X

Ελληνική καταδίκη για τις πολύνεκρες επιθέσεις στην Αίγυπτο

Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος της Ελλάδας εκφράζει τον αποτροπιασμό του για τις τρομοκρατικές επιθέσεις σε εκκλησίες της Αιγύπτου.

Ant1news

Την απερίφραστη καταδίκη των πολύνεκρων τρομοκρατικών επιθέσεων σε εκκλησίες της Αιγύπτου την Κυριακή των Βαΐων εκφράζει σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος της Ελλάδας.

«Σήμερα είχαμε δύο πραγματικά στυγερά τρομοκρατικά κτυπήματα στην Αίγυπτο και εκεί είχαμε για άλλη μία φορά την ανάδειξη του πραγματικού προσώπου της βαρβαρότητας της τρομοκρατίας. Πριν από όλα θέλω να εκφράσω τα θερμά συλλυπητήρια και την οδύνη του ελληνικού λαού προς τον πρόεδρο της Αιγύπτου και προς τον αιγυπτιακό λαό», ανέφερε μεταξύ άλλων από το Μεσολόγγι, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Την απερίφραστη καταδίκη και τον αποτροπιασμό του εξέφρασε και ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Νικόλαος Βούτσης. «Το Ελληνικό Κοινοβούλιο και εγώ προσωπικά καταδικάζουμε απερίφραστα τις τρομοκρατικές επιθέσεις και την τυφλή βία οποιασδήποτε μορφής» τόνισε ο κ. Βούτσης και πρόσθεσε: «Εκφράζουμε τα θερμά συλλυπητήριά μας και τη συμπαράστασή μας στους οικείους των θυμάτων, τον φίλο αιγυπτιακό λαό και την ηγεσία του». 

 

«Συγκλονισμένοι από την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε στην κοπτική εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, στην πόλη Τάντα της Αιγύπτου, καταδικάζουμε απερίφραστα την τρομοκρατία σε κάθε της έκφανση», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εξωτερικών. Παράλληλα, σημειώνει πως «παρόμοια κρούσματα βάρβαρης και τυφλής βίας δεν πρόκειται να πλήξουν τον ανεκτικό και πολυθρησκευτικό χαρακτήρα της αιγυπτιακής κοινωνίας. Η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό της φίλης Αιγύπτου και απευθύνει θερμά συλλυπητήρια στους οικείους των θυμάτων, στον αιγυπτιακό λαό και στην Κυβέρνησή του». 

Τη θλίψη του για θύματα της βομβιστικής επίθεσης στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στην Αίγυπτο εξέφρασε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρει: «Αθώες ζωές χάθηκαν άδικα, ανήμερα των Βαΐων στην Αίγυπτο, στην εκκλησία του Αγ. Γεωργίου. Η σκέψη μας είναι στις οικογένειες των θυμάτων».

 

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης απέστειλε επιστολή στον Αιγύπτιο Πρόεδρο κ. Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.Σε αυτήν εκφράζει τον αποτροπιασμό του για τις βάρβαρες επιθέσεις σε εκκλησίες Κοπτών στην Αίγυπτο ανήμερα της Κυριακής των Βαΐων.

Τονίζει την ανησυχία του για την γενικότερη αστάθεια στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, καθώς και. για την κατάσταση των χριστιανικών πληθυσμών της περιοχής.

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης δηλώνει τη συμπαράστασή του στον Πρόεδρο και το λαό της Αιγύπτου και τη στηριξή του στον κοινό αγώνα κατά της τρομοκρατίας και στην προσπάθεια διατήρησης της σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή.

Την καταδίκη του εξέφρασε και ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του στην οποία αναφέρει ότι «οι πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις σε κοπτικές εκκλησίες της Αιγύπτου,  μας συγκλονίζουν και μας θλίβουν.  Τέτοια φαινόμενα δεν μπορούν και δεν πρέπει να πλήξουν την ειρηνική συνύπαρξη όλων των θρησκειών της Αιγύπτου. Ο ΣΥΡΙΖΑ  απευθύνει θερμά συλλυπητήρια στους οικείους των θυμάτων, και δηλώνει τη συμπαράστασή του στον αιγυπτιακό λαό».

 

Σε ανακοίνωσή του ο Τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, τονίζει πως «καταδικάζουμε απερίφραστα τις βάρβαρες τρομοκρατικές επιθέσεις σε Χριστιανικούς Ναούς της Αιγύπτου.Εκφράζουμε, τη στέρεη συμπαράστασή μας στο φίλο Αιγυπτιακό λαό, καθώς και την πεποίθησή μας ότι τα ανίερα σχέδια όσων επιβουλεύονται την ενότητά του θα αποτύχουν. Στους οικείους των θυμάτων ειλικρινή συλλυπητήρια.  Σε μια ταραγμένη εποχή και περιοχή η Ελλάδα οφείλει να ανακτήσει τάχιστα την ισχύ της για να παίξει αποφασιστικά το σταθεροποιητικό ρόλο που της αναλογεί. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την οικονομική και κοινωνική της ανάπτυξη».

