X

“Πάγωσε” η επιστροφή των κλιμακίων

Άγνωστο παραμένει το πότε θα επιστρέψουν οι Θεσμοί στην Αθήνα. Το ΔΝΤ "πυρπόλησε" και πάλι τις συζητήσεις. Δύσκολο να υπάρξει συμφωνία στις 7 Απριλίου λέει ο Ντάισελμπλουμ.

Ant1news

Πάγο στις επιδιώξεις της Αθήνας για επιστροφή των επικεφαλής των κλιμακίων στην Ελλάδα, ώστε να δρομολογηθεί το κλείσιμο της τεχνικής συμφωνίας ως το Eurogroup της 7ης Απριλίου, έβαλε εκπρόσωπος του ΔΝΤ τονίζοντας χαρακτηριστικά: "Δεν ξέρουμε πότε θα γυρίσουν τα τεχνικά κλιμάκια και η Ντέλια Βελκουλέσκου στην Αθήνα".

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΑΝΤ1 στις ΗΠΑ, Θανάση Τσίτσα, η ίδια πηγή τόνισε ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται, αλλά οι διαφορές παραμένουν. «Είναι πολύ νωρίς για να προβούμε σε εικασίες σχετικά με την προοπτική για την επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο», συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, απαντώντας σε ερωτήματα δημοσιογράφων.

Πρόκειται για τη δεύτερη δήλωση "ψυχρολουσία" για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων, μετά απο όσα είπε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, στον απόηχο και του σχολίου της Εκπροσώπου της Κομισιόν ότι ακόμη δεν έχει αποφασιστεί ημερομηνία επανόδου στην Αθήνα των επικεφαλής των κλιμακίων, ενώ κυβερνητικός αξιωματούχος διαμήνυε το πρωί ότι ως το βράδυ της Παρασκευής θα υπάρχει ανακοίνωση για επιστροφή των κλιμακίων στην Ελλάδα, προκειμένου να επιταχυνθούν οι συζητήσεις για την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέτρα θα έρθουν προς άμεση ψήφιση στη Βουλή το αργότερο μέχρι την Μεγάλη Τετάρτη 12 Απριλίου τα μέτρα θα έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή, με τις εκτιμήσεις να τα θέλουν σε μορφή κατεπείγοντος ή επείγοντος, αναλόγως με το πότε θα ολοκληρωθεί η φάση της διαπραγμάτευσης. 

 

«Είναι πιθανό να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για τη β' αξιολόγηση» δήλωσε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας κατά την συνάντηση που είχε με τον ΓΔ της ILO, Γκάι Ράιντερ.

Αισιόδοξος ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά στην επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές, η οποία θα δίνει πολλές δυνατότητες και ευχέρειες, δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης σε δηλώσεις του σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ. "Πιστεύω ότι είμαστε πάρα πολύ κοντά όπως λένε όλες οι εκτιμησεις. Είμαι αισιόδοξος ότι η συνολική συμφωνία που θα γίνει θα δίνει πολλές δυνατότητες, πολλές ευχέρειες και τη δυνατότητα για την ανάπτυξη ενός ικανού κοινωνικού πακέτου", επισήμανε ο κ. Βούτσης.

Για τα περί κόντρας Τσίπρα - Τσακαλώτου

"Η φημολογία για τις δήθεν διαφωνίες του υπουργού Οικονομικών με τον Πρωθυπουργό βασίζονται στην ίδια στέρεη βάση με την επιστημονικότατη και εμπεριστατωμένη άποψη ότι «ο γάμος είναι η βασική αιτία των διαζυγίων»” τονίζουν κύκλοι του Υπουργείου Οικονομικών σχετικά με τα περί διαφωνίας του Αλέξη Τσίπρα και του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

«Είναι κάποια ανακούφιση για τον υπουργό ότι ενώ στο σύμπαν μπορεί ο άνθρωπος να είναι το μοναδικό νοήμον ον, στη γη ο αριθμός των ανόητων δεν είναι άπειρος» αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

«Είμαστε μπροστά σε πολύ δύσκολες αποφάσεις, αλλά η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να στηρίξει τη ΔΕΗ και να παραμείνει ο πυλώνας του ενεργειακού μας συστήματος και να στηρίξουμε κάθε προσπάθεια αυτός ο συσσωρευμένος πλούτος να παραμείνει στα χέρια του ευρύτερου δημόσιου συμφέροντος» δήλωσε ο Γιώργος Σταθάκης. 

Μέσα σε αυτό το τοπίο, ο κεντρικός τραπεζίτης, Γιάννης Στουρνάρας, χαρακτηρίζει, ούτε λίγο ούτε πολύ χρεοκοπημένο το ασφαλιστικό σύστημα στην χώρα και βάζει στο τραπέζι την αύξηση του εργασιακού βίου. Παράλληλα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειες τις από το επί μακρόν σύρσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

Πάντως, η εσωκομματικές διαφωνίες αναφορικά με τα σκληρά μέτρα που καλείται να ψηφίσει η Κυβέρνηση συνεχίζονται, με τον υφυπουργό Παιδείας, Κώστα Ζουράρι, αυτήν την φορά να λέει ότι διαφωνεί με τα μέτρα και τι θα σκεφθεί εάν θα τα ψηφίσει. Μιλώντας στο Καλημέρα Ελλάδα και τον Γιώργο Παπαδάκη, άφησε ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και να παραιτηθεί.  

Τα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης

Σύμφωνα με πληροφορίες, το εγχείρημα από το υπουργείο Οικονομικών τροποποιήσεων στο αρχικό προσύμφωνο έφερε στο προσκήνιο και νέες απαιτήσεις από την πλευρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Βασικό πεδίο αντιπαράθεσης, όσο αφορά στα εργασιακά, είναι η εφαρμογή της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς το 2019 και όχι το 2020, όπως αρχικά είχε συμφωνηθεί κι όπως επιθυμεί η Αθήνα.

Κεντρική αντιπαράθεση στο θέμα των εργασιακών παραμένει η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, που ζητεί η κυβέρνηση, ενώ το ΔΝΤ ισχυρίζεται ότι κάτι τέτοιο θα προκαλέσει πλήγμα στην οικονομία.  

 

Αυτή ακριβώς η απαίτηση είναι που δημιούργησε την εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις, που τις τελευταίες μέρες είχαν σημειώσει σημαντική πρόοδο. Το βασικό επιχείρημα του ΔΝΤ για τη μεταφορά των μεταρρυθμίσεων το 2019 και όχι το 2020 είναι ότι θα έχουν μεσολαβήσει εκλογές και θα έχει αλλάξει η κυβέρνηση. Συνεπώς, κατά το ΔΝΤ, δεν είναι αξιόπιστο να υπόσχεται η παρούσα κυβέρνηση κάτι που θα πρέπει να εφαρμόσει η επόμενη.

Η Αθήνα επιμένει να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις από το 2020, ενώ το Ταμείο πρότεινε να ψηφιστούν τα μέτρα με μεγαλύτερη, πέραν της κυβερνητικής, πλειοψηφίας, κάτι που όμως δεν διαφαίνεται να έχει θετική αντίδραση από την αντιπολίτευση, από την οποία μέχρι στιγμής δεν της έχει επισήμως ζητηθεί. 

Ο χρόνος αρχίζει να πιέζει ασφυκτικά για μία ακόμα φορά και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει καταστήσει απολύτως σαφές ότι δεν προτίθεται να στείλει εκ νέου την Ντέλια Βελκουλέσκου στην Αθήνα για το κλείσιμο του Staff Level Agreement, παρά μόνο εφόσον η συμφωνία είναι κλεισμένη και μένει να γραφτούν τα διαδικαστικά.

Τι έχει συμφωνηθεί για τα αντίμετρα

«Μεγάλη» χαρακτηρίστηκε από τα κυβερνητικά στελέχη η συζήτηση που γίνεται με τους δανειστές για τα λεγόμενα «αντίμετρα». Από αυτά, εκτός από την μείωση του πρώτου κλιμακίου του φόρου φυσικών προσώπων από 22% σε 20% (σημ: ως αντίβαρο στην μείωση του αφορολόγητου), μέχρι τώρα φέρονται να έχουν «κλειδώσει» η μείωση του φόρου επιχειρήσεων από 29% σε 26%, καθώς και η μείωση των συνολικών απαιτήσεων του Δημοσίου από τον ΕΝΦΙΑ κατά 200 εκ. ευρώ, με την Κυβέρνηση πάντως να επιδιώκει μείωση του στόχου εσόδων από τον ΕΝΦΙΑ κατά 450 εκ. ευρώ.

Ο συνολικός λογαριασμός των αντίμετρων που φέρεται να έχει συμφωνηθεί μέχρι στιγμής ανέρχεται σε 1,7 δις ευρώ, με έμφαση να δίνεται στην κοινωνική μέριμνα για ευπαθείς ομάδες, με μέτρα όπως:

  • Πλήρης κάλυψη για 120.000 παιδιά (2,5-5 ετών), χωρίς κοινωνικά κριτήρια, σε κρατικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς (κρατικούς και ιδιωτικούς)
  • Επιδόματα ακόμη και για το πρώτο και το δεύτερο παιδί, όπως ισχύει για τους τρίτεκνους (σημ συντάκτη: ήδη δίνονται τέτοια επιδόματα, βάσει κριτηρίων, από τον ΟΓΑ)
  • Επαναφορά της επιδότησης ενοικίου

Κυβέρνηση και δανειστές φέρονται να έχουν συμφωνήσει και σε ένα πρώτο πακέτο μέτρων για την δημιουργία υποδομών, θέσεων εργασίας και την υποβοήθηση της ανάπτυξης.

Συνεδριάζει εν τω μεταξύ το Σάββατο, στις 12:30 το μεσημέρι, η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, σύμφωνα με κομματικές πηγές.

ΚΚΕ: η κυβέρνηση αναζητά τον κατάλληλο χρόνο για να φορτώσει τα νέα μέτρα στις πλάτες του λαού

"Η κυβέρνηση ενώ έχει ήδη συμφωνήσει το νέο πακέτο μέτρων, αναζητά τον κατάλληλο χρόνο και τρόπο να τα φορτώσει στις πλάτες του λαού" σχολιάζει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του για την πορεία των διαπραγματεύσεων προσθέτωντας πως "οι εργαζόμενοι, ο λαός, πρέπει να βρίσκονται σε ετοιμότητα για να απαντήσουν στη νέα αντιλαϊκή επίθεση, με πρώτο σταθμό τα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ στις 7 Απρίλη".