X

Αποφυλακίζεται ο Άκης Τσοχατζόπουλος

Δεκτή η 5η αίτηση αποφυλάκισης του πρώην Υπουργού, που νοσηλεύεται στο Ιπποκράτειο. "Δεν μπορεί να δώσει το υψηλό ποσό της εγγύησης", λένε οι συνήγοροι του.

Ant1news

Δεκτή έγινε η πέμπτη αίτηση αποφυλάκισης του Άκη Τσοχατζόπουλου από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων, μετά από πέντε χρόνια κράτησης στις φυλακές Κορυδαλλού.

Η αίτηση αναστολής της εκτέλεσης της ποινής του πρώην Υπουργού έγινε αποδεκτή με οριακή πλειοψηφία της έδρας, τρεις υπέρ και  δύο κατά , και μετά από θετική εισήγηση της Εισαγγελίας.

Σύμφωνα με την απόφαση, ο Άκης Τσοχατζόπουλος αποφυλακίζεται λόγω της σοβαρής κατάταστασης της υγείας του, καθώς τυχόν συνέχιση κράτησής του θα συνιστούσε σοβαρό κίνδυνο.

Η εισαγγελική λειτουργός, πρότεινε να ανασταλεί η εκτέλεση της ποινής του, έχει καταδικαστεί σε 20 χρόνια κάθειρξη, με το επιχείρημα ότι η συνέχιση της κράτησής του θα επιφέρει ανεπανόρθωτη βλάβη στην υγεία του.

«Ο κατηγορούμενος, ανέφερε μεταξύ άλλων η εισαγγελική λειτουργός, νοσηλεύεται στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο ενώ η μετεγχειρητική του πορεία είναι αργή λόγω των πολλαπλών προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει».

Ο πρώην Υπουργός δεν ήταν παρών στο Εφετείο, καθώς νοσηλεύεται στην καρδιολογική κλινική του Ιπποκρατείου. Παρούσα, ωστόσο, ήταν η σύζυγός του, Βίκυ Σταμάτη, η οποία είχε αποφυλακιστεί πριν από περίπου ενάμιση χρόνο.

Εμφανώς συγκινημένη η σύζυγος του Άκη Τσοχατζόπουλου, Βίκυ Σταμάτη, εξερχόμενη από το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο δήλωσε μεταξύ άλλων.

«Ήταν οριακή η απόφαση. Γιορτάζουμε και εγώ και ο γιος μου σήμερα. Αφήστε με να διαφυλάξω την προσωπική μου ζωή. Οι δικαστές επέλεξαν τη ζωή και όχι το θάνατο».

Το Συμβούλιο επέβαλε σειρά περιοριστικών όρων, ώστε να μπορέσει να αποφυλακιστεί ο πρώην Υπουργός.

Οι όροι που επιβλήθηκαν είναι:

  • Καταβολή εγγύησης ύψους 200.000 ευρώ
  • Απαγόρευση εξόδου από την χώρα
  • Απαγόρευση χρήσης εναέριων και πλωτών μέσων (σημ: να μην ταξιδεύσει με αεροπλάνο ή πλοίο)
  • Παράδοση στις Αρχές της αστυνομικής ταυτότητας και του διαβατηρίου του
  • Απαγόρευση έκδοσης νέου διαβατηρίου
  • Μόνιμη διαμονή του σε γνωστή διεύθυνση (σημ: εκτιμάται ότι θα δηλωθεί το σπίτι στο οποίο διαμένει η Βίκυ Σταμάτη στο Χαλάνδρι)
  • Εμφάνιση δις μηνιαίως στο ΑΤ της περιοχής κατοικίας του (σημ: εκτιμάται ότι θα λάβει εξιτήριο τον Μάιο από τον νοσοκομείο, όπου νοσηλεύεται
  • Οι συνήγοροι του ενημέρωσαν το δικαστήριο ότι ο κ. Τσοχατζόπουλος αδυνατεί να καταβάλλει το ποσό της εγγύησης, σημειώνοντας ότι η υγεία του θα βρεθεί σε κίνδυνο, εφόσον αναγκαστεί να επιστρέψει στις φυλακές.

Η κατάσταση της υγείας του Άκη Τσοχατζόπουλου

Στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο νοσηλεύεται ο Άκης Τσοχατζόπουλος ο οποίος εισήχθη στο νοσοκομείο στις 17/03/2017 με διάγνωση νόσος στελέχους, στεφανιαία νόσος 3 αγγείων, διακομιζόμενος από το Γ. Κρατικό Νίκαιας.

Την Τρίτη 22/03/2017 ο ασθενής υπεβλήθη σε τριπλή στεφανιαία παράκαμψη. Η ανάνηψή του σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν ήταν ικανοποιητική και εξήλθε της Μονάδας Εντατικής 2 ημέρες μετά την επέμβαση. Ο ασθενής νοσηλεύεται φρουρούμενος σε θάλαμο του 7ου  ορόφου του ΙΓΝΑ.

Η μετεγχειρητική του πορεία χαρακτηρίστηκε από αργή ανάνηψη λόγω της μεγάλης αδυναμίας του (χαμηλές λευκωματίνες ορού, παρατεταμένη ακινησία, βαρύτητα επέμβασης). Ο ασθενής κινητοποιήθηκε, έλαβε αναπνευστική φυσιοθεραπεία και κινησιοθεραπεία και ταυτόχρονη επίβλεψη και ειδική φροντίδα ενός ανοικτού έλκους (άτονο έλκος) στο δεξί έσω σφυρό λόγω φλεβικής ανεπάρκειας. Παραμένει για διάστημα ολίγων ημερών μέχρι να ολοκληρωθεί η ενδονοσοκομειακή νοσηλεία του.