X

Αξιολόγηση: ο χρόνος “τρέχει” με τα “αγκάθια” να παραμένουν

Καμία πρόοδος στα εργασιακά. Παρέμβαση Σκουρλέτη για τη ΔΕΗ.  Έκκληση Στουρνάρα για κλείσιμο της αξιολόγησης. Τέταρτο μνημόνιο ή χρεοκοπία βλέπει ο Λιαργκόβας.

Ant1news

 

Του Νίκου Ρογκάκου

Εν αναμονή της επιστροφής των θεσμών στην Αθήνα είναι η Κυβέρνηση, όμως για να συμβεί αυτό θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία σε όλα τα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένου και του εργασιακού, που μέχρι τώρα μοιάζει να είναι το μεγαλύτερο «αγκάθι».

Μέσα σε αυτό το κλίμα, σήμερα ο διοικητής της ΤτΕ κάνει εκ νέου δραματική έκκληση να κλείσει η αξιολόγηση το συντομότερο. «Η αξιολόγηση θα πρέπει να κλείσει άμεσα γιατί σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύουμε να χάσουμε του στόχους του 2017», επεσήμανε ο Γιάννης Στουρνάρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το κυβερνητικό στρατόπεδο έχουν κλείσει: Ασφαλιστικό, Φορολογικό, αντίμετρα και ενεργειακά, ενώ αντίθετα ανοιχτό παραμένει το ζήτημα των εργασιακών με το ΔΝΤ να επιμένει στις απαιτήσεις του.

Ωστόσο, ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να έστειλε το μήνυμα του στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τη Σύνοδο Κορυφής της Ρώμης, λέογντας πως “εγώ εργασιακό μεσαίωνα στην Ελλάδα δεν ψηφίζω”. Με τη φράση αυτή ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε, σύμφωνα με πληροφορίες, τη βασική κόκκινη γραμμή της κυβέρνησης. 

Συμβιβαστική πρόταση με ρήτρα εμπιστευτικότητας

Η ελληνική Κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσίευμα του Real.gr έχει καταθέσει από τα μέσα της περασμένης εβδομάδας συμβιβαστική πρόταση για το ασφαλιστικό- και όχι μόνο- προκειμένου να μείνει στις συζητήσεις το ΔΝΤ, αλλά και να αντιμετωπιστούν τα αδιέξοδα που είχαν υπάρξει.

Το σύνολο των θεσμών, πλέον, ασκεί πιέσεις στο ΔΝΤ, προκειμένου να κάνει πίσω στις παράλογες απαιτήσεις του για τα εργασιακά, προκειμένου να γίνει ένα ακόμα βήμα για το ξεμπλοκάρισμα της διαπραγμάτευσης και την ολοκλήρωση, ει δυνατόν, της τεχνικής συμφωνίας πριν από το Eurogroup της 7ης Απριλίου, ώστε το τοπίο να αποσαφηνιστεί πλήρως στην εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ 20-23 Απριλίου.

Το ξεμπλοκάρισμα στα εργασιακά δίνει ίσως τη δυνατότητα στην ηγεσία της κυβέρνησης να υπερασπιστεί πολιτικά τη συμφωνία, πρωτίστως στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Κομισιόν: στόχος η επίτευξη τεχνικής συμφωνίας ως το Eurogroup της 7ης Απριλίου

Στόχος είναι η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) να υπάρξει έως το Eurogroup της 7ης Απριλίου, ανέφερε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Επιτροπής, οι συνομιλίες μεταξύ ελληνικών αρχών και θεσμών συνεχίζονται από την έδρα τους, μετά τη «σημαντική πρόοδο» που σημειώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Όπως σημείωσε, όλες οι πλευρές πρέπει να εργαστούν προς την κατεύθυνση ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης, το συντομότερο δυνατό.

 Ο Μ. Σχοινάς υπενθύμισε τη δήλωση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ την περασμένη Παρασκευή από τη Ρώμη σύμφωνα με την οποία, «όλες οι πλευρές θα πρέπει να εργαστούν υπεύθυνα προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) το συντομότερο δυνατό».

Καταλήγοντας ο Μ. Σχοινάς, ανέφερε ότι «η επόμενη συνάντηση θα πρέπει να είναι το Eurogroup της 7ης Απριλίου, όπου ιδανικά θα είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο».

 

Παρέμβαση Σκουρλέτη για τη ΔΕΗ

Σε ότι αφορά το θέμα της ΔΕΗ αίσθηση προκαλεί άρθρο του υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη, ο οποίος καλεί την Κυβέρνηση να αντιδράσει στον κανιβαλισμό της επιχείρησης όπως λέει.

«Δεν είμαι οπαδός παρωχημένων αντιλήψεων, που δεν αντιλαμβάνεται τις αλλαγές που έχουν συμβεί στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας, της οποίας είμαστε αναπόσπαστο μέλος, ούτε υπερασπίζομαι μονοπωλιακές καταστάσεις και ξεπερασμένα μοντέλα περασμένων δεκαετιών. Ούτε όμως θεωρώ πως η κυβέρνησή μας δεν θα πρέπει να αντιταχθεί στον επιχειρούμενο κανιβαλισμό της ΔΕΗ», τόνισε ο Υπουργός Εσωτερικών.

Ο αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Τσιρώνης, μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», τόνισε ότι ο κ. Σκουρλέτης καλώς αντιδρά στο θέμα της ΔΕΗ.

Ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, Παναγιώτης Λιαργκόβας, δήλωσε πως βλέπει ύφεση το Α’ τρίμηνο του 2017 και επίσης ότι δεν βλέπει έξοδο στις αγορές το 2018, κάνοντας λόγο για τέταρτο μνημόνιο ή χρεοκοπία.

Από την πλευρά της ΝΔ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της, Μάκης Βορίδης, μιλώντας με τη σειρά του στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», ξεκαθάρισε πως το κόμμα του δεν πρόκειται να ψηφίσει μέτρα και αντίμετρα, αλλά άφησε «ανοιχτό παράθυρο» για υπερψήφιση τυχόν θετικών διαρθρωτικών μέτρων.

 

Απέχει ακόμα η συμφωνία «πακέτο»

Πάντως, εξακολουθεί να ισχύει πως τίποτα δεν έχει κλείσει, εάν δεν κλείσουν όλα «πακέτο» και πολλές φορές ο διάβολος μπορεί να κρύβεται στις τελευταίες λεπτομέρειες. Οι τελευταίες απαιτήσεις των δανειστών αφορούσαν σε μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων κατά 1,8 δισ. ευρώ μια κι έξω το 2020, πώληση μονάδων της ΔΕΗ, μείωση του αφορολόγητου στις 5.900 ευρώ από το 2019 και αντίμετρα με αναπτυξιακό και όχι απαραίτητα φιλολαϊκό χαρακτήρα.

Ένα είναι σίγουρο πάντως ότι μόνο εάν κλείσει η διαπραγμάτευση σε όλα τα θέματα θα ανοίξει ο δρόμος για να συζητηθούν και να λυθούν η ελάφρυνση του χρέους και τα πλεονάσματα μετά το 2018.

Σύγκλιση Κομισιόν – ΔΝΤ

«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει κάνει ξαφνική στροφή στις διαπραγματεύσεις με την Αθήνα και τώρα γέρνει προς τις απαιτήσεις του ΔΝΤ, ιδιαίτερα στα εργασιακά», δήλωσε υψηλά ιστάμενος αξιωματούχος της Ευρωζώνης με γνώση των συνομιλιών μεταξύ Αθήνας και δανειστών, σύμφωνα με το euro2day.gr.

«Η ΕΚΤ ασπάζεται τώρα τις ιδέες του ΔΝΤ και πλέον έχουν παρόμοια στάση στις διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν να κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει. Όμως επειδή η Κομισιόν δεν είναι πιστωτής, οι τελικές αποφάσεις πάνε προς τους υπουργούς οικονομικών και εκεί ακόμα δεν έχουμε ξεκάθαρη εικόνα».