X

Στο τραπέζι νέα μείωση των επικουρικών συντάξεων

Απανωτά τα "χτυπήματα" για τους συνταξιούχους. Νέο "μαχαίρι" στις επικουρικές διαπραγματεύεται το υπουργείο Εργασίας. Μειώσεις και λόγω... πληθωρισμού.

Ant1news

Νέο "μαχαίρι" στις επικουρικές συντάξεις διαπραγματεύεται η κυβέρνηση, όπως παραδέχονται για πρώτη φορά κύκλοι του υπουργείου Εργασίας, προκειμένου, όπως λένε, να είναι ηπιότερη η μείωση των κύριων συντάξεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σενάριο που εξετάζεται είναι να τεθεί ένα πλαφόν, στα 1000 ή στα 1200 ευρώ, βασιζόμενο στο άθροισμα της κύριας και της επικουρικής σύνταξης τις οποίες λαμβάνει κάθε ασφαλισμένος, πάνω από το οποίο θα μπορούσαν να εφαρμοστούν οι σχεδιαζόμενες περικοπές. 

Ωστόσο, ένα τέτοιο σενάριο δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό από τους Θεσμούς, δεδομένου ότι το ΔΝΤ δίνει έμφαση στη μείωση της κρατικής επιχορήγησης για τις συντάξεις, ενώ οι επικουρικές συντάξεις δεν χρηματοδοτούνται καθόλου από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Οι συζητήσεις για νέες περικοπές στις επικουρικές συντάξεις έρχονται μόλις επτά μήνες μετά την εκκίνηση των προηγούμενων περικοπών, ενώ τα "χτυπήματα" για τους συνταξιούχους είναι απανωτά. 

Όπως αναφέρεται σε νέα εγκύκλιο οι νέες συντάξεις πλέον θα υπολογίζονται με βάση τον πληθωρισμό. Συγκεκριμένα, η εγκύκλιος αυτή καθορίζει τον τρόπο υπολογισμού των συντάξιμων αποδοχών που θα χρησιμοποιηθούν για να καθορίσουν το τελικό ύψος της σύνταξης και ξεκαθαρίζεται ότι υπολογίζονται με βάση τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.

Με την εγκύκλιο ανοίγει ο δρόμος για να ξεκινήσει η έκδοση νέων συντάξεων που κατατέθηκαν μετά τις 12 Μαΐου 2016, με σημαντικές μειώσεις κατά μέσο όρο 20%, σε εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου.

«Tο ΔΝΤ δεν ζητά τα μέτρα από το 2018»

Πάντως, ανώτατος αξιωματούχος του Υπ. Εργασίας διέψευδε ότι «το ΔΝΤ ζητά τα μέτρα από το 2018», λέγοντας ότι «παραμένει υπό συζήτηση η δοσολογία των περικοπών στις συντάξεις. Το ΔΝΤ θέλει εφάπαξ το 2019, εμείς σε δύο δόσεις, 2019 και 2020».

Αναφορικά με το καυτό μέτωπο των εργασιακών και το κατά πόσον το ΔΝΤ θα αποσύρει τις σκληρές του θέσεις για αύξηση ορίων στις ομαδικές απολύσεις και επαναφορά lock out, απάντησε «τα εργασιακά είναι πάντα ανοικτά, έως ότου κλείσει όλη η συμφωνία»

Παράλληλα, σχετικά με τις διαπραγματεύσεις ο ίδιος αξιωματούχος εξέφρασε την εκτίμηση «νομίζω ότι, αύριο στο Eurogropup, κλείνουμε».