X

Παγκόσμια Τράπεζα: πρώιμη η συζήτηση για δάνειο στην Ελλάδα

Τι έχει ζητήσει η Αθήνα και τι όρους βάζει η Παγκόσμια Τράπεζα. Πού θα διατεθούν τα κεφάλαια που ενδέχεται να δανειστούν στην Ελλάδα.

Ant1news

Πρώιμη θεωρεί τη συζήτηση για δάνειο στην Ελλάδα η Παγκόσμια Τράπεζα, αναφέροντας ότι το αίτημα της Αθήνας για δάνειο ύψους 3 δισ. δεν αφορά στη δημιουργία 450.000 θέσεων τριετούς εργασίας, αλλά στη χρηματοδότηση εκπαίδευσης ανέργων.

Σε κάθε περίπτωση, δεν γίνεται περαιτέρω κουβέντα προτού ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος, κι αυτό γιατί θα πρέπει να γνωρίζει το δημοσιονομικό χώρο της Ελλάδας, αφού η παροχή νέου δανείου θα αυξήσει το χρέος της χώρας.

Δεύτερον, για την παροχή νέου δανείου θα πρέπει να προϋπάρχει συγκατάθεση των τεσσάρων δανειστών του ελληνικού προγράμματος και ιδιαιτέρως στενή συνεργασία με το ΔΝΤ.

Παρά το ότι η Παγκόσμια Τράπεζα δεν έχει μπει σε συζήτηση για νούμερα με την Ελλάδα, σύμφωνα με την Ναυτεμπορική, πιθανότερο είναι το δάνειο που έχει αιτηθεί η κυβέρνηση να αφορά εκατομμύρια και όχι δισεκατομμύρια.

Αν το αίτημα της κυβέρνησης γίνει πράξη, το δάνειο θα έχει χαρακτήρα κατάρτισης δυνητικών εργαζομένων και στόχο τη βελτίωση ευκαιριών απασχόλησης και όχι τη μορφή δανείου με άμεση χρηματοδότηση μισθών ή εργατικών εισφορών.

Σχετικά με το επιτόκιο, θα κυμανθεί λίγο πιο κάτω από αυτό της αγοράς και σίγουρα πιο πάνω από το επιτόκιο του ευρωπαϊκού μηχανισμού διάσωσης.

Η παράμετρος των θεσμών

Η πλέον χαρακτηριστική αντίδραση των εταίρων και πιστωτών στο πρώτο άκουσμα της είδησης ότι η ελληνική κυβέρνηση ζητεί δάνειο από την Παγκόσμια Τράπεζα είναι εκείνη του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος μίλησε για μια πρωτοβουλία την οποία η Ελλάδα αναλαμβάνει «με δική της ευθύνη».Το γεγονός άλλωστε ότι η εξέλιξη δεν ήταν σε γνώση των θεσμών σηματοδοτεί η ενέργεια του επικεφαλής στον ESM, τον μεγαλύτερο πιστωτή της Ελλάδας, Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος ζήτησε εξηγήσεις από την κυβέρνηση, τονίζοντας ότι οποιοσδήποτε νέος δανεισμός του ελληνικού Δημοσίου έχει δημοσιονομικό αντίκτυπο, επιδρώντας στο προφίλ του χρέους και ευρύτερα στο πρόγραμμα προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας.

Η δραστηριότητα της τράπεζας στην Ελλάδα

Από το 2012 η Παγκόσμια Τράπεζα προσφέρει ήδη τεχνογνωσία στις ελληνικές αρχές σε τομείς όπως η βελτίωση της κοινωνικής προστασίας και η βελτίωση του επιχειρηματικού και επενδυτικού περιβάλλοντος. Γενικώς, η Παγκόσμια Τράπεζα εξετάζει παραμέτρους, όπως ο δείκτης φτώχειας, ο οποίος στην Ελλάδα κατέγραψε ανοδική πορεία στο διάστημα μεταξύ 2007 και 2014. Ωστόσο, βασικό κριτήριο πριν από τη λήψη απόφασης για την παροχή βοήθειας σε χώρες οι οποίες έχουν «αποφοιτήσει» από παλαιότερα προγράμματα του οργανισμού, είναι η δυσκολία πρόσβασης στις αγορές.

Το προφίλ της Παγκόσμιας Τράπεζας είναι κυρίως συνδεδεμένο με περιπτώσεις τουλάχιστον αναπτυσσόμενων -παρά αναπτυγμένων- χωρών. Πάντως, εφαρμόζει προγράμματα σε περισσότερες από 10 χώρες της Ε.Ε. Ωστόσο, μόνο σε 4 παρέχει δάνεια: Βουλγαρία, Κροατία, Πολωνία και Ρουμανία.

Η Τράπεζα έχει στο ενεργητικό της και χρηματοδοτήσεις σε επενδυτικά προγράμματα του ιδιωτικού τομέα. Το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα στην περίπτωση της Ελλάδας είναι η συμμετοχή του IFC στη δανειοδότηση της επένδυσης στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια.

Πρόκειται για δύο δάνεια ωρίμανσης 18 ετών στη γερμανική Fraport, για τον εκσυγχρονισμό και τη λειτουργία των προσφάτως ιδιωτικοποιημένων υποδομών. Το πρώτο δάνειο, ύψους 92 εκατ. ευρώ, αφορά τις εγκαταστάσεις και υπηρεσίες των αεροδρομίων σε Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα, Χανιά, Κεφαλονιά, Ζάκυνθο, Άκτιο και Καβάλα. Το δεύτερο δάνειο, ύψους 62 εκατ. ευρώ, αφορά τον εκσυγχρονισμό και την επέκταση των αεροδρομίων σε Ρόδο, Κω, Σάμο, Μυτιλήνη, Μύκονο, Σαντορίνη και Σκιάθο.

Υπενθυμίζεται ότι η Παγκόσμια Τράπεζα έχει συμμετάσχει στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών με 150 εκατ. ευρώ και παρακολουθεί τις εξελίξεις στους τομείς των «κόκκινων» δανείων και της χρηματοδότησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων.