X

ΕΦΚΑ: έως 38% οι εισφορές για τα “μπλοκάκια”

Σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ στην οποία οι εργοδότες θα δηλώνουν τους απασχολούμενούς τους που αμείβουν με δελτίο παροχής υπηρεσιών.

Ant1news

Τρεις μέρες πριν από την εκπνοή της προθεσμίας για την καταβολή των εισφορών του Ιανουαρίου, τέθηκε σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ στην οποία οι εργοδότες θα δηλώνουν τους απασχολούμενους που αμείβουν με δελτίο παροχής υπηρεσιών, εφόσον αποδεχθούν να καταβάλλουν εισφορές για αυτούς. 

Στην εγκύκλιο που εκδόθηκε χθες από το υπουργείο Εργασίας, αναφέρεται ότι εργοδότης και εργαζόμενος πρέπει να υπογράψουν σύμβαση, η οποία άμεσα πρέπει να καταχωρίζεται στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ταμείου.

Η όλη διαδικασία για τους εργοδότες, πάντως σε περίπτωση που αποδεχθούν να καταβάλλουν τις εισφορές που τους αναλογούν είναι ιδιαίτερα πολύπλοκη και γραφειοκρατική. 

Η νέα εγκύκλιος του ΕΦΚΑ  αφορά ασφαλισμένους (παλαιούς και νέους) που προσφέρουν εργασία σε έναν ή δύο εργοδότες για την οποία έπρεπε να ασφαλιστούν στα πρώην ταμεία ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ ή ΕΤΑΠ - ΜΜΕ. Ειδικότερα, αφορά:

- Απασχολουμένους σε έναν ή έως δύο εργοδότες, οι οποίοι αμείβονται αποκλειστικά με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών (ΔΠΥ).

- Απασχολουμένους σε έναν εργοδότη ως μισθωτοί που προσφέρουν υπηρεσίες σε άλλον ή άλλους –έως δύο– εργοδότες από τους οποίους αμείβονται με «μπλοκάκι».

- Απασχολουμένους σε έναν εργοδότη, στον οποίο προσφέρουν διαφορετικές υπηρεσίες μέσω ΔΠΥ.

Στην εγκύκλιο δεν υπάγονται, οι ασφαλισμένοι που προσφέρουν τις ίδιες υπηρεσίες σε έναν εργοδότη και λαμβάνουν μέρος των αποδοχών τους ως μισθωτοί και μέρος αυτών μέσω ΔΠΥ, καθώς για το σύνολο των αποδοχών θα καταβάλλονται εισφορές με βάση το άρθρο 38 (αφορά τους μισθωτούς). Δεν  υπάγονται επίσης οι δικηγόροι με έμμισθη εντολή, ανεξάρτητα από τον χρόνο υπαγωγής στην κοινωνική ασφάλιση.

Συνολικά οι εισφορές φθάνουν έως και το 38,1% (16,72% για τον εργαζόμενο και 21,38% για τον εργοδότη), οι οποίες υπολογίζονται, όπως αναφέρει η Καθημερινή, ως εξής: 20% για τον κλάδο κύριας σύνταξης (6,67% για τον εργαζόμενο και 13,3% για τον εργοδότη), 6,45% για παροχές ασθένειας σε είδος (2,15% και 4,30%), 0,65% για παροχές ασθένειας σε χρήμα (0,40% και 0,25%), 7% για τον κλάδο επικουρικής ασφάλισης (από 3,5% για εργαζομένους και εργοδότες) και 4% για τον κλάδο εφάπαξ, το οποίο καλύπτει εξ ολοκλήρου ο εργαζόμενος.