X

Ελβετικό “μπλόκο” στις συνδρομές για τη λίστα “Λαγκάρντ - Φαλτσιανί”

Γιατί το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Ελβετίας απέρριψε  αιτήματα ευρωπαϊκών χωρών. Τι σημαίνει η απόφαση για την Ελλάδα.

Ant1news

Δικαστήριο της Ελβετίας «μπλόκαρε» τα αιτήματα διοικητικής συνδρομής για υποθέσεις φοροδιαφυγής που αφορούν σε πολίτες χώρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης , που στηρίζονται στην αποκαλούμενη λίστα  "Λαγκάρντ - Φαλτσιανί".

Το ανώτατο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Ελβετίας  αποφάσισε να απορρίψει τα αιτήματα συνδρομής με στοιχεία γύρω από τη "λίστα Λαγκάρντ" κρίνοντας ότι βασίζονται σε δεδομένα που προέρχονται από υλικό που έχει συλλεχθεί παράνομα από την τράπεζα HSBC της Γενεύης,  τα οποία υπεκλάπησαν από τον Φαλτισιανί το 2008 και στην συνέχεια διατέθηκαν με διάφορους τρόπους στις φορολογικές και δικαστικές αρχές πολλών ευρωπαϊκών χωρών, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα.

Το δικαστήριο, σύμφωνα με δικηγόρο που επικαλείται το Capital, απέρριψε αμετάκλητα το αίτημα συνδρομής της Γαλλίας επειδή έκρινε, ότι το επίμαχο αίτημα βασίστηκε σε στοιχεία που περιήλθαν σε γνώση των γαλλικών αρχών μέσω του υποκλαπέντος υλικού της Τράπεζας. Η εν λόγω απόφαση δημοσιεύτηκε στις 5 Απριλίου 2017.

Η απόφαση, κατά τον δικηγόρο, αφορά και την έκβαση ελληνικών αιτημάτων που υπεβλήθησαν προς την Ελβετία και τα οποία αφορούν ερευνώμενες υποθέσεις φορολογικού ενδιαφέροντος της "λίστας Λαγκάρντ” . Στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι το σχετικό αίτημα βασίζεται σε στοιχεία που αποτελούν προϊόν εγκλήματος, η απόρριψη του θα πρέπει να θεωρείται με βάση την πρόσφατη δικαστική απόφαση δεδομένη.