X

Όλα “ανοιχτά” στο σημερινό κρίσιμο Eurogroup

Επιστρέφουν στην Αθήνα οι δανειστές πριν το Πάσχα. Αλλαγή στάσης από Σόιμπλε και Ντάισελμπλουμ. "Έχω καλή αύρα" είπε ο Πρόεδρος του Eurogroup.

Ant1news

Με το βλέμμα στο κρίσιμο Eurogroup που ξεκίνησε λίγο μετά τις 10:00 το πρωί της Παρασκευής στη Μάλτα βρίσκεται η Ελλάδα, αν και η επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα συμφωνήθηκε ήδη σε συνάντηση των Ευκλείδη Τσακαλώτου και Γιώργου Χουλιαράκη με τον Πρόεδρο του Eurogroup Γερουν Ντάισελμπλουμ και τους επικεφαλής των θεσμών.

Δεν είναι τυχαίο το ότι προσερχόμενος στο Eurogroup ο Γερούν Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι έχει "καλή αύρα" για το αποτέλεσμα της συνεδρίασης. «Έχουμε επιτύχει αποτελέσματα και θα ενημερώσω γι' αυτά τους υπουργούς» δήλωσε προσθέτοντας ότι σήμερα δε θα υπάρξει μια «συνολική πολιτική συμφωνία» που είναι «μεγαλύτερη» από το πακέτο των μέτρων που συζητιέται.

Τυχαίο δεν είναι ούτε το "καμπανάκι" του Βάλντις Ντομπρόφσκις ότι η "ολοκλήρωση της αξιολόγησης πρέπει να γίνει «σε σύντομο χρονικό διάστημα και το αργότερο μέχρι το επόμενο Eurogroup".

Εν τω μεταξύ, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Σόιμπλε είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Κριστίν Λαγκάρντ, στην οποία επεσήμανε ότι το ελληνικό ζήτημα πρέπει να κλείσει μέχρι το Μάιο. Παράλληλα σε δημόσιες δηλώσεις του ο Σόιμπλε εξέφρασε αισιοδοξία ότι μπορεί σύντομα να υπάρξει συμφωνία για τη β αξιολόγηση, ωστόσο άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αυτό να μη γίνει στο Eurogroup της Μάλτας.

«Θεωρώ ότι μετά η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί άλλο πακέτο βοήθειας και από το 2018 θα έχει πρόσβαση στις αγορές, όπως έχει προγραμματιστεί» τόνισε παράλληλα ο Β. Σόιμπλε στην συνέντευξή του στην εφημερίδα του Ντίσελντορφ.

 

Άλλωστε, τον αποφασιστικό ρόλο του Βερολίνου στην έκβαση της διαπραγμάτευσης για το ελληνικό πρόγραμμα δανεισμού τονίζει σε ανάλυσή της και η Süddeutsche Zeitung. Σύμφωνα με την εφημερίδα του Μονάχου, «η αντιπαράθεση με την Αθήνα για τις μεταρρυθμίσεις φανερώνει που βρίσκεται η πραγματική διαπραγματευτική ισχύς: στο Βερολίνο».

Το δημοσίευμα αναφέρει την ανυποχώρητη στάση του Β. Σόιμπλε ως προς τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και την επιμονή του σε μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα για μεγάλο χρονικό διάστημα, κάτι που θεωρεί μη ρεαλιστικό το ΔΝΤ. Όπως σχολιάζει η Süddeutsche Zeitung «τα θύματα αυτής της διαμάχης είναι οι πολίτες και οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα».

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν επιβεβαίωσε πάντως τα σενάρια ότι ζητά πρόσθετα μέτρα το 2018 και έστειλε για ακόμη μια φορά μήνυμα στην Αθήνα ότι δεν τους ενδιαφέρει μια πολιτική λύση αλλά τα οικονομικά δεδομένα. Στην τακτική ενημέρωση ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις μίλησε για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις αρνούμενος να κάνει οποιαδήποτε πρόβλεψη για το Eurogroup.

Ο πρωθυπουργός έστειλε, από πλευράς του, και νέο μήνυμα προς τους δανειστές, επιμένοντας στο θετικό σενάριο για το κλείσιμο της αξιολόγησης, ενώ η Αγκελα Μέρκελ φέρεται να έχει διαβεβαιώσει τον Αλέξη Τσίπρα ότι δουλεύει προς την κατεύθυνση της εξεύρεσης λύσης.

Σύμφωνα δε με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επαφή με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος έστειλε μήνυμα στον Έλληνα πρωθυπουργό «να μην κάνει πίσω» αλλά και να μην ζητήσει Σύνοδο Κορυφής των αρχηγών της ευρωζώνης.

 

«Υπό συζήτηση με τους θεσμούς παραμένει ακόμη το θέμα της δοσολογίας στα μέτρα στο ασφαλιστικό, καθώς το ΔΝΤ επιζητεί εφάπαξ περικοπή στην «προσωπική διαφορά» το 2019, ενώ η κυβέρνηση θέλει να τα «σπάσει» σε δύο δόσεις, το 2019 και το 2020», ανέφεραν κυβερνητικές πηγές.

«Πυρήνας της διαπραγμάτευσης είναι ο τερματισμός του καθοδικού σπιράλ ύφεσης», είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.

H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προσμένει μία λύση στο πλαίσιο του Eurogroup που θα μπορεί να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους, αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.