X

Αγώνας δρόμου για το Eurogroup της Παρασκευής

Σε “θολό” τοπίο η διαπραγμάτευση. Αναμένεται τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα - Μέρκελ. Δημοσιονομικό κενό “βλέπει” το Βερολίνο. Στον "άερα" η επιστροφή των δανειστών.

Ant1news

Σε «θολό τοπίο» παραμένει η διαπραγμάτευση τέσσερις μέρες πριν από  τη συνεδρίαση του Eurogroup την ερχόμενη Παρασκευή.

Η επιστροφή των δανειστών εξακολουθεί να βρίσκεται στον «αέρα» πράγμα που δυσκολεύει ακόμη περισσότερο την Κυβέρνηση, με δεδομένο ότι δεν τελειώνει μόνο ο χρόνος αλλά και τα ταμειακά διαθέσιμα. 

Την ίδια ώρα  το Βερολίνο εκτιμά ότι θα υπάρξει δημοσιονομικό κενό και ζητεί νέα μέτρα, κάτι που δημιουργεί στην Αθήνα έντονη δυσαρέσκεια και προβληματισμό για το αν μέρος των δανειστών θέλει στην πραγματικότητα να κλείσει η διαπραγμάτευση. Από το μεσημέρι του Σαββάτου, η κινητικότητα  από την ελληνική κυβέρνηση, αλλά και ευρωπαϊκούς παράγοντες που επιθυμούν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, είναι έντονη, αναφέρει το real.gr, ώστε να αποσυρθούν οι νέες απαιτήσεις από το τραπέζι, προκειμένου να έχουν τύχη οι ύστατες προσπάθειες για τεχνική συμφωνία στο Eurogroup της Παρασκευής.

Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος αποκάλυψε το πόσο σκληρό θα είναι το αφορολόγητο για τους πολίτες. Όπως είπε στον Real FM θα πέσει στα πέντε χιλιάδες εννιακόσια ευρώ για τους έγγαμους και στα πέντε χιλιάδες εξακόσια ευρώ, για τους άγαμους. 

Καθοριστική για τις εξελίξεις θεωρείται η σημερινή ημέρα από το Μέγαρο Μαξίμου, με τις πληροφορίες να επιμένουν ότι ή θα υπάρξει πρόοδος ή το αδιέξοδο θα είναι μη αναστρέψιμο εν όψει του Eurogroup της Παρασκευής 7 Απριλίου.

 

Οι ελπίδες στρέφονται στο Βερολίνο, ενώ ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στηρίζει παρασκηνιακά τα ελληνικά θέματα, όπως αναφέρει το Euro2day.gr.

Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να επικοινωνήσει και εντός της ημέρας με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, ενώ τις προηγούμενες ημέρες είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γερμανό Αντικαγκελάριο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και τον αρμόδιο επίτροπο για τα οικονομικά και υπεύθυνο για το ελληνικό πρόγραμμα, Πιέρ Μοσκοβισί.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας την Κυριακή στον ΣΚΑΙ, δήλωσε πως «οι απαιτήσεις των δανειστών παραμένουν, με το ΔΝΤ και την Γερμανία να βάζουν αναχώματα και να ροκανίζουν τον χρόνο, ώστε η Ελλάδα να αποδεχθεί τα σκληρά μέτρα».

Το ΔΝΤ επιμένει για αύξηση του ορίου απολύσεων και lock out καθώς και μείωση των συντάξεων το 2019 ή το 2020.

«ΔΝΤ και Σόιμπλε θέλουν να τραβήξουν τη διαπραγμάτευση για να φέρουν στα όρια τη χώρα» είπε ο Υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, στο «Καλημέρα Ελλάδα» εκφράζοντας παράλληλα την εκτίμηση ότι η αξιολόγηση θα κλείσει σχετικά σύντομα. 

Την ίδια στιγμή, πάντως ,παρατηρείται κινητικότητα για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, ενώ κρίσιμες είναι και οι αποφάσεις που θα ληφθούν για τα πλεονάσματα, ώστε να υπάρξει συνολική συμφωνία κατά πάσα πιθανότητα κατά την εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ 21-23 Απριλίου.