X

“Μάχη” για ΔΝΤ και χρέος μετά τα επώδυνα μέτρα

Τα μέτρα και τα αντίμετρα που "έκλεισαν" στην Μάλτα και ο "καυτός δρόμος" ως την "συνολική συμφωνία". Η "κόντρα" Σόιμπλε-Σαπέν, η θέση της Κυβέρνησης κι η στάση των κομμάτων.

Ant1news

Με κατ΄ αρχήν κλεισμένη την επώδυνη για εκατομμύρια Έλληνες τεχνική συμφωνία για μέτρα και αντίμετρα μετά το 2018, η Κυβέρνηση προσβλέπει σε θετική κατάληξη στην επόμενη μάχη που αφορά ΔΝΤ και χρέος. «Η συμμετοχή του Ταμείου είναι απαραίτητη» επιμένει ο Σόιμπλε, δίχως ωστόσο να λέει λέξη για τα μέτρα διευθέτησης του χρέους που ζητά το ΔΝΤ, για τα οποία, από την Μάλτα, ο Σαπέν έστειλε σαφές μήνυμα στους Ευρωπαίους

"Υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει. Το τρίτο πρόγραμμα μπορεί να προχωρήσει μόνο με την συμμετοχή του Νομισματικού Ταμείου. Διαφορετικά, εμείς και άλλες χώρες- μέλη θα πρέπει να ζητήσουμε από τα κοινοβούλιά μας εντολή να διαπραγματευθούμε ένα πρόγραμμα χωρίς το Ταμείο. Αυτό θα είναι εντελώς παράλογο και δεν θα μπορεί να λειτουργήσει"¨, λέει ο Β. Σόιμπλε, μιλώντας στην Deutsche Welle.

"Εάν δεν υπάρξει συμφωνία για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, οι αγορές δεν θα ανακτήσουν την εμπιστοσύνη τους στην Ελλάδα και δε θα είναι δυνατή η επιστροφή της χώρας στις αγορές μέσα στο 2018" τονίζει ο Γάλλος Υπ. Οικονομικών απο την πλευρά του.

Πάντως, καταλύτικό ρόλο για την κατ΄ αρχήν συμφωνία στο Eurogroup της Μάλτας έπαιξε, ως φαίνεται, μια τηλεφωνική επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με την Γερμανίδα Καγκελάριο:

Μέτρα «ναι», αντίμετρα …υπό όρους

Στο Eurogroup κλείδωσαν μέτρα 3,6 δις ευρώ: 1,8 δις αφορά μείωση των συντάξεων από το 2019 και ακόμη 1,8 δις μείωση του αφορολόγητου από το 2020, ενώ αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι το 2018, το σύνολο των μέτρων πρέπει να ληφθεί από την Πρωτοχρονιά του 2019.

«Η παρέμβαση στην συνταξιοδοτική δαπάνη θα συμβεί το 2019, θα υπάρχει περικοπή που θα αφορά τις προσωπικές διαφορές, τόνισε η Έφη Αχτσιόγλου μιλώντας στον ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου.

Στο Eurogroup συμφωνήθηκαν και αντίμετρα 3,6 δις, που θα υλοποιηθούν αν πιαστούν οι στόχοι του 2018: ένα πλέγμα στοχευμένων κοινωνικών παρεμβάσεων ύψους 1,8 δις το 2019 και μείωση τριών φόρων το 2020, ύψους 1,8 δις.

«Τι θυμήθηκα τώρα! Αλέξης Τσίπρας στις 25 Ιανουαρίου στην Εφημερίδα των Συντακτών: ‘ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα!’. Φύγετε, ΣΥΡΙΖΑ ψεύτες», δηλώνει από την πλευρά του ο διευθυντής του γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Μακάριος Λαζαρίδης.

 

«Η τελική συμφωνία που θα φέρουν ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Οικονομικών θα υπερψηφιστεί από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί στο σύνολο της είναι συνειδητοποιημένη και έτοιμη να δώσει την μάχη πιο συμπαγής από ποτέ», εκτίμησε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Ρήγας, μιλώντας στην εφημερίδα «ΕΙΔΗΣΕΙΣ».

 

«Πυρ ομαδόν» για τα νέα μέτρα

Ενώ στην Αθήνα αναμένονται τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών για να καθοριστούν επακριβώς οι μειώσεις σε συντάξεις κι αφορολόγητο, τα κόμματα εξαπολύουν πυρ ομαδόν κατά της Κυβέρνησης.

«Αν ακόμη αναρωτιέστε  ποιοι παίζουν τις «κουμπάρες» σε  βάρος της χώρας, απλά κοιταχτείτε στον καθρέφτη σας και θα λύσετε κάθε σας απορία», είπε απευθυνόμενη στον Αλέξη Τσίπρα, η Φώφη Γεννηματά, απο την Κρήτη.

«Τα βαριά μέτρα και μετά το 2019, η νέα μείωση στο αφορολόγητο, οι μειώσεις στις συντάξεις, οι νέες ανατροπές στα εργασιακά δικαιώματα, οι ομαδικές απολύσεις και οι νέες ιδιωτικοποιήσεις δεν είναι τίποτε άλλο, παρά ένα 4ο μνημόνιο», είπε στην εφημερίδα Ειδήσεις Σαββατοκύριακο, ο Δημήτρης Κουτσούμπας

Ο Σταύρος Θεοδωράκης, απο την Ρόδο επεσήμανε «δυστυχώς, ο λογαριασμός της κακής διαπραγμάτευσης είναι πάλι μεγάλος. Ας δοκιμάσει η κυβέρνηση να πει για μια έστω φορά την αλήθεια στον ελληνικό λαό. Να προετοιμαστεί και ο κόσμος για όλα αυτά που έρχονται».

«Αν δεν πιαστούν οι στόχοι, εκτός από τα αντίμετρα που δεν θα υλοποιηθούν, θα ενεργοποιηθεί και ο κόφτης που έχει συμφωνηθεί εδώ και 1-1,5 χρόνο», σημείωσε ο Βασίλης Λεβέντης, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Η Κυβέρνηση επιδιώκει τεχνική συμφωνία το αργότερο εντός δέκα ημερών, παρά τις αργίες του Πάσχα, ώστε στην Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ, στις 21-23 Απριλίου, να γίνει η συζήτηση για διευθέτηση του χρέους, ευελπιστώντας σε "συνολική συμφωνία" το νωρίτερο, ακόμη και με έκτακτο Εurogroup, στις αρχές Μαΐου.

Καταλυτικό ρόλος στις εξελίξεις αναμένεται να παίξει η συνάντηση της Γερμανίδας Καγκελαρίου με την Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ: