X

“Πυρετός” διαβουλεύσεων ενώ ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά

Εκτάκτως στις Βρυξέλλες Τσακαλώτος, Αχτσιόγλου και Χουλιαράκης. Μήνυμα από το Βερολίνο μέσω ΑΝΤ1. Τι αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι.

Ant1news

"Πυρετός" διαβουλεύσεων είναι σε εξέλιξη με σκοπό την εξεύρεση λύσης στα ανοιχτά μέτωπα και να «ξεμπλοκάρει» η διαπραγμάτευση κι ενώ ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, η Εφη Αχτσόγλου κι ο Γιώργος Χουλιαράκης μεταβαίνουν εκτάκτως σήμερα στις Βρυξέλλες όπου θα έχουν σειρά επαφών με ευρωπαίους αξιωματούχους ενόψει του Eurogroup της Παρασκευής. Μεταξύ άλλων ο  θα συναντηθούν με τους Ντάισελμπλουμ, Κερέ και Μοσκοβισί. Στόχος η εξεύρεση λύσης στα ανοιχτά μέτωπα, όπως το θέμα των συντάξεων.

Κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου έλεγαν πως ξεκινά γύρος επαφών σε όλα τα επίπεδα, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές υπογράμμιζαν πως «καταστροφολογικά σενάρια που βλέπουν το φως της δημοσιότητας δεν έχουν την παραμικρή σχέση με την πραγματικότητα». Καταλήγοντας οι ίδιες πηγές επεσήμαιναν πως σύντομα και μετά την ολοκλήρωση των επαφών, θα υπάρξουν και οι σχετικές ανακοινώσεις.

Πάντως όλα δείχνουν ότι είναι πολύ δύσκολο να έχει ολοκληρωθεί η τεχνική συμφωνία έως την Πέμπτη και έτσι το νέο ορόσημο μπαίνει ή σε ένα έκτακτο Eurogroup ή στο Eurogroup της 22ας Μαΐου. Μέσα σε αυτό το τοπίο, οι πληροφορίες λένε ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε βάζει εκ νέου στο τραπέζι και θέμα πλεονασμάτων για μετά το 2018, πράγμα που ανατρέπει τον έως τώρα προγραμματισμό. Το Βερολίνο έστειλε μάλιστα διπλό μήνυμα στην Ελλάδα μέσω του ΑΝΤ1. «Υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην αξιολόγηση», τονίζει ο εκπρόσωπος του Σόιμπλε, Σ. Ζάιμπερτ, ενώ ο εκπρόσωπος της Μέρκελ ζητά γρήγορα λύσεις στα ανοιχτά ζητήματα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στέλνοντας μήνυμα σε Κυβέρνηση και Θεσμούς ανέφερε :«ολοκληρώστε την αξιολόγηση το συντομότερο δυνατόν» ενώ ο εκπρόσωπος της Μαργαρίτης Σχοινάς επιβεβαίωσε τη συνέχιση των συνομιλιών από τις έδρες των θεσμών σε σχέση με το ελληνικό πρόγραμμα.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή, στόχος είναι να σημειωθεί όσο μεγαλύτερη πρόοδος γίνεται εν όψει του Eurogroup της 7ης Απριλίου, χωρίς, ωστόσο, να είναι πλέον πιθανή η επιστροφή των θεσμών πριν από αυτό. Η ίδια πηγή ανέφερε πως παρότι οι εν λόγω καθυστερήσεις είναι σημαντικές, κυρίως για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, στο τραπέζι υπάρχουν κάποια «παράλογα» αιτήματα που δεν επιτρέπουν το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης.