X

Αγώνας δρόμου για την επιστροφή της τρόικας

Ποια η αιτία της νέας καθυστέρησης. Συμφωνία εντός του Απριλίου “βλέπει” ο Τσίπρας. "Εξελίξεις τα επόμενα 24ωρα" περιμένει ο Τζανακόπουλος. Αυξάνονται οι επιθέσεις κατά Στουρνάρα.

Ant1news

Αγώνα δρόμου κάνει πλέον η κυβέρνηση προκειμένου να επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα και να μην χαθεί το ορόσημο του Eurogroup της 7ης Απριλίου για τεχνική συμφωνία, που θα απομακρύνει το χρόνο μιας συνολικής συμφωνίας για χρέος και ποσοτική χαλάρωση.

Αιτία της νέας καθυστέρησης αποτελεί η συνεχιζόμενη κόντρα με το ΔΝΤ, όσον αφορά στο χρόνο εφαρμογής τόσο των νέων μειώσεων που έρχονται στις συντάξεις κατά 1,8 δισ. ευρώ, όσο και της περικοπής του αφορολογήτου κάτω από τις 6.000 ευρώ.

Συμφωνία εντός του Απριλίου “βλέπει” πάντως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με όσα είπε αποχωρώντας από τα κεντρικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ μετά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας. "Η όποια λύση συνδέεται αναπόφευκτα με ουσιαστικά μέτρα για το χρέος" διαμηνύει παράλληλα ο πρωθυπουργός σε δήλωσή του που δημοσιεύεται στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας «Έθνος».

Σε ανακοίνωσή της η Πολιτική Γραμματεία τονίζει ότι οι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης βαραίνουν αποκλειστικά και μόνον, όσους συνεχίζουν να θέτουν παράλογες απαιτήσεις στο τραπέζι, και δεν σέβονται όσα έχουν οι ίδιοι συμφωνήσει.

 

«Τα επόμενα 24ωρα θα υπάρξουν εξελίξεις, έχουμε φτάσει στην τελική ευθεία», εκτίμησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος μιλώντας για την αξιολόγηση στην τηλεόραση του Σκάι.

Από πλευράς του ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, τόνισε ότι κυβερνητικός στόχος είναι να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση, με συνέπεια και με αξιοπρέπεια και από εκεί και πέρα ο κεντρικός στόχος παραμένει αυτός που ήταν από την αρχή: «η εντολή που μας έχει δώσει ο ελληνικός λαός, να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα και να βγει η χώρα από τα μνημόνια και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις δανειακές συμβάσεις. Να σταθεί η χώρα στα δικά της πόδια».

Εν τω μεταξύ, αυξάνονται οι επιθέσεις στον Γιάννη Στουρνάρα για τις πρόσφατες δηλώσεις του περί καθυστερήσεων που μπορεί να έχουν ανεπανόρθωτες συνέπειες για την οικονομία.

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος κατηγόρησε τον Γιάννη Στουρνάρα ότι υιοθέτησε πολιτική ανάλυση που τον ταυτίζει με το κόμμα της ΝΔ, περί κυβερνητικής ευθύνης όσον αφορά τις καθυστερήσεις στο κλείσιμο της αξιολόγησης. «Δεν μας είπε αν πρέπει να πάρουμε τόσα και άλλα τόσα μέτρα για να κλείσει η αξιολόγηση», προσέθεσε.

Ο Πάνος Καμμένος, σε συνέντευξή του στη Real News, τόνισε ότι «όσο ο κ. Στουρνάρας επιμένει στις συναντήσεις με το παρελθόν του, νομίζω ότι με αυτά που κάνει δημιουργεί ο ίδιος πρόβλημα και όχι η κυβέρνηση στον κ. Στουρνάρα».

 

Η Όλγα Γεροβασίλη τόνισε σε συνέντευξή της ότι διάφοροι θεσμικοί παράγοντες «αντί να συνεργήσουν στην προσπάθεια να καμφθεί ο παραλογισμός πολιτικών και οικονομικών κύκλων της άλλης πλευράς και να προκύψει μια συμφωνία που να είναι σε όφελος της χώρας, συνεργούν στην αβεβαιότητα και στην οικονομική αποσταθεροποίηση κινδυνολογώντας ακατάπαυστα».

Βολές κατά του Γιάννη Στουρνάρα εξαπέλυσε και ο Νίκος Παππάς. Σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών ο Νίκος Παππάς αναφερόμενος στον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος σημειώνει ότι η χώρα βυθίστηκε στην ύφεση επί δικής του θητείας στο υπουργείο Οικονομικών.

Πρώτος πέρασε στην "αντεπίθεση" ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος μιλώντας σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στο Χολαργό τόνισε ότι «όλοι έχουμε δικαίωμα στην άποψη, όποια κι αν είναι αυτή, αλλά όταν έχουμε θεσμικό ρόλο πρέπει να προσέχουμε».