X

Ηλεκτρονική πλατφόρμα για να καταγγέλλουν οι ασθενείς το “φακελάκι”

Μέτρα πρόληψης και καταστολής των παθογενειών της Υγείας παρουσίασε ο Υπουργός, Ανδρέας Ξανθός.

Ant1news

Τη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας μέσω της οποίας οι ασθενείς θα μπορούν να καταγγέλλουν ανώνυμα το «φακελάκι» ανακοίνωσε ο Υπουργός Υγείας.

Ο Ανδρέας Ξανθός μιλώντας σε ημερίδα που πραγματοποιείται στο Ηράκλειο της Κρήτης, με θέμα  «Δημόσια Νοσοκομεία Χωρίς Φακελάκι», επεσήμανε ότι «πρέπει να εξετάσουμε τις αιτίες. Οι παθογένειες του συστήματος και οι καθυστερήσεις έχουν βάση, αλλά δεν είναι η κύρια αιτία. Αυτό υπήρχε πάντα, αλλά επιδεινώθηκε την περίοδο της κρίσης» τόνισε.

«Ξέρουμε ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, ότι πρόκειται για μία απαράδεκτη συμπεριφορά και μια πρακτική που προσβάλλει την αξιοπρέπεια του συστήματος υγείας και των λειτουργών του, αλλά κυρίως προσβάλλει την αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα των ασθενών» πρόσθεσε ο υπουργός Υγείας, που έκανε λόγο για «πολυπαραγοντικό φαινόμενο» με πολλές δυσλειτουργίες του συστήματος υγείας.

«Υπάρχουν πολλές αιτίες, δυσλειτουργίες του συστήματος, όπως χρόνια αναμονή, παρατεταμένη δυσκολία πρόσβασης και γίνεται μια προσπάθεια μέσω της πρακτικής αυτής να παρακαμφθούν» ανέφερε χαρακτηριστικά  και παρουσίασε μια σειρά μέτρων καταστολής και πρόληψης

Μέτρα καταστολής  :

1.Πολιτικό σήμα ότι δεν υπάρχει ανοχή, συγκάλυψη ή προστασία του φαινομένου εξ’αιτίας πελατειακών σχέσεων   ή  ημετεροκρατίας . Κρίσιμος ο ρόλος των Διοικήσεων των νοσοκομείων , των ΥΠΕ και του Υπουργείου .

2.Επανεξέταση  του θεσμικού πλαισίου , σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης

3.Αναδιοργάνωση της πειθαρχικής διαδικασίας , προτεραιοποίηση των περιστατικών διαφθοράς και χρηματισμού , νομική θωράκιση των Πειθαρχικών Συμβουλίων .

4.Δυνατότητα  ανώνυμης καταγγελίας από ασθενή ή συγγενή  ( πχ μέσω ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας ) που θα ενεργοποιεί τους  ελεγκτικούς μηχανισμούς ( ΣΕΥΥΠ, ΣΔΟΕ ) .

Μέτρα πρόληψης :

1.Αντιμετώπιση των δυσλειτουργιών του ΕΣΥ και μείωση των χρόνων αναμονής για χειρουργικές επεμβάσεις κλπ . Αυτό απαιτεί στοχευμένη ενίσχυση ορισμένων κρίσιμων τμημάτων (αναισθησιολογικά τμήματα, προσωπικό χειρουργείου, αιμοδυναμικά εργαστήρια, ειδικές μονάδες  κλπ ) αλλά και καλύτερη οργάνωση των νοσοκομείων .

2.Διαφάνεια στη διαχείριση των περιστατικών που είναι σε λίστα αναμονής (π.χ. λίστα χειρουργείου, ραντεβού στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, κλίνες ΜΕΘ κλπ)

3.Έμφαση στη προάσπιση των δικαιωμάτων , της ασφάλειας και της αξιοπρέπειας των ασθενών (Γραφεία Προστασίας Δικαιωμάτων στα νοσοκομεία) 

4.Ενίσχυση της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης του προσωπικού και ειδικά των γιατρών , εδραίωση της κουλτούρας της τεκμηριωμένης ιατρικής αλλά και του συστηματικού ελέγχου και  αξιολόγησης της ποιότητας των υπηρεσιών , των κλινικών , των δομών, του ανθρώπινου δυναμικού  και συνολικά του Συστήματος υγείας . Έτσι μόνο μπορεί να ενισχυθεί το κλίμα εμπιστοσύνης των πολιτών προς το Σύστημα Υγείας και τις διαδικασίες του και δεν θα αναζητείται «παράκαμψη» ή «ειδική σχέση» .

Χρειάζονται , τέλος, διαδικασίες «αυτοκάθαρσης» με ευθύνη των συλλογικών οργάνων (επιστημονικών , συνδικαλιστικών) των γιατρών , αλλά κυρίως χρειάζεται ένα σταθερό κοινωνικό μέτωπο μεταξύ υγειονομικών , συλλόγων ασθενών και κοινωνικών φορέων , για την υπεράσπιση της Υγείας ως καθολικού κοινωνικού δικαιώματος , χωρίς διακρίσεις και ανισότητες στην πρόσβαση και στην ποιότητα της  φροντίδας.