X

Κρίσιμα 24ωρα για τη διαπραγμάτευση

Παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για επιστροφή των δανειστών. Διπλό μήνυμα από το Βερολίνο μέσω ΑΝΤ1. Εκτάκτως στις Βρυξέλες την Τρίτη, Τσακαλώτος και Χουλιαράκης.Τι λένε κυβερνητικές πηγές.

Ant1news

Κρίσιμα είναι τα επόμενα 24ωρα για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης, που παραμένει ανοιχτή, ενώ ο χρόνος πιέζει μέχρι το Eurogroup της Παρασκευής στη Μάλτα.

Οι επαφές συνεχίζονται στο παρασκήνιο για την επιστροφή των Θεσμών στην Αθήνα και την υπογραφή τεχνικής συμφωνίας.

Ο πρωθυπουργός τις προηγούμενες ημέρες είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γερμανό Αντικαγκελάριο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και τον αρμόδιο επίτροπο για τα οικονομικά και υπεύθυνο για το ελληνικό πρόγραμμα, Πιέρ Μοσκοβισί, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει εντός της ημέρας τηλεφωνική συνομιλία του πρωθυπουργού με την Άγκελα Μέρκελ.

Ο Υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής Υπουργός, Γιώργος Χουλιαράκης,αναχωρούν την Τρίτη για τις Βρυξέλλες όπου θα έχουν σειρά επαφών με ευρωπαίους αξιωματούχους ενόψει του Eurogroup της Παρασκευής.Μεταξύ άλλων ο  θα συναντηθούν με τους Ντάισελμπλουμ, Κερέ και Μοσκοβισί.

«Ολοκληρώστε την αξιολόγηση το συντομότερο δυνατόν» ήταν το μήνυμα που έστειλε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην κυβέρνηση αλλά και τους θεσμούς. Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς επιβεβαίωσε δε τη συνέχιση των συνομιλιών από τις έδρες των θεσμών σε σχέση με το ελληνικό πρόγραμμα. "Χτίζοντας στην πρόοδο που έχει ήδη σημειωθεί στις συνομιλίες, οι θεσμοί συνεχίζουν τις διαβουλεύσεις από τις έδρες τους προκειμένου να ανοίξουν το δρόμο για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό", υπογράμμισε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.

 

Σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή, στόχος είναι να σημειωθεί όσο μεγαλύτερη πρόοδος γίνεται εν όψει του Eurogroup της 7ης Απριλίου, χωρίς, ωστόσο, να είναι πλέον πιθανή η επιστροφή των θεσμών πριν από αυτό. Η ίδια πηγή ανέφερε πως παρότι οι εν λόγω καθυστερήσεις είναι σημαντικές, κυρίως για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, στο τραπέζι υπάρχουν κάποια «παράλογα» αιτήματα που δεν επιτρέπουν το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης.

Κυβερνητικές πηγές σχολιάζοντας την πορεία της διαπραγμάτευσης σχολίαζαν πως «η Κυβέρνηση στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης πραγματοποιεί κύκλο επαφών σε όλα τα επίπεδα.Καταστροφολογικά σενάρια που βλέπουν το φως της δημοσιότητας δεν έχουν την παραμικρή σχέση με την πραγματικότητα. Σύντομα, με την ολοκλήρωση των επαφών, θα υπάρξουν και οι σχετικές ανακοινώσεις».

Όλοι πάντως βλέπουν πολύ δύσκολο να έχει ολοκληρωθεί η τεχνική συμφωνία έως την Πέμπτη και έτσι το νέο ορόσημο μπαίνει ή σε ένα έκτακτο Eurogroup ή στο Eurogroup της 22ας Μαΐου. Μέσα σε αυτό το τοπίο, οι πληροφορίες λένε ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε βάζει εκ νέου στο τραπέζι και θέμα πλεονασμάτων για μετά το 2018, πράγμα που ανατρέπει τον έως τώρα προγραμματισμό. Το Βερολίνο έστειλε μάλιστα διπλό μήνυμα στην Ελλάδα μέσω του ΑΝΤ1. «Υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην αξιολόγηση», τονίζει ο εκπρόσωπος του Σόιμπλε, Σ. Ζάιμπερτ, ενώ ο εκπρόσωπος της Μέρκελ ζητά γρήγορα λύσεις στα ανοιχτά ζητήματα.

Πάντως, η δήλωση του Πρωθυπουργού, σύμφωνα με την οποία «θα κλείσει η συμφωνία, θα ψηφίσουμε μέτρα και αντίμετρα, τα οποία θα εφαρμοστούν μετά το 2019 -και αυτό μόνο εάν, εν τω μεταξύ, υπάρχουν ουσιαστικά μέτρα για το χρέος και έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται», δείχνει ότι η κυβέρνηση επιμένει στο σενάριο της συμφωνίας-πακέτο για χρέος και μέτρα.

 

«Η αξιολόγηση θα έπρεπε να είχε κλείσει εδώ και καιρό» τόνισε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς. Το θέμα, προσέθεσε, «είναι πολιτικό και αναμένουμε τα επόμενα 24ωρα να επιλυθεί σε αυτό το επίπεδο, διότι οι τεχνοκράτες δεν έχουν κάτι επιπλέον να συζητήσουν».

«Η τρόικα επιθυμεί την εμπροσθοβαρή εφαρμογή όλων των σκληρών μέτρων γα να υπάρξει επανέναρξη των διαπραγματεύσεων» δήλωσε από πλευράς του ο Πάνος Σκουρλέτης.

«Σκηνοθετούν άλλη μια συνθηκολόγηση και διαπραγματεύονται μόνο στο εσωτερικό των ΣΥΡΙΖΑ/ ΑΝΕΛ. Επιτείνουν έτσι, με βαρύ κόστος, το δράμα για το λαό και την πατρίδα» σχολιάζει η Φώφη Γεννηματά.

Με αφορμή τις ατέρμονες διαπραγματεύσεις για να κλείσει η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt επαναφέρει τη συζήτηση στη δυσεπίλυτη διαφωνία μεταξύ Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, διαφωνία που δυσκολεύει την επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στους δανειστές και την Αθήνα.