X

“Όλοι εναντίον όλων” για την πώληση της ΔΕΗ

Συνεχίζει το “αντάρτικο” ο Σκουρλέτης κάνοντας λόγο για παιχνίδι με “σημαδεμένη τράπουλα”. Για απαξίωση της ΔΕΗ μιλάει ο Βορίδης. Τα ψέματα αποκαλύφθηκαν τονίζει ο Μανιάτης.

Ant1news

Σε ένα από τα πλέον επίμαχα ζητήματα έχει εξελιχτεί η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, με τον Υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη, να συνεχίζει να θέτει ζητήματα, βουλευτές της Κυβέρνησης να αντιδρούν και την αντιπολίτευση να κατηγορεί την Κυβέρνηση για απαξίωση και ξεπούλημα της ΔΕΗ.

Κι ενώ η πώληση μονάδων της ΔΕΗ θεωρείται δεδομένη μια σειρά από ερωτήματα χρήζουν απαντήσεων και αποτελούν τα αδιευκρίνιστα σημεία της συμφωνίας:

- Το ποσοστό παραχώρησης λιγνιτικής παραγωγής (εκτίμηση για το 40%)

- Πως θα υπολογιστεί το ποσοστό μονάδων που θα πωληθούν

-Θα συνυπολογιστούν και μονάδες προς απόσυρση ή οι καινούριες (Μελίτη και Πτολεμαΐδα)

- Πώς θα γίνει η κατανομή των ορυχείων

-Πώς θα γίνουν οι διαγωνισμοί πώλησής τους (κριτήρια-αξίες)

-Αν δεν βρεθεί ενδιαφερόμενος θα πουληθούν υδροηλεκτρικοί σταθμοί

Το βασικό ερώτημα, του τι σημαίνει για τους πολίτες η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης, παραμένει. Αυτό που λένε στελέχη της αγοράς είναι ότι ο καταναλωτής θα έχει περισσότερες επιλογές και με βάση τις τιμές και τις παροχές, θα μπορεί επιλέγει την πιο φθηνή, για εκείνον, λύση.

Σκουρλέτης: "παιχνίδι με σημαδεμένη τράπουλα"

Στην εκτίμηση ότι η πώληση της ΔΕΗ σε συγκεκριμένο χρόνο αποτελεί «παιχνίδι με σημαδεμένη τράπουλα» προέβη ο υπουργός Εσωτερικών, μιλώντας το πρωί στον ΑΝΤ1 και στο «Καλημέρα Ελλάδα».

Ο Πάνος Σκουρλέτης κατηγόρησε τους δανειστές ότι απαξιώνουν τη ΔΕΗ επειδή θέλουν να την ξεπουλήσουν και σημείωσε ότι πάντα επί μνημονίου υπήρχε η προσπάθεια να υποτιμηθεί η αξία της περιουσίας της και κάποιοι να κερδίσουν.

Εξήγησε ότι οι καταγγελίες του για τις απαιτήσεις των δανειστών αφορούν το σχέδιο για πώληση εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος μονάδων, κάτι που είναι υπονομευτικό για το σχέδιο. «Είναι διαφορετικό να θέλει η ΔΕΗ να πουλήσει κάποιες μονάδες και διαφορετικό να είναι υποχρεωμένη να το κάνει έως το επόμενο καλοκαίρι. Τότε ο υποψήφιος αγοραστής θα περιμένει μέχρι την τελευταία στιγμή για να αγοράσει όσο το δυνατόν πιο φθηνά» υποστήριξε.

 

«Αγωνιζόμαστε για τον δημόσιο χαρακτήρα της επιχείρησης ηλεκτρισμού», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός και εξήγησε ότι οι κινήσεις στις οποίες είναι αναγκασμένη να προχωρά η κυβέρνηση γίνονται υπό καθεστώς πολιτικής ήττας, η οποία επισφραγίστηκε με την συμφωνία του καλοκαιριού του 2015.

Κατηγόρησε τους δανειστές ότι δεν τιμούν τις συμφωνίες που έχουν γίνει για τη ΔΕΗ και είπε πως επί υπουργίας του σώθηκαν τα δίκτυα, καθώς ο ΑΔΜΗΕ διατηρεί τον δημόσιο χαρακτήρα του. Δήλωσε δε ότι πρέπει να διαμορφωθεί εθνικό μέτωπο μπροστά στις απαιτήσεις των δανειστών, ενώ κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι υπονομεύει αυτό το εθνικό μέτωπο

Παρέμβαση Βορίδη για την ΔΕΗ

Αμέσως μετά την συνέντευξη του Πάνου Σκουρλέτη, παρέμβαση στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» έκανε ο Τομεάρχης Δημόσιας Διοίκησης της ΝΔ, Μάκης Βορίδης.

Ο Μάκης Βορίδης αναρωτήθηκε γιατί όταν ανέλαβε η σημερινή Κυβέρνηση η ΔΕΗ είχε αξία στο χρηματιστήριο 2,6 δις και τώρα φτάνει μόλις στα 600 εκατομμύρια.

 

Μανιάτης: τα ψέματα αποκαλύφθηκαν

Ο υπεύθυνος της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για Ενέργεια, Περιβάλλον και  Υποδομές, Γιάννης Μανιάτης, σχετικά με τη Δ.Ε.Η. έκανε την ακόλουθη δήλωση.

Το καλοκαίρι του 2015 ο κ. Τσίπρας υπέγραψε το ξεπούλημα του 40% της ΔΕΗ με μηδενικό αντάλλαγμα.Οι κ.κ. Σκουρλέτης και Σταθάκης, όταν αποκαλύψαμε στη Βουλή ότι στη συνέχεια έχουν υπογράψει την ιδιωτικοποίηση μέσω ΤΑΙΠΕΔ άλλου 17%, μας κατηγόρησαν ότι λέμε ψέματα. Σήμερα, οι πραγματικοί ψεύτες αποκαλύπτονται. Το ΤΑΙΠΕΔ την Παρασκευή 31/3/2017 επανέλαβε την υπογραφή των ίδιων Υπουργών του ΚΥΣΟΙΠ (Μάιος 2016) για ιδιωτικοποίηση του 17%.

 

Τους παραδώσαμε μια εταιρεία με χρηματιστηριακή αξία 2,5 δις € και την κατάντησαν να έχει 0,5 δις €. Τους παραδώσαμε μια εταιρεία με κύκλο εργασιών 6 δις € και υπέγραψαν να συρρικνωθεί στα 3,5 δις €. Μείωσαν κατά 40% τον κύκλο εργασιών και απαιτούν από την εταιρεία να επιβιώσει με τα ίδια δάνεια, τις ίδιες υποχρεώσεις, τα ίδια κόστη λειτουργίας. Πραγματικό οικονομικό θαύμα που μόνο δήθεν αυταπατώμενοι πολιτικοί ψεύτες μπορούν να το καταφέρουν. Ξεπέρασαν και το ίνδαλμά τους τον Μαδούρο της Βενεζουέλας.

Με τη «Μικρή» ΔΕΗ, έργο ΠΑΣΟΚ, που είχα την τιμή ως Υπουργός Ενέργειας να εισηγηθώ και να υπερασπιστώ στη Βουλή, όχι μόνο ενισχύονταν ο υγιής ανταγωνισμός προς όφελος των καταναλωτών, αλλά και η ΔΕΗ με την εισροή στα ταμεία της πόρων από τη διάθεση του 30% θα έκανε μια καινούργια αρχή, με τρόπο δοκιμασμένο σε άλλες ευρωπαϊκές εταιρείες.

Τώρα στα τηλεπαράθυρα απελπισμένα μιλάνε για «βαποράκια» των δανειστών, προφανώς κοιτώντας τον εαυτό τους στον καθρέφτη. Προσπαθούν να κρύψουν στο ντουλάπι τους σκελετούς που οι ίδιοι δημιούργησαν.Τους επαναλαμβάνουμε ότι αν η ΔΕΗ καταρρεύσει, με ότι αυτό συνεπάγεται για την εθνική οικονομία, οι ευθύνες τους δεν θα είναι μόνο πολιτικές.

Η αντιπαράθεση αυτή ανάγκασε την διοίκηση της ΔΕΗ να προβεί σε μια λακωνική δήλωση στην οποία διευκρινίζει ότι «με αφορμή διάφορες δηλώσεις για τη χρηματιστηριακή αξία της ΔΕΗ ΑΕ, η Επιχείρηση διευκρινίζει ότι τον Ιανουάριο του 2015 η μέση κεφαλαιοποίηση είχε διαμορφωθεί σε 1,18 δις ευρώ».