 

Από την πλευρά του ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος σε δήλωσή του τονίζει ότι «η βομβιστική επίθεση σήμερα στην Αίγυπτο συνιστά τυφλό, ισλαμικό, τρομοκρατικό φανατισμό και θρησκευτική μισαλλοδοξία. Δεν πρόκειται πλέον για καμπανάκια. Καμπάνες χτυπάνε για την Ευρώπη».

Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του  καταδικάζει τη διπλή βομβιστική επίθεση σε Κοπτικές εκκλησίες στην Αίγυπτο κι εκφράζει τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων και την αλληλεγγύη του στον αιγυπτιακό λαό.«Σε μια περίοδο που οξύνονται επικίνδυνα οι ανταγωνισμοί ισχυρών καπιταλιστικών χωρών και περιφερειακών δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή της Αν. Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής, αυτές οι δολοφονικές επιθέσεις αξιοποιούνται για την κλιμάκωση των επεμβάσεων και πολέμων, την ένταση της καταστολής και τον εκφοβισμό των λαών, όπως απέδειξε και η πρόσφατη επίθεση των ΗΠΑ στη Συρία.Επιβάλλεται να δυναμώσει η ετοιμότητα, η επαγρύπνηση, η αλληλεγγύη και η κοινή δράση των λαών της περιοχής ενάντια στις επεμβάσεις, τους πολέμους και τα επικίνδυνα σχέδια σε βάρος τους» σημειώνει η ανακοίνωση του Περισσού.

 

«Να σκορπάς θάνατο στη γιορτή του άλλου. Αυτός είναι ο νέος ορισμός της μισαλλοδοξίας. Οι ανυποψίαστοι χριστιανοί της Κοπτικής Εκκλησίας έχουν συμπληρώσει αιώνες συνύπαρξης με το Ισλάμ. Κι αυτή η σχέση όσο κι αν δυναμιτίστηκε άντεξε. Θα αντέξει και τώρα» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι και προσθέτει:«η  Αίγυπτος είναι το  μεγάλο στοίχημα. Το ειδικό της βάρος στη μουσουλμανική οικογένεια είναι ικανό να στρέψει την πλάστιγγα προς τη μία ή την άλλη πλευρά. Προς το φανατισμό ή προς τον ορθό λόγο. Οι μέχρι στιγμής αντιδράσεις της αιγυπτιακής Κυβέρνησης είναι παραπάνω από ικανοποιητικές».

«Είναι στιγμές, σαν αυτές στις κοπτικές εκκλησίες, που  καταλαβαίνουμε την οργή, την αγανάκτηση και τον πόνο των οικείων όσων χάθηκαν χτες. Ανυποψίαστοι άνθρωποι που δολοφονήθηκαν επειδή απλώς πίστευαν σε άλλο Προφήτη. Έτσι θέλουν να πιστέψουμε. Χτες σιίτες, αύριο καθολικοί, μεθαύριο προτεστάντες, σήμερα ορθόδοξοι, προχτές σουνίτες, αύριο αλεβίτες.
Δεν είναι θρησκευτικός πόλεμος. Είναι το παράλογο απέναντι στη λογική. Η Ένωση των Αιγυπτίων Μουσουλμάνων εξέδωσε ανακοίνωση που αξίζει να διαβαστεί. Διαχωρίζει το φανατισμό από την ελεύθερη και ανεμπόδιστη πίστη. Μια σπουδαία, τολμηρή ανακοίνωση».

«Ελάχιστοι στην  Ιστορία όπως ο Ιησούς ο Ναζωραίος επεσήμαναν τον κίνδυνο να μοιάσεις στους διώκτες σου. Θα τους νικήσουμε χωρίς να τους μοιάσουμε.Η σκέψη μας στους συγγενείς και φίλους των θυμάτων» καταλήγει στην ανακοίνωσή του το Ποτάμι. 

 

«Η ισλαμική τρομοκρατία έδειξε για ακόμη μια φορά το αποκρουστικό και μισαλλόδοξο πρόσωπό της, με δύο βομβιστικές επιθέσεις σε εκκλησίες Κοπτών στην Αίγυπτο και θύματα αθώους θρησκευόμενους, τη στιγμή που η χριστιανική κοινότητα ετοιμάζεται για τη Μεγάλη Εβδομάδα» αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και προσθέτουν ότι εκφράζουν «τον έντονο αποτροπιασμό μας και καταδικάζουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο αυτά τα ειδεχθή και βάρβαρα τρομοκρατικά χτυπήματα. Απευθύνουμε τα ειλικρινή συλλυπητήριά μας στις οικογένειες των θυμάτων και την ολόψυχη συμπαράστασή μας στον αιγυπτιακό λαό».

 

"Η πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση σε κοπτική εκκλησία της Αιγύπτου επιβεβαιώνει τη κοσμοαντίληψη τυφλής βίας και παραφροσύνης του Ισλαμικού Κράτους. Το ειδεχθές έγκλημα κατά αθώων χριστιανών δεν θα κατορθώσει να δυναμιτίσει την ειρηνική συνύπαρξη διαφορετικών θρησκειών στην Αίγυπτο" αναφέρει η Ένωση Κεντρώων και εκφράζει "οργή για τη βαρβαρότητα, θλίψη για τα αδικοχαμένα θύματα και στήριξη προς την Αίγυπτο στη μάχη κατά της τρομοκρατίας.