X

Reuters: “Έκλεισε” η τεχνική συμφωνία

Τι αναφέρουν πηγές ότι συμφωνήθηκε για τα εργασιακά, τι για την πώληση μονάδων παραγωγής της ΔΕΗ. Σε διαφορετική γραμμή η Κομισιόν αλλά και κυβερνητικός αξιωματούχος.

Ant1news

Για προκαταρκτική συμφωνία στα Εργασιακά, τα δημοσιονομικά και το «καυτό» ζήτημα της ενέργειας κάνουν λόγο πηγές με γνώση των διαπραγματεύσεων, στο πρακτορείο Reuters. Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν δεν επιβεβαιώνει ότι υπάρχει συμφωνία με την Ελλάδα.

Κυβερνητικός αξιωματούχος σχολιάζοντας το δημοσίευμα του Reuters, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «ουδέν σχόλιο. Όταν κλείσει η συμφωνία θα το μάθετε επισήμως και όχι από τη διαρροή».

Την ίδια στιγμή πηγές από την ΕΕ δήλωναν στον ΑΝΤ1 ότι «δεν έχουμε φτάσει ακόμη στον τελικό στόχο που είναι η επίτευξη τεχνικής συμφωνίας, αλλά είμαστε πολύ κοντά σε αυτό».

Σύμφωνα με τις πηγές που αναφέρονται στα εργασιακά, η συμφωνία προβλέπει περικοπή των συντάξεων του 1% του ΑΕΠ το 2019 και τη μείωση του αφορολόγητου στις 6.000 ευρώ περίπου, που σημαίνει εξοικονόμηση ακόμα 1% του ΑΕΠ.

Σχετικά με τα εργασιακά, οι συλλογικές διαπραγματεύσεις θα επανεκκινήσουν μετά τη λήξη του προγράμματος το 2018, ενώ η κυβέρνηση δεν θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε περαιτέρω αύξηση του ορίου απολύσεων.

Αναφορικά με το ζήτημα της ΔΕΗ, δύο πηγές αναφέρουν ότι, η Ελλάδα συμφώνησε να πουλήσει κάποιες από τις κύριες μονάδες παραγωγής της ΔΕΗ, ως μέρος για τη διάσωσή της, ανέφεραν οι δύο πηγές στο πρακτορείο. 

Η πώληση μονάδων παραγωγής της ΔΕΗ αποτελούσαν μία από τις διαφορές που εμπόδιζαν το κλείσιμο της αξιολόγησης, ενώ έχει ξεσπάσει και ενδοκυβερνητική «μάχη» για το ζήτημα.

 

Σύμφωνα με μία από τις δύο πηγές, «η Ελλάδα θα πρέπει να πουλήσει πάνω από το 40% των πηγών».

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο, που επικαλείται πηγές, η ελληνική πλευρά και οι δανειστές έχουν έρθει σε προκαταρκτική συμφωνία για τα εργασιακά αλλά και για το κλείσιμο των συντάξεων.

Την ίδια ώρα, ο Υπουργός Εσωτερικών επιμένει σε «στημένο» διαγωνισμό για την πώληση των μονάδων της ΔΕΗ, ενώ αναφερόμενος στο θέμα της ψήφισης του νόμου που θα έρθει στη Βουλή, σημείωσε ότι «η απόφαση θα είναι συλλογική».

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, από την πλευρά του, δήλωσε σήμερα ότι, η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να νομοθετήσει τα νέα μέτρα και αντίμετρα, αν στη συμφωνία δεν περιέχεται πρόβλεψη για το χρέος.

Σε κάθε περίπτωση, η πορεία για την επίτευξη της συμφωνίας θα κριθεί στο EuroWorking Group, που θα γίνει αύριο, ενώ η επόμενη ημερομηνία ορόσημο για την επίτευξη συμφωνίας είναι η  7η Απριλίου, ημέρα της επόμενης συνεδρίασης του Eurogroup.