X

Τα τελευταία εμπόδια για το κλείσιμο της αξιολόγησης

Εργασιακά και ενεργειακό παραμένουν «αγκάθια».Δεν νομοθετούμε αν δεν κλείσει και το θέμα του χρέος είπε ο Τζανακόπουλος.

Ant1news

Με την προσδοκία ότι στο αυριανό EWG θα κλειδώσει η επιστροφή του κουαρτέτου στην Αθήνα, η ελληνική πλευρά εκπέμπει αισιόδοξα μηνύματα για το κλείσιμο της αξιολόγησης και επίτευξη τεχνικής συμφωνίας ως το Eurogroup της 7ης Απριλίου.

Ο Υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, εμφανίστηκε αισιόδοξος μιλώντας στη Βουλή και υποστήριξε ότι η αξιολόγηση θα κλείσει πολύ πιο γρήγορα από το αναμενόμενο και ότι τα μέτρα θα έχουν ουδέτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, τόνισε ότι η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να νομοθετήσει νέα μέτρα αν δεν υπάρξει συνολική συμφωνία που θα περιλαμβάνει και το ζήτημα του χρέους.

Παρά την αισιοδοξία όμως υπάρχουν ακόμα ανοιχτά ζητήματα που εστιάζονται κυρίως στα εργασιακά και τα ενεργειακά.

Το ΔΝΤ συνεχίζει να μην αποδέχεται την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και παρά το γεγονός ότι αυτό αποτελούσε την «κόκκινη γραμμή» της Κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση, φαίνεται ότι η ελληνική πλευρά είναι διατεθειμένη να κάνει τη μεγάλη υποχώρηση για να κλείσει την αξιολόγηση.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, που επικαλείται πηγές, η ελληνική πλευρά και οι δανειστές έχουν έρθει σε προκαταρκτική συμφωνία για τα εργασιακά αλλά και για το κλείσιμο των συντάξεων.

 

Σε σχέση με το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, οι πιέσεις προέρχονται από την πλευρά των Ευρωπαίων. Η πώληση του 17% της ΔΕΗ είναι μνημονιακή υποχρέωση, ωστόσο οι μεγάλες πιέσεις κινούνται προς την κατεύθυνση της πώλησης εργοστασίων παραγωγής και στο θέμα αυτό γίνεται και επίκληση σχετικής απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου τον Ιούλιο του 2014.

Το Δικαστήριο είχε κρίνει ότι η παραχώρηση στη ΔΕΗ αποκλειστικών δικαιωμάτων εξόρυξης και εκμετάλλευσης λιγνίτη δημιουργεί τον κίνδυνο κατάχρησης δεσπόζουσας θέσης και ανισότητας ευκαιριών μεταξύ εταιρειών.

Το ζήτημα αυτό έχει προκαλέσει σοβαρές τριβές στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, με τον Υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη να σηκώνει το «μπαϊράκι της επανάστασης» και την άποψη του να συμμερίζονται αρκετοί βουλευτές και κυρίως αυτοί της Δυτικής Μακεδονίας, όπου βρίσκονται οι προς πώληση μονάδες και το «μασάζ» στους οποίους ανέλαβε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης.

Σε σημερινή του συνέντευξη ο Πάνος Σκουρλέτης, είπε πως φοβάται ότι η ΔΕΗ θα πουληθεί όσο-όσο και ότι ο διαγωνισμός είναι στημένος, αλλά θα πειθαρχήσει στις συλλογικές αποφάσεις.

Σε κάθε περίπτωση και παρά το γεγονός ότι η Κυβέρνηση διαρρέει ότι η αξιολόγηση κλείνει από στιγμή σε στιγμή, αποτελεί επιτακτική ανάγκη να αποφασιστεί στο αυριανό EWG η επιστροφή των εκπροσώπων των «θεσμών», το αργότερο ως την προσεχή Δευτέρα, αν η κυβέρνηση θέλει να προλάβει το κλείσιμο της αξιολόγησης ως το Eurogroup της 7ης Απριλίου.

 

Παρεμπιπτόντως το Eurogroup της 7ης Απριλίου θα είναι σύντομης διάρκειας σε επίπεδο Eurogroup καθώς – όπως συνηθίζεται στις άτυπες συναντήσεις- ακολουθείται, την ίδια ημέρα, από (επίσης άτυπη) σύνοδο του Ecofin.

Η προσωρινή ατζέντα (του κ. Ντάισελμπλουμ που θα αναμορφωθεί μετά την αυριανή σύνοδο του EWG) έχει ως πρώτο θέμα την Ελλάδα, με μία σχετικά λιτή αναφορά ότι "τα θεσμικά όργανα (Επιτροπή, ΕΚΤ, ΔΝΤ, ESM) και η ελληνική αποστολή θα παραθέσουν την πρόοδο του ελληνικού προγράμματος".

Την ίδια στιγμή πάντως δεν λείπουν και οι φωνές που δεν συμμερίζονται την κυβερνητική αισιοδοξία και προειδοποιούν ότι κάθε μέρα καθυστέρησης είναι ιδιαίτερα επιζήμια για την ελληνική οικονομία.

 

Μιλώντας σε εκδήλωση της τράπεζας Πειραιώς στο Μουσείο της Ακρόπολης, ο κ. Στουρνάρας επισήμανε ότι η καθυστέρηση που έχει παρατηρηθεί μέχρι στιγμής στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης έχει εξασθενήσει τη θετική δυναμική της οικονομικής δραστηριότητας, χωρίς να την αναστρέψει.

Όμως, προειδοποίησε ότι ενδεχόμενη άλλη καθυστέρηση μπορεί να εκτροχιάσει την ανάκαμψη της οικονομίας, και να θέσει έτσι σε κίνδυνο όλους τους στόχους - αναπτυξιακούς, δημοσιονομικούς, χρηματοπιστωτικούς.

Νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, είχε στρέψει τα «βέλη» του κατά του διοικητή της ΤτΕ, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών,  λέγοντας πως οι ανεξάρτητοι θεσμικοί παράγοντες έχουν δικαίωμα και υποχρέωση να κάνουν τις εκτιμήσεις τους για τον τρόπο που πορεύεται η οικονομία.

Όμως, πρόσθεσε, θα πρέπει να αποφεύγουν την πολιτικολογία, να έχουν ένα καθαρό βλέμμα και να βλέπουν ότι η ευθύνη για την καθυστέρηση δεν βρίσκεται καθόλου στη μεριά της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά έχει να κάνει με παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ.