X

Οι Γερμανοί ζητούν από τον Σόιμπλε να “τιμωρήσει” τον Τσίπρα

Σκληρή στάση ζητούν οι βουλευτές της Μέρκελ από τον Γερμανό Υπουργό Οικονομικών, μετά τις σημερινές δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.

Ant1news

Νέο «πεδίο μάχης» Αθήνας – Βερολίνου φαίνεται πως προκύπτει μετά από την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός συνέδεσε την εφαρμογή των μέτρων με τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, επιτιθέμενος παράλληλα σε όσους προσβλέπουν σε επιστροφή στο 2015 και τα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

«Δείχνοντας» τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο Αλέξης Τσίπρας, προκάλεσε τις αντιδράσεις βουλευτών της κυβέρνησης της Μέρκελ.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΑΝΤ1 στη Γερμανία, Παντελής Βαλασόπουλος, ο πρώην Υπουργός Μεταφορών, Πέτερ Ραμσάουερ, τον οποίον επικαλείται η εφημερίδα Bild, δήλωσε εξέφρασε την ελπίδα πως «ο κ. Σόιμπλε θα κρατήσει σκληρή θέση».

Ο ειδικός για οικονομικά θέματα του κόμματος της Άγκελα Μέρκελ, Έκαρτ Ρέμπεργκ, τόνισε ότι,  «η συμπεριφορά του Αλέξη Τσίπρα δεν είναι σοβαρή. Ο κ. Τσίπρας έχει κοντή μνήμη. Την Παρασκευή υπήρξε μια συμφωνία στην Μάλτα και την Κυριακή θέτει όρους για την εφαρμογή της».

Η γερμανική κυβέρνηση, από την άλλη, υποστηρίζει πλήρως τη σκληρή στάση του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών, σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά και στις θέσεις του σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους, ότι δηλαδή δεν είναι απαραίτητη.

Σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της γερμανικής κυβέρνησης, σημειώνεται ότι, «για να δοθούν νέα κεφάλαια, το ΔΝΤ πρέπει να συμφωνήσει για την οικονομική συμμετοχή του. Αυτή είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη Γερμανία, ώστε να δοθεί νέα χρηματοδότηση.

 

Όπως είπε ο Β. Σόιμπλε «διαφορετικά θα ήταν μια ριζική διαφοροποίηση του ελληνικού προγράμματος, η οποία δεν θα συμβαδίζει με την έγκριση του γερμανικού Κοινοβουλίου, με συνέπεια την ακύρωση του ελληνικού προγράμματος».

Όπως έχει πει ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, «τα περιθώρια ελάφρυνσης του χρέους με την μορφή που τα ζητά το ΔΝΤ είναι πολύ περιορισμένα».

Στο Βερολίνο υπάρχει απόλυτη ικανοποίηση από το αποτέλεσμα της τεχνικής συμφωνίας που επετεύχθη στο Eurogroup της Μάλτας, αφού πέρασαν οι βασικοί στόχοι τους, όπως η μείωση των συντάξεων και η μείωση του αφορολόγητου, δίχως να έχει γίνει οποιαδήποτε υποχώρηση στην ελάφρυνση του χρέους.

Τέλος να σημειωθεί πως οι συνομιλίες μεταξύ του Έλληνα Πρωθυπουργού Τσίπρα και της Καγκελαρίου Μέρκελ, εδώ και καιρό διαβαθμίζονται στη γερμανική πρωτεύουσα ως απόλυτα εμπιστευτικές, μετά από συμφωνία που έχει γίνει μεταξύ των δύο πλευρών.

Σε κάθε περίπτωση, αύριο η Άγκελα Μέρκελ θα έχει συνάντηση με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, στο Βερολίνο, στο επίκεντρο της οποίας θα βρεθεί το ελληνικό ζήτημα.