X

Συγκρατημένη αισιοδοξία Αθήνας - Βερολίνου για συμφωνία

Δεν "βλέπει" συμφωνία στο κρίσιμο Eurogroup ο Σόιμπλε. Ακυρώθηκε η τηλεδιάσκεψη με τους δανειστές. Στο τραπέζι νέο "ψαλίδι" στις επικουρικές. Τι λέει το ΔΝΤ.

Ant1news

Αισιόδοξος πως μπορεί σύντομα να επιτευχθεί συμφωνία για την δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διευκρινίζοντας, ωστόσο, πως δεν είναι σίγουρος για το εάν η λύση αυτή μπορεί να επιτευχθεί στο αυριανό Eurogroup.

"Δεν είμαι βέβαιος ότι η λύση μπορεί να επιτευχθεί στο Eurogroup της Παρασκευής", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, όπως μεταδίδει το Reuters.

Η σημερινή συνάντηση Σόιμπλε – Ντάισελμπλουμ θεωρείται κρίσιμη για την Ελλάδα, καθώς γίνεται λίγες ώρες πριν τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών στην Μάλτα. 

Μέρκελ σε Τσίπρα: εργάζομαι για λύση στο Eurogroup

Πάντως, από την πλευρά της η Αγκελα Μέρκελ φέρεται να έχει διαβεβαιώσει τον Αλέξη Τσίπρα ότι δουλεύει προς την κατεύθυνση της εξεύρεσης λύσης. Όπως σχετικές πληροφορίες που μεταδίδει το ΑΠΕ, αφού είχε ολοκληρωθεί η επίσκεψη του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στην Αθήνα (και άρα είχαν γίνει γνωστά τα μηνύματα του Έλληνα πρωθυπουργού), η Γερμανίδα καγκελάριος ζήτησε να μιλήσει με τον ομόλογό της.

Στην τηλεφωνική συνομιλία που ακολούθησε, η Αγκελα Μέρκελ δήλωσε προσηλωμένη στην κατεύθυνση της επίλυσης, πιο συγκεκριμένα ότι εργάζεται προκειμένου να υπάρξει συμφωνία στο αυριανό Eurogroup.

Από τα Τέμπη ο πρωθυπουργός σήμερα τόνισε ότι "το κλείσιμο της αξιολόγησης, που είτε κάποιοι θέλουν είτε όχι, είναι κοντά. Τα παιχνίδια των καθυστερήσεων τελειώνουν εδώ και τελειώνουν τον Απρίλιο οι ατέρμονες συζητήσεις για την απομείωση του ελληνικού χρέους που είναι απαραίτητη" και πρόσθεσε ότι "δεν θα κάνουμε πίσω στα τελευταία μέτρα της διαδρομής". 

Ωστόσο, την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για επιστροφή στην κανονικότητα οι δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη σε κομματική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για 4ο μνημόνιο άναψαν "φωτιές". 

Ο υπουργός Εργασίας δήλωσε, πάντως, πως «τα συστημικά μέσα ενημέρωσης σε συνεργασία με την τρόικα εσωτερικού, το ΔΝΤ και τον Σόιμπλε προσπαθούν να κάνουν την επιθυμία τους πραγματικότητα. Αυτό το επιχειρούν με μια αποσπασματική αναφορά 30 δευτερολέπτων,  από  μια ομιλία διάρκειας 52 λεπτών και με μια υπερβολική δόση αυθαίρετης ερμηνείας. Ο ελληνικός λαός γνωρίζει ότι αυτοί που επιθυμούν ένα 4ο μνημόνιο είναι το ΔΝΤ, ο Σόιμπλε και η Νέα Δημοκρατία».

Ακυρώθηκε η τηλεδιάσκεψη με τους δανειστές 

Εν τω μεταξύ, ούτε σήμερα θα γίνει τελικώς η τηλεδιάσκεψη, η οποία αρχικά είχε προγραμματιστεί για χθες το βράδυ, μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και των δανειστών. Ωστόσο, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένεται να έχει μπαράζ επαφών στην Βαλέτα, οι οποίες θα είναι ολονύκτιες, προκειμένου να αρθούν τα αδιέξοδα μεταξύ των δύο πλευρών μέχρι τις 9.00 το πρωί, όπου θα ξεκινήσει η κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup. 

 

Συνεργάτες του Ευκλείδη Τσακαλώτου έλεγαν πάντως ότι δεν υπάρχουν προγραμματισμένες συναντήσεις του Υπ. Οικονομικών, συμπληρώνοντας όμως ότι «το λογικό είναι να υπάρξει κάποια συνάντηση πριν από το Eurogroup» και προσθέτοντας με νόημα ότι «μπορεί ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά από τη συνάντηση του με το Σόιμπλε, να θέλει να μεταφέρει κάτι στα εμπλεκόμενα μέρη».

Στο τραπέζι ξανά οι επικουρικές 

Ανώτατος αξιωματούχος του Υπ. Εργασίας εξέφρασε την εκτίμηση «νομίζω ότι, αύριο στο Eurogropup, κλείνουμε», ενώ διέψευδε ότι «το ΔΝΤ ζητά τα μέτρα από το 2018», λέγοντας ότι «παραμένει υπό συζήτηση η δοσολογία των περικοπών στις συντάξεις. Το ΔΝΤ θέλει εφάπαξ το 2019, εμείς σε δύο δόσεις, 2019 και 2020».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, «παραμένουν στο τραπέζι οι επικουρικές συντάξεις,  προκειμένου να είναι ηπιότερη η μείωση των κύριων συντάξεων».

 

Αναφορικά με το καυτό μέτωπο των εργασιακών και το κατά πόσον το ΔΝΤ θα αποσύρει τις σκληρές του θέσεις για αύξηση ορίων στις ομαδικές απολύσεις και επαναφορά lock out, απάντησε «τα εργασιακά είναι πάντα ανοικτά, έως ότου κλείσει όλη η συμφωνία»

ΔΝΤ: Εγινε πρόοδος, αλλά...

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν επιβεβαίωσε τα σενάρια οτι ζητά πρόσθετα μέτρα το 2018 και έστειλε για ακόμη μια φορά μήνυμα στην Αθήνα ότι δεν τους ενδιαφέρει μια πολιτική λύση αλλα τα οικονομικά δεδομένα.

Στην τακτική ενημέρωση ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις μίλησε για  πρόοδο στις διαπραγματεύσεις  αρνούμενος να κάνει οποιαδήποτε πρόβλεψη για το αυριανό Eurogroup. «Εγινε πρόοδος αλλά σημαντικά θέματα παραμένουν ανοικτά. Οι συζητήσεις συνεχίζονται και ελπίζουμε ότι η αποστολή του Ταμείου θα μπορεί να γυρίσει σύντομα στην Αθήνα. Δεν θα κάνω εικασίες για το αυριανό Eurogroup».

Ο Τζέρι Ράις αρνήθηκε να  προσδιορίσει ποιά είναι τα ανοικτά θέματα και επανέλαβε τις γνωστές θέσεις του Ταμείου ότι δηλαδή απαιτείται πρόοδος σε ότι αφορά τις μεταρρυθμίσεις από την Ελλάδα και αξιόπιστη ελάφρυνση χρέους από την πλευρά των ευρωπαίων.

Αισιόδοξος για τις εξελίξεις στο αυριανό Eurogroup της Μάλτας εμφανίστηκε ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα». Ο κ. Τζανακόπουλος εκτίμησε ότι τα πράγματα είναι πολύ πιθανό να έχουν θετική εξέλιξη ή και λύση, ενώ σημείωσε χαρακτηριστικά: «Για πρώτη φορά είμαστε σε πορεία ολοκλήρωσης του προγράμματος».