X

Κόντρα Σκουρλέτη – Χατζηδάκη για τη ΔΕΗ

Πόλεμος αντιδράσεων μετά τις δηλώσεις του ΥΠΕΣ για την Επιχείρηση Ηλεκτρισμού. Ασφυκτικές πιέσει για πώληση μονάδων παραδέχεται ο Σταθάκης.

Ant1news

Το άρθρο του Υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη, με το οποίο αντιτίθεται στην ιδιωτικοποίηση του 40% της ΔΕΗ, προκάλεσε εκτός των άλλων και την κόντρα του με τον αντιπρόεδρο της ΝΔ, Κωστή Χατζηδάκη.

Στο άρθρο του που δημοσιεύτηκε στην «Εφημερίδα των Συντακτών», ο κ. Σκουρλέτης καλεί την Κυβέρνηση να αντισταθεί στον επιχειρούμενο κανιβαλισμό της ΔΕΗ.

 «Γιατί λοιπόν σήμερα οι θεσμοί αγνοούν ό,τι είχε προηγουμένως, μέχρι και την πρώτη αξιολόγηση συμφωνηθεί; Γιατί θέτουν ζητήματα έξω από τα όρια της συμφωνίας επαναφέροντας σενάρια για πώληση του 40% των μονάδων της ΔΕΗ;», διερωτήθηκε μεταξύ άλλων ο Π.Σκουρλέτης, αναφερόμενος σε ένα από τα μεγάλα ζητήματα της διαπραγμάτευσης που αποτελεί εμπόδιο για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

Ο Υπουργός Εσωτερικών έκανε λόγο για «επίθεση που στο στόχαστρό της έχει την περιουσία της ΔΕΗ με σκοπό αυτή να περάσει σε εξευτελιστικές τιμές σε συγκεκριμένα ευρωπαϊκά και εγχώρια επιχειρηματικά συμφέροντα».

Με αφορμή το άρθρο του Πάνου Σκουρλέτη, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε ότι «είναι καιρός να σταματήσουν πια τα πειράματα της Κυβέρνησης με τη Δ.Ε.Η. και την αγορά ενέργειας».

Όπως υπογραμμίζει ο κ. Χατζηδάκης μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση του «ο ΣΥΡΙΖΑ και η τρόικα συμφώνησαν το 2015 να περιοριστεί το μερίδιο της Δ.Ε.Η., από το 95% της  αγοράς, στο 50% μέχρι το 2020. Σε τέσσερα χρόνια. Και αυτό με μηδενικό οικονομικό αντάλλαγμα για την επιχείρηση και το Δημόσιο! Μια ιδιωτικοποίηση δωρεάν! Ένα μοντέλο Φρανκεστάιν,  που οδηγεί τη Δ.Ε.Η. στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

 

Σήμερα, ο κ. Σκουρλέτης υπερασπίζεται αυτό το μοντέλο, επιτιθέμενος στην ίδια τη διοίκηση της Δ.Ε.Η. για τις επιφυλάξεις της. Και η Κυβέρνηση εμφανίζεται να παλεύει “ηρωικά” υπέρ της ακινησίας που οδηγεί με βεβαιότητα σε κατάρρευση της Δ.Ε.Η».

Στη δήλωση αυτή απάντησε ο κ. Σκουρλέτης, ο οποίος σε γραπτή του ανακοίνωση υποστηρίζει ότι:

Η Νέα Δημοκρατία όσο μιλάει εκτίθεται. Ο κ. Χατζηδάκης είναι πλήρως αποκαλυπτικός για το ρόλο του κόμματός του. Φθάνει στο σημείο να ζητά την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, ζήτημα που δεν το θέτουν ούτε καν οι ίδιοι οι δανειστές, παραδίδοντας έτσι, τα δίκτυα της χώρας, ένα φυσικό μονοπώλιο, σε ιδιώτες. Σημειωτέον, η ΔΕΗ από το συγκεκριμένο σχέδιο, που ήδη υλοποιείται και διασφαλίζει το δημόσιο χαρακτήρα των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας, θα εισπράξει περί τα 700 εκατομμύρια ευρώ. 

Ψεύδεται ή έχει άγνοια, ο κ. Χατζηδάκης, όταν ισχυρίζεται ότι οι δημοπρασίες ηλεκτρικού ρεύματος (ΝΟΜΕ) είναι δωρεάν. Μακάρι το σχέδιο για πώληση των πάντων, που υποστηρίζει το κόμμα του, να απέφερε στη ΔΕΗ όσα θα εισπράξει  από τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ.  

 

Το συμπέρασμα είναι ένα. Η ΝΔ είναι το όχημα για το σκότωμα της περιουσίας της ΔΕΗ, προς όφελος επιχειρηματικών συμφερόντων εγχώριων και ευρωπαϊκών.

Η ΔΕΗ έχει όλες τις προϋποθέσεις να παραμείνει ισχυρή εταιρία στην νέα  ανταγωνιστική αγορά που διαμορφώνεται, αρκεί να μην υπονομεύεται.

Σταθάκης: Ασφυκτικές πιέσεις για την πώληση μονάδων 

Την ίδια ώρα, ασφυκτικές πιέσεις ότι δέχεται η κυβέρνηση για την πώληση λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων, καθώς σε διαφορετική περίπτωση δεν κλείνει η δεύτερη αξιολόγηση. Την εικόνα αυτή μετέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης στο προεδρείο της ΓΕΝΟΠ ΔEΗ, κατά τη διάρκεια συνάντησής τους.

Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της ΓΕΝΟΠ Γιώργου Αδαμίδη, «ο υπουργός μάς ενημέρωσε ότι η κυβέρνηση βρέθηκε κάτω από ασφυκτικές πιέσεις στις Βρυξέλλες για την πώληση λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ ΔΕΗ +3,42%», λέει ο κ. Αδαμίδης και συνεχίζει: «Ο κ. Σταθάκης μάς είπε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να αποτρέψει την πώληση υδροηλεκτρικών σταθμών», αφήνοντας να εννοηθεί ότι συζητά την παραχώρηση στον ανταγωνισμό λιγνιτικών μονάδων.