο έναρξης των εργασιών αποκατάστασης, σημείωσε πως αφού απομακρυνθεί το στέγαστρο, θα ακολουθήσει η προετοιμασία του χώρου από αρχαιολόγους, αφού υπάρχουν σημεία που χρήζουν μελέτης. Μάλιστα, όπως είπε η Υπουργός, η πλήρης αποκατάσταση του τεμένους θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ.