X

Καμμένος: Κύπρος και Ελλάδα πυλώνες σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή

Η Ελλάδα θα είναι πάντα δίπλα στην Εθνική Φρουρά για να βοηθήσει στην περαιτέρω ενίσχυση της άμυνας της Κύπρου, είπε ο Υπουργός Άμυνας.

Ant1news

«Κύπρος και Ελλάδα, επιμένοντας στις αρχές της δημοκρατίας και της εφαρμογής του διεθνούς δικαίου, γίνονται οι πυλώνες σταθερότητας που θα βοηθήσουν στο να αντιμετωπίσουμε τα ευρύτερα προβλήματα της περιοχής», δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας Πάνος Καμμένος, ο οποίος βρίσκεται στην Κύπρο εκπροσωπώντας την ελληνική κυβέρνηση στους εορτασμούς για την επέτειο της 1ης Απριλίου 1955.

Ο κ. Καμμένος σε δηλώσεις του μετά τη δοξολογία, στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννη, έκανε λόγο για μια πολύ σημαντική επέτειο για τον Ελληνισμό. «Είμαστε εδώ για να αποτίσουμε φόρο τιμής σε εκείνους, οι οποίοι έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία, για τη δημοκρατία, για την αυτοδιάθεση», τόνισε ο κ. Καμμένος.

Σημείωσε δε πως η παρουσία του στην Κύπρο συνδέεται και με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, κατόπιν πρότασης του υπουργού Αμύνης, για την αλλαγή του αρχηγού του ΓΕΕΦ (Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς).

«Η μητέρα πατρίδα, η Ελλάδα, θα είναι πάντα δίπλα στην Εθνική Φρουρά και με τις δυνάμεις της ΕΛΔΥΚ, προκειμένου να βοηθήσουμε στην περαιτέρω ενίσχυση της άμυνας της Κύπρου, η οποία πλέον μαζί με την Ελλάδα δικαιώνεται για τις πρωτοβουλίες που έχει πάρει στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου», ανέφερε ο κ. Καμμένος.

Επισήμανε επίσης ότι Κύπρος και Ελλάδα, με επέκταση προς τα νότια στο Ισραήλ, στην Ιορδανία, την Αίγυπτο, και προς τα βόρεια στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, δημιουργούν έναν άξονα σταθερότητας για την περιοχή που πλήττεται από πολέμους και διαμάχες. «Θεωρώ ότι αυτή η γεωπολιτική ενίσχυση και της Κύπρου και της Ελλάδας θα αποτελέσει και το μοχλό για να λυθούν και άλλα προβλήματα, όπως το Κυπριακό», προσέθεσε ο κ. Καμμένος.

 

Από πλευράς του ο Κύπριος Πρόεδρος κλήθηκε να σχολιάσει, μετά τη σημερινή δοξολογία για την 1η Απριλίου, τους νέους όρους που θέτει ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας περί χρονοδιαγράμματος, οδικού χάρτη, αλλαγής διαδικασίας και επιδιαιτητικού ρόλου για τα Ηνωμένα Έθνη.

Απάντησε ότι «εάν αυτοί οι οποίοι εισηγούνται όλα αυτά, πραγματικά αισθάνονται την ανάγκη επίσπευσης της εξεύρεσης λύσης, θα πρέπει να προσέλθουν το συντομότερο, πέρα και μακριά από τις όποιες προϋποθέσεις, στον διάλογο που μπορεί να αποδώσει».

Σημείωσε ότι εδώ και 43 χρόνια η ελληνοκυπριακή πλευρά καταβάλλει προσπάθειες λύσης, λαμβάνοντας υπόψη τις ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων.