X

Προς τεχνική συμφωνία με κόντρες για το “4ο μνημόνιο”

Ενδοκυβερνητική κόντρα για την ΔΕΗ και «μασάζ» στους βουλευτές. Τα ανοιχτά θέματα της διαπραγμάτευσης. Βέβαιος ο Τσακαλώτος για κλείσιμο της αξιολόγησης νωρίτερα.

Ant1news

Του Νίκου Ρογκάκου

Αισιόδοξη για τεχνική συμφωνία με τους θεσμούς, έως το Eurogroup της Μάλτας στις 7 Απριλίου είναι η Κυβέρνηση και σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1 το οικονομικό επιτελείο έχει ήδη ξεκινήσει να γράφει τα κείμενα του επικαιροποιημένου Μνημονίου στην βάση των συνομιλιών που έγιναν την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες.

Μάλιστα, πηγές του υπουργείου Οικονομικών τόνιζαν ότι "βρισκόμαστε κοντά σε λύση", ενώ όλο το «πακέτο» των νέων μέτρων θα συζητηθεί στο Euro Working Group αυτής της Πέμπτης.

Βέβαιος ότι η αξιολόγηση θα κλείσει γρηγορότερα από ότι αναμένεται εμφανίστηκε, μιλώντας στη Βουλή, και ο υπουργός Οικονομικών. Σύμφωνα με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, απέναντι στα περιοριστικά μέτρα ύψους 2% του ΑΕΠ τίθενται αναπτυξιακά μέτρα 2% του ΑΕΠ γι αυτό και το νέο πακέτο θα έχει μηδενικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

«Μιλάμε για πρόγραμμα 1 έτους από το ΔΝΤ»

Ανώτατος αξιωματούχος του Υπουργείου Οικονομικών δήλωνε το απόγευμα της Τρίτης ότι «το MEFP (σημ: το «παράλληλο» πρόγραμμα του ΔΝΤ για την Ελλάδα) θα «κουμπώνει» χρονικά με το ευρωπαϊκό πρόγραμμα», ουσιαστικά δηλαδή ότι αν και όταν το ΔΝΤ αποφασίσει να μετάσχει με χρηματοδότηση στο ελληνικό πρόγραμμα, η διάρκεια του προγράμματος θα τελειώνει στα μέσα του 2018, ταυτόχρονα δηλαδή με το πρόγραμμα των ευρωπαίων δανειστών)

«Το MEFP είναι πιο «εύκολο», δεν έχει τόσα πολλά θέματα, τα στελέχη του ΔΝΤ δεν είναι “control freaks|” όπως οι Ευρωπαίοι, που θέτουν τόσα πολλά θέματα», σημείωνε ο ίδιος αξιωματούχος, ο οποίος επιχείρησε να υποβαθμίσει την σημασία του Euro Working Group της Πέμπτης, τονίζοντας ότι αυτό που προέχει για να κλείσει η συμφωνία είναι η επιστροφή στην Αθήνα των επικεφαλής των κλιμακίων των δανειστών.

 

Η ίδια πηγή εμφανιζόντας πάντως βέβαιη ότι «θα έχουμε SLA (σημ: τεχνική συμφωνία) ως τη μεθεπόμενη Παρασκευή», αναφέροντας ότι «παραμένει ανοικτό ένα “πολύ μικρό θέμα” στα εργασιακά», ενώ απέφυγε να απαντήσει για το ύψος στο οποίο προβλέπεται να μειωθεί το αφορολόγητο, βάσει της συμφωνίας με τους δανειστές.

Επίθεση Τζανακόπουλου σε Στουρνάρα

Παρόλα αυτά οι εκκλήσεις τόσο του Διοικητή της ΤτΕ όσο και κορυφαίων οικονομολόγων για κλείσιμο της αξιολόγησης, είναι δραματικές. Σε διαφορετική περίπτωση η οικονομία θα εκτροχιαστεί και ο φόβος ενός 4ου Μνημονίου είναι παρόν.

Ωστόσο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε σαφείς αιχμές για τις δηλώσεις του Γιάννη Στουρνάρα, για τον κίνδυνο που προκαλεί η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, κατηγορώντας τον για πολιτικολογία. 

 

Πάντως, σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους ο διοικητής της ΤτΕ δεν έκανε τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο, ακριβώς από αυτό που του επιτάσσει ο θεσμικός του ρόλος. Δηλαδή να προειδοποιεί για τα μεγέθη και την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, πάντως, ξεκαθάρισε χθες ότι, «δεν υπάρχει περίπτωση για 4ο μνημόνιο».

Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαπραγμάτευση

Το πακέτο των νέων μέτρων που θα πρέπει να προνομοθετήσει η ελληνική πλευρά κινείται λίγο πάνω από το 2% του ΑΕΠ. Στα επιμέρους ζητήματα της διαπραγμάτευσης, Αθήνα και δανειστές είναι «κοντά» στα εργασιακά, με την υπό προϋποθέσεις επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων να συμφωνείται και να παραμένουν σε εκκρεμότητα τα θέματα των ομαδικών απολύσεων, της ανταπεργίας και των αλλαγών στο συνδικαλιστικό νόμο.

Η μείωση συντάξεων, μέσω της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς, αλλά και η μείωση του αφορολόγητου στα 5.000 με 6.000 ευρώ, επίσης συμφωνούνται.

 

Πάντως, μιλώντας σε συνέδριο στη Βουλή η Έφη Αχτσιόγλου υποστήριξε ότι η προσπάθεια για επαναφορά των εργασιακών στο ευρωπαϊκό πλαίσιο αφορά όλη την Ευρώπη. Παραδέχτηκε ότι ο συσχετισμός δυνάμεων στην Ευρώπη είναι «συντηρητικός», ωστόσο όπως είπε «η μάχη θα συνεχιστεί. Είναι ένας αγώνας αντοχής και όχι ταχύτητας». Η υπουργός Εργασίας εκτίμησε ότι όλοι στην Ευρώπη συζητούν το θέμα των συλλογικών συμβάσεων και έχει γίνει κοινή πεποίθηση ότι είναι αναγκαία η επαναφορά αυτών των κανόνων κόντρα στις νεοφιλελεύθερες πρακτικές του ΔΝΤ. «Σταθμίζουμε τι κερδίζουμε και τι αφήνουμε πίσω, αλλά από τη μάχη τίποτα δεν χάνεται», σχολίασε.

Μεγάλο "αγκάθι" η πώληση μονάδων της ΔΕΗ 

Στο πλέον επίμαχο ζήτημα για το κλείσιμο της αξιολόγησης τείνει να γίνει η ιδιωτικοποίηση του 40% της ΔΕΗ, καθώς οι δανειστές επιμένουν, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και δη αυτοί της κεντρικής Μακεδονίας αντιδρούν και οι εργαζόμενοι είναι έτοιμοι να «κατεβάσουν τους διακόπτες», προαναγγέλλοντας κινητοποιήσεις όπως αυτές του 2014 που είχαν οδηγήσει σε εκτεταμένες διακοπές ηλεκτροδότησης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαρρέουν από το «μέτωπο» της αξιολόγησης οι θεσμοί είναι ανένδοτοι ως προς το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης μονάδων της ΔΕΗ και η Κυβέρνηση φέρεται να έχει αποδεχθεί τους όρους τους. 

 

Ο Υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, άναψε «φωτιές» με άρθρο του μέσω του οποίου ζητά από την Κυβέρνηση να «αποτρέψει τον επιχειρούμενο κανιβαλισμό της ΔΕΗ», κάτι οι φαίνεται ότι προκάλεσε την αντίδραση του πρωθυπουργού. Ωστόσο, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, έχει αναλάβει να κατευνάσει τις αντιδράσεις των βουλευτών.

Το «μασάζ» ξεκινά για τα επιμέρους θέματα, ενώ τις επόμενες μέρες πρόκειται να συνεδριάσουν τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ.

Δήλωση- «βόμβα» από την Τασία Χριστοδουλοπούλου

Και όλα αυτά την ώρα που η πρόεδρος της Επιτροπής και Διαφάνειας της Βουλής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, σε μία δήλωση- «βόμβα» που έκανε στον Real FM, δεν απέκλεισε εκλογές ή δημοψήφισμα το καλοκαίρι.

«Την αξιολόγηση την καθυστερούν οι δανειστές γιατί θέλουν να πάει η χώρα σε εκλογές» εκτίμησε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, μιλώντας στο Καλημέρα Ελλάδα και εξαπέλυσε βολές κατά Σόιμπλε και Τόμσεν.

«Να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις και κυρίως στην δημόσια διοίκηση» υποστήριξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Πάντως, η καθυστέρηση στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης λειτουργεί σε βάρος της ελληνικής  πλευράς, με δεδομένο ότι ακόμη και αν κλείσει τώρα, το «τρένο» της ανάπτυξης του 2,7% του ΑΕΠ φέτος έχει χαθεί και αξιωματούχοι το προσδιορίζουν στο 1,5% έως 1,9%.