X

Bloomberg: κοντά σε συμφωνία με τους δανειστές η Ελλάδα

Τι προβλέπει ο συμβιβασμός σύμφωνα με το Bloomberg. Ακυρώθηκε η Τηλεδιάσκεψη. Τι λέει η Κομισιόν για τις επαφές στις Βρυξέλλες.

Ant1news

Κοντά σε συμφωνία για τη φορολογική και συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση βρίσκονται Ελλάδα και θεσμοί, κατόπιν των χθεσινοβραδινών επαφών στις Βρυξέλλες - εξέλιξη η οποία προλειαίνει τον δρόμο για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης.

Σύμφωνα με δύο πηγές, τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg, ο συμβιβασμός προβλέπει εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ από τις συντάξεις το 2019 και επιπλέον 1% του ΑΕΠ από τη μείωση του αφορολόγητου ορίου το 2020.

Εφόσον ο προϋπολογισμός του 2018 προβλέπει ότι η Ελλάδα δεν θα επιτύχει τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, το μέτρο της μείωσης του αφορολόγητου ορίου θα εφαρμοστεί το 2019 και όχι το 2020.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα του Bloomberg, η οριστικοποίηση της συμφωνίας εναπόκειται στην τελική έγκριση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και της ελληνικής κυβέρνησης.

Στο πλαίσιο αυτό, είχε προγραμματιστει και τηλεδιάσκεψη των δύο πλευρών, την Τετάρτη, η οποία, όμως , τελικώς αναβλήθηκε,  καθώς ένα τεχνικό πρόβλημα δεν επέτρεψε τη διεξαγωγή της! 

Εν τω μεταξύ, υψηλόβαθμος αξιωματούχος δεν διέψευσε το σενάριο του Bloomberg ενώ άφησε να εννοηθεί πως οι περικοπές τόσο στο αφορολόγητο όσο και στις συντάξεις μπορεί να γίνουν τμηματικά σε δύο δόσεις και το 2019 και το 2020, ως συμβιβαστική λύση στα ζητούμενα των δανειστών.

Κομισιόν: σύγκλιση σε ζητήματα "κλειδιά"

Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαιώνει σήμερα την επίτευξη σύγκλισης μεταξύ των διαφορετικών πλευρών κατά τη χθεσινή συνάντηση υψηλού επιπέδου στις Βρυξέλλες, ανάμεσα στο οικονομικό επιτελείο και  τους θεσμούς.

 

Ερωτηθείσα, η εκπρόσωπος της Επιτροπής αρμόδια για ζητήματα Οικονομίας, Ανίκα Μπράιτχαρντ, απάντησε πως ήταν μία «πολύ καλή συνάντηση, κατά την οποία ακούστηκαν οι απόψεις των θεσμών και των Ελλήνων». «Η Επιτροπή θεωρεί πως επιτεύχθηκε σύγκλιση στα ζητήματα κλειδιά που θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντική πρόοδο στη Μάλτα», πρόσθεσε. 

Ευρωπαίος αξιωματούχους: υπήρξε συμβιβασμός μεταξύ ΔΝΤ και Ελλάδα

Έτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος εξηγούσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι κατά τη χθεσινή συνάντηση υπήρξε ενός είδους «προκαταρκτική συμφωνία» στη βάση ενός συμβιβασμού μεταξύ ΔΝΤ και ελληνικής πλευράς. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα το βράδυ μεταξύ των ίδιων «παικτών», θα φανεί κατά πόσο αυτός ο συμβιβασμός έχει την πολιτική έγκριση όλων των πλευρών για να πάει στο Eurogroup της Παρασκευής.

Στόχος του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Νάισελμπλουμ, δεν είναι άλλος από το να μπορέσει να παρουσιάσει στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, στη Μάλτα, μία «πολιτική συμφωνία» που θα ανοίξει τον δρόμο για την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας αμέσως μετά, σημείωνε η ίδια πηγή.

Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής αν δεν υπάρξει λύση στο Eurogroup ζήτησε ο Τσίπρας

 

Εν τω μεταξύ, την ανάγκη να υπάρξει άμεσα θετική εξέλιξη στις διαπραγματεύσειςμε τους δανειστές επεσήμανε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τις κοινές του δηλώσεις με τον Ντόναλντ Τουσκ και έστειλε μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι η ατέρμονη διαπραγμάτευση πρέπει να τελειώσει εδώ!

Ο κ. Τσίπρας έκανε γνωστό ότι ζήτησε από τον Ντόναλντ Τουσκ, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, τη σύγκληση Συνόδου Κορυφής αν δεν υπάρξει άμεσα θετική εξέλιξη για τη αξιολόγηση. "Σε κάθε περίπτωση πρέπει να υπάρξει θετική εξέλιξη πριν το Πάσχα ακόμα και αν χρειαστεί να φτάσουμε σε Έκτακτη Σύνοδο των ηγετών των κρατών μελών της ΕΕ» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για το ελληνικό ζήτημα μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμών

Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για το ελληνικό ζήτημα μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμών.

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, έγραψε στο Twitter πως «κατά τη διάρκεια της ημέρας» είχε «συνομιλίες και επαφές» με τις ελληνικές αρχές και πως «οι εργασίες συνεχίζονται».

Σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο, δεν αναμένονται αποφάσεις σήμερα, ωστόσο στόχος είναι να ανοίξει ο δρόμος για μια επί της αρχής συμφωνία στο Eurogroup της Παρασκευής.