X

Βρυξέλλες: συμφωνία άμεσα ή “όλα από την αρχή”

«Βόμβα» μεγατόνων από ευρωπαίο αξιωματούχο ενόψει του Eurogroup της Παρασκευής. Ύστατη προσπάθεια για τεχνική συμφωνία.

Ant1news

Του Νίκου Ρογκάκου 

Σε ένα ακόμη θρίλερ εξελίσσεται η διαπραγμάτευση με την τρόικα.«Είναι απαραίτητο να κλείσει η τεχνική συμφωνία (Staff Level Agreement) τις επόμενες εβδομάδες προκειμένου να περιοριστούν τα ρίσκα που συνδέονται με την καθυστέρηση και να μη χαθούν τα περσινά θετικά δημοσιονομικά αποτελέσματα», προειδοποίησε ευρωπαίος αξιωματούχος ενόψει του Eurogroup της Παρασκευής.

H επίτευξη συμφωνίας απαιτεί «δύσκολες πολιτικές αποφάσεις» διεμήνυσε από την πλευρά του ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιέρ Μοσκοβισί.

«Εξακολουθούμε να πιστεύουμε πως μία τεχνική συμφωνία τις ερχόμενες εβδομάδες είναι όχι μόνο εφικτή αλλά και αναγκαία, για να περιοριστούν οι κίνδυνοι που σχετίζονται με την καθυστέρηση», συμπλήρωσε ο κ. Μοσκοβισί.

Σε μία απέλπιδα προσπάθεια να κλείσει η τεχνική συμφωνία την Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών, ο αναπληρωτής του και η υπουργός Εργασίας της Πέμπτης, μετέβησαν εσπευσμένα στις Βρυξέλλες για να έχουν επαφές με τους δανειστές, χωρίς όμως να λογαριάζουν την στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. 

Η Κριστίν Λαγκάρντ υποστήριξε ότι δεν ταυτίζεται με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, και ξεκαθάρισε ότι πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις σε συνταξιοδοτικό και φορολογία για να ανοίξει ο δρόμος για διευθέτηση του χρέους. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει ακόμα απόσταση στα θέματα της προσωπικής διαφοράς των συντάξεων, των ομαδικών απολύσεων και των αντισταθμιστικών μέτρων. Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ επιμένει στην κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις από το 2019 και σε μία δόση. Σε αντίθεση με το ασφαλιστικό και τα εργασιακά, το φορολογικό φαίνεται να έχει κλείσει και δυστυχώς για όλους εμάς με νέες επιβαρύνσεις από την μείωση του αφορολογήτου έως και τις 5.600€. 

Κυβερνητικές πηγές: καταστροφολογικά σενάρια δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα 

"Η κυβέρνηση στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης πραγματοποιεί κύκλο επαφών σε όλα τα επίπεδα. Σύντομα, με την ολοκλήρωση των επαφών, θα υπάρξουν και οι σχετικές ανακοινώσεις. Καταστροφολογικά σενάρια που βλέπουν το φως της δημοσιότητας δεν έχουν την παραμικρή σχέση με την πραγματικότητα", τόνιζαν κυβερνητικές πηγές

Ωστόσο, το Ταμείο δεν είχε δώσει ακόμα «σήμα ζωής» σχετικά με το πότε θα επιστρέψει στην Αθήνα, γεγονός το οποίο θορύβησε την κυβέρνηση η οποία αισιοδοξούσε για «ταχεία ολοκλήρωση» της δεύτερης αξιολόγησης. 

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για το θέμα της καθυστέρησης στο κλείσιμο της συμφωνίας εξαπέλυσε η ΝΔ. Συγκεκριμένα, σε δήλωσή του ο Χρήστος Σταϊκούρας, υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ότι «η χώρα και η πραγματική οικονομία συνεχίζουν να πληρώνουν πολύ ακριβά την αναποτελεσματικότητα, την αναβλητικότητα, τις παλινωδίες και τις ιδεοληψίες της σημερινής Κυβέρνησης». 

Φουντώνουν οι "φωνές" για 4ο Μνημόνιο

Οι καθυστερήσεις στο κλείσιμο τη αξιολόγησης, φουντώνουν και πάλι τις φωνές που βλέπουν ένα 4ο Μνημόνιο για την Ελλάδα.

«Το τρέχον πρόγραμμα λήγει στα μέσα του 2018. Το λιγότερο, η Ελλάδα θα χρειαστεί μια προληπτική πιστωτική γραμμή από την Ευρωζώνη. Μπορεί επίσης να χρειαστεί ένα μικρό ποσό από μετρητά, αν και τίποτα τόσο μεγάλο όσο το υφιστάμενο πρόγραμμα των 86 δισ. ευρώ. Στο επόμενο πακέτο διάσωσης, η οικονομική βοήθεια είναι πιθανό να έρθει κυρίως με τη μορφή της μείωσης χρέους, όχι σε νέα δάνεια», σημειώνει ο Hugo Dixon.

Ο Γερμανικός τύπος κατηγορεί την Κυβέρνηση για τις επιθέσεις της στον Διοικητή της ΤτΕ, και υποστηρίζει ότι ο Γιάννης Στουρνάρας απολαμβάνει την πλήρη στήριξη του Μάριο Ντράγκι. 

«Οι νέες επιθέσεις της κυβέρνησης κατά του επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος ενδέχεται να είναι μάλλον μη εποικοδομητικές για τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, οι οποίες έχουν ούτως η άλλως καθυστερήσει. Διότι ο Στουρνάρας, τυγχάνει της πλήρους κάλυψης του Μάριο Ντράγκι, του προέδρου της ΕΚΤ», αναφέρει η Handelsblatt. 

Και όλα αυτά την ώρα όπου έκρηξη οργής προκάλεσε η απόφαση του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ να μη συμμετάσχει σε διάλογο για την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος, των Σοσιαλιστών και της Ενωτικής Αριστεράς ζήτησαν την παραίτηση του κ. Ντάισελμπλουμ, που επικρίθηκε εντονότατα και από τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι.