X

Στον “αέρα” η διαπραγμάτευση

Αγώνα δρόμου κάνει η κυβέρνηση για να επιστρέψει η τρόικα. Συνεχής κόντρα με το ΔΝΤ. Τι απαντά η ΤτΕ μέσω ΑΝΤ1 για τα "πυρά" Δραγασάκη.

Ant1news

Του Νίκου Ρογκάκου

Με την επιστροφή των θεσμών να βρίσκεται κυριολεκτικά ανοικτή και τα "αγκάθια" να παραμένουν στο τραπέζι από το ΔΝΤ, η κυβέρνηση εξαπολύει πυρά ομαδόν κατά του διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα, κατηγορώντας τον ευθέως ότι συνάσσεται με το ΔΝΤ και όχι με την χώρα.

«Όλοι έχουμε δικαίωμα στην άποψη, όποια κι αν είναι αυτή, αλλά όταν έχουμε θεσμικό ρόλο πρέπει να προσέχουμε» τόνισε κ. Δραγασάκης, μιλώντας σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στο Χολαργό και πρόσθεσε ότι οι δηλώσεις του Γιάννη Στουρνάρα θυμίζουν τις θέσεις του ΔΝΤ.

Σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών ο Νίκος Παππάς αναφερόμενος στον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος σημειώνει ότι η χώρα βυθίστηκε στην ύφεση επί δικής του θητείας στο υπουργείο Οικονομικών. «Στον τοίχο, εκτός στόχων, και στην ύφεση έριξε την χώρα η Κυβέρνηση στην οποία υπουργός Οικονομικών ήταν ο κ. Στουρνάρας. Φαίνεται ότι αυτό δεν το ξεχνάει και θέλει να μας το θυμίζει και εμάς» είπε χαρακτηριστικά.

 

Ο ΑΝΤ1 επικοινώνησε με την ΤτΕ και η απάντηση ήταν όχι μόνο θεσμική, αλλά και αναμενόμενη: «Ο διοικητής συνεχίζει να κάνει την δουλειά του όπως επιβάλλει ο θεσμικός του ρόλος».

Την ίδια ώρα η Όλγα Γεροβασίλη τονίζει ότι "διάφοροι θεσμικοί παράγοντες αντί να συνεργήσουν στην προσπάθεια να καμφθεί ο παραλογισμός πολιτικών και οικονομικών κύκλων της άλλης πλευράς και να προκύψει μια συμφωνία που να είναι σε όφελος της χώρας, συνεργούν στην αβεβαιότητα και στην οικονομική αποσταθεροποίηση κινδυνολογώντας ακατάπαυστα".

Μετά τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος ευθέως είπε ότι δεν βλέπει συμφωνία στο Eurogroup της 7ης Απριλίου και το ΔΝΤ τόνισε δεν πρόκειται να επιστρέψει εάν δεν κλείσουν όλα τα μεγάλα θέματα στα οποία διαφωνεί.

«Είναι νωρίς να εικάσουμε για την προοπτική επίτευξης Staff Level Agreement στην ελληνική αξιολόγηση. Συζητήσεις συνεχίζονται, αλλά διαφορές παραμένουν» τόνισε εκπρόσωπος του ΔΝΤ.

Το ΔΝΤ δεν πρόκειται να στείλει στην Αθήνα την Ντέλια Βελκουλέσκου, παρά μόνο εάν διευθετηθούν τα θέματα του εργασιακού και των συντάξεων.

 

ΔΝΤ: Τι λέει για τα «αγκάθια»

- Το εργασιακό θα κλείσει χωρίς ελληνική υπαναχώρηση στις ομαδικές απολύσεις και στην ανταπεργία

- Η κατάργηση των προσωπικών διαφορών στις συντάξεις «θα μπορούσε» να γίνει σε ορίζοντα δύο χρόνων μεν, αλλά ετεροβαρώς, δηλαδή μεγαλύτερο ποσοστό κατάργησης το 2019 και μικρότερο το 2020.

Εν τω μεταξύμ στην εκτίμηση ότι πίσω από την απαιτήσεις των θεσμών για το θέμα της ΔΕΗ υπάρχει «σχέδιο επίθεσης στην περιουσία της» προβαίνει ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Ειδήσεις".

Την ίδια ώρα, ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Βασίλης Κικίλιας εξαπολύει επίθεση στην κυβέρνηση, τονίζοντας ότι μαζί της κανένας δεν μπορεί να είναι σίγουρος για τίποτα. «Εάν δεν κλείσει η αξιολόγηση η χώρα θα συρθεί σε τραγικό αδιέξοδο με ανυπολόγιστες συνέπειες. Η διαπραγμάτευση ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να διδάσκεται στα πανεπιστήμια, ωστόσο έχουν ευθύνες και οι δανειστές για τις υπερβολικές τους αξιώσεις. Η ΝΔ δεν πρόκειται να ψηφίσει κανένα μέτρο, δεν είμαστε δεκανίκι κανενός» είπε χαρακτηριστικά.