X

Βεβήλωσαν το μνημείο του ολοκαυτώματος των Εβραίων στην Καβάλα

Άγνωστοι προκάλεσαν εκτεταμένες φθορές στο μνημείο που μπαίνει στο «στόχαστρο» για δεύτερη φορά.

Ant1news

 

Λίγο μετά τις 06:00 άγνωστοι βεβήλωσαν το μνημείο του Ολοκαυτώματος των Εβραίων της Καβάλας επί της οδού Ερυθρού Σταυρού και έσπασαν το μεγαλύτερο μέρος του μαρμάρου που καλύπτει την πρόσοψή του, χωρίς να γίνουν αντιληπτοί.

Το μνημείο τοποθετήθηκε στη θέση του το Μάιο του 2015, αλλά τα αποκαλυπτήρια έγιναν ενάμιση μήνα αργότερα λόγω αντιδράσεων.

Είναι αφιερωμένο στη μνήμη των 1.484 Ελλήνων Εβραίων της Καβάλας που θανατώθηκαν από τους ναζί στο στρατόπεδο της Τρεμπλίνκα στην Πολωνία.

Το μνημείο είχαν βανδαλίσει άγνωστοι και στο παρελθόν όταν τον Ιούνιο του 2015 είχαν πετάξει επάνω του μπογιές , ωστόσο αυτήν τη φορά η καταστροφή που του έχουν «καταφέρει» είναι μάλλον μόνιμη, αφού τυχόν αποκατάστασή του απαιτεί πλήρη αντικατάσταση της μπροστινής του πλάκας.

Το βίντεο είναι από το centertv.gr

ΝΔ: την καταδίκη κάθε Έλληνα προκαλεί ο βανδαλισμός στο μνημείο

«Τον αποτροπιασμό και την καταδίκη του κάθε Έλληνα προκαλεί ο βανδαλισμός του μνημείου των Καβαλιωτών Εβραϊκής καταγωγής που χάθηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωση» αναφέρει σε δήλωσή του ο Τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος.

Παράλληλα, προσθέτει πως «το μίσος, η μισαλλοδοξία και ο ρατσισμός είναι ξένα με τις αρχές, τις αξίες και τον πολιτισμό της Ελλάδας. Όσοι καταφεύγουν σε αυτά προσβάλλουν βάναυσα πρώτα απ’ όλα την Ελλάδα και τους Έλληνες».