X

Tα αντίμετρα που συμφωνήθηκαν στο Eurogroup

Υπό προϋποθέσεις τα θετικά μέτρα για οικονομικά αδύναμες ομάδες. Για πότε προβλέπεται μείωση του ΕΝΦΙΑ και του φόρου εισοδήματος.

Ant1news

Τα μέτρα, τα αντίμετρα αλλά και τις ρήτρες εφαρμογής τους περιέγραψε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά το τέλος του Eurogroup, το οποίο κατέληξε σε συμφωνία. 

Το θετικό πακέτο μέτρων προβλέπει τη διάθεση 3,6 δις ευρώ για την αντιμετώπιση της παιδικής φτώχειας, σχολικά γεύματα για 300.000 παιδιά ήτοι για το 50% των παιδιών του δημοτικού, οικογενειακά επιδόματα από το πρώτο παιδί, μείωση της συμβολής των συνταξιούχων στα φάρμακα και άλλα μέτρα κοινωνικού χαρακτήρα όπως η συνδρομή με 85 ευρώ το μήνα (με εισοδηματικά κριτήρια) σε οικογένειες που ζουν σε νοικιασμένο σπίτι ή αδυνατούν να πληρώσουν τα δάνειά τους.

Επίσης, το 2020 τα θετικά μέτρα θα είναι πιο ανακουφιστικά και στον ΕΝΦΙΑ και στο φόρο εισοδήματος. 

Ειδικά για τα φάρμακα των συνταξιούχων... εκείνοι που λαμβάνουν σύνταξη μέχρι 700 ευρώ θα παίρνουν δωρεάν τα φάρμακά τους, χωρίς καμιά οικονομική συμμετοχή, ενώ όσοι λαμβάνουν σύνταξη από 1000 έως 1200 ευρώ θα πληρώνουν τη μισή συμμετοχή. Το μέτρο αυτό καλύπτει περίπου 2 εκατομμύρια συνταξιούχους σε σύνολο 2,3 εκατομμυρίων. Όλα αυτά, βέβαια, υπό την αίρεση ότι καλύπτεται ο δημοσιονομικός στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%.

Αυτά τα μέτρα ανακούφισης κατά κάποιο τρόπο θα αντισταθμίσουν τα περιοριστικά μέτρα και θα δημιουργήσουν τη βάση για ένα κοινωνικό κράτος στην Ελλάδα, τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Οικονομικών.  

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ξεκαθάρισε ότι τα περιοριστικά μέτρα θα νομοθετηθούν τις επόμενες εβδομάδες, ενώ παράλληλα θα νομοθετηθούν και τα αντισταθμιστικά - θετικά μέτρα, τα οποία θα εφαρμοστούν αν η Ελλάδα επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους.