X

Συμφωνία για επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα

“Λευκός καπνός” διαφαίνεται στη Μάλτα. Αλλαγή στάσης από Γερούν Ντάισελμπλουμ και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Επαφές του Ευκλείδη Τσακαλώτου πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup.

Ant1news

Απέδωσε “καρπούς” η πρωινή, προκαταρκτική συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής των δανειστών, παρουσία του Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, που δημοσιεύει το Reuters, αποφασίστηκε η επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας.

Σύμφωνα μάλιστα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, οι δανειστές αναμένεται να επιστρέψουν στη χώρα μας πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα, πριν από το Πάσχα.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Eurogroup είχε δηλώσει πως «υπάρχει μια θετική αύρα», για το αποτέλεσμα της συνεδρίασης. «Έχουμε επιτύχει αποτελέσματα και θα ενημερώσω γι' αυτά τους Υπουργούς» δήλωσε προσθέτοντας ότι σήμερα δε θα υπάρξει μια «συνολική πολιτική συμφωνία» που είναι «μεγαλύτερη» από το πακέτο των μέτρων που συζητιέται.

«Τόσο η Ελλάδα όσο και η ευρωζώνη έχουν ανάγκη από μια καλή συμφωνία», για να σταματήσει το κλίμα αβεβαιότητας και όλοι αυτοί οι παράγοντες που απομακρύνουν τους επενδυτές, τόνισε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.

«Εδώ και εβδομάδες συζητάμε για ένα πλαίσιο - δημοσιονομικό πακέτο για την Ελλάδα, που θα της επιτρέψει να ξαναβρεί τη σταθερότητά της στην ευρωζώνη και παράλληλα θα ανοίξει τον δρόμο για την πλήρη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα», πρόσθεσε.

Από πλευράς του ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για το ευρώ, Βάλντις Ντομπρόβσκις διεμήνυσε ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης πρέπει να γίνει «σε σύντομο χρονικό διάστημα και το αργότερο μέχρι το επόμενο Eurogroup».

Θέμα “λίγων ημερών” εκτίμησε ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, πως είναι η επίτευξη συμφωνίας για το ελληνικό πρόγραμμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Κριστίν Λαγκάρντ, στην οποία επεσήμανε ότι το ελληνικό ζήτημα πρέπει να κλείσει μέχρι τον Μάιο.

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Rheinische Post, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ επαναλαμβάνει την άποψη ότι το ΔΝΤ θα παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα και υπογραμμίζει «θεωρώ ότι η Ελλάδα δε θα χρειαστεί άλλο πακέτο βοήθειας και από το 2018 θα έχει πρόσβαση στις αγορές, όπως έχει προγραμματιστεί».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επαφή με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος έστειλε μήνυμα στον Πρωθυπουργό «να μην κάνει πίσω», αλλά και να μη ζητήσει Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ευρωζώνης. Υπενθυμίζεται πως η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, φέρεται να έχει διαβεβαιώσει τον Αλέξη Τσίπρα πως εργάζεται προς την κατεύθυνση εξεύρεσης λύσης.

Έως το τέλος του μήνα είναι εφικτό να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης εκτίμησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στον Real FM.