X

Λίστα του ΕΟΦ με 102 φάρμακα που λείπουν από την αγορά

Καθημερινό φαινόμενο οι λίστες αναμονής στα φαρμακεία. Σοβαρές οι ελλείψεις και σε εμβόλια.

Ant1news

Λίστα με τις ελλείψεις φαρμάκων που υπάρχουν σήμερα στην αγορά δημοσιοποιεί ο Ε.Ο.Φ., στην οποία περιλαμβάνονται πλέον 102 σκευάσματα, με τα 20 από αυτά να έχουν ενταχθεί το τελευταίο δίμηνο. 

Εν τω μεταξύ στη Θεσσαλονίκη, οι ασθενείς είναι αναγκασμένοι να περιμένουν στην ουρά για να βρουν το πολυπόθητο φάρμακο. Οι λίστες αναμονής αποτελούν καθημερινό φαινόμενο στα φαρμακεία της πόλης, με τους φαρμακοποιούς να ψάχνουν εναγωνίως τρόπους για να μην αφήσουν τους πολίτες χωρίς την αναγκαία για την υγεία τους φαρμακευτική αγωγή. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι σε καθημερινή βάση υπάρχουν τουλάχιστον 15 άτομα σε αναμονή ανά φαρμακείο, τα οποία εναλλάσσονται, ενώ το χρονικό διάστημα που καλούνται συνήθως να περιμένουν κυμαίνεται από 25 ημέρες έως και 3 ή 4 μήνες, ανάλογα με το φάρμακο που ζητούν.  

Καταγράφονται σοβαρές ελλείψεις σε εμβόλια για παιδιά ηλικίας από 6 μηνών έως 15 ετών, όπως για ιλαρά, ανεμοβλογιά, αλλά και ηπατίτιδα. Σοβαρές είναι οι ελλείψεις και σε κάποια σκευάσματα σιδήρου, σε φάρμακα για την υπέρταση και το γαστρεντερικό αλλά και σε ινσουλίνες.  

Πάντως, σε καθημερινή βάση λείπουν κατά μέσο όρο 70-80 σκευάσματα, αριθμός που αυξομειώνεται, σύμφωνα με το Φ.Σ. Θεσσαλονίκης.

Αναλυτικά η λίστα με τα φάρμακα που λείπουν από την αγορά: