X

Σενάρια για 4ο μνημόνιο μετά τον “πάγο” Σόιμπλε για το χρέος

Νέο «χτύπημα» του ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας, ενώ η Αθήνα πιέζει για «συνολική συμφωνία» το ταχύτερο. Η «αντίθεση» Μοσκοβισί και η πίεση από τον γερμανικό Τύπο.

Ant1news

Συνολική συμφωνία για την απομείωση του χρέους, αλλά και τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018, αναζητεί η κυβέρνηση ώστε να βγει η χώρα από την κρίση.

Προς την κατεύθυνση μάλιστα αυτή ο πρωθυπουργός βάζει στο τραπέζι των συζητήσεων αμοιβαιοποίηση των κινδύνων, μέσω και της έκδοσης ευρωομολόγων. Πρόταση που, προς το παρόν, αρνείται η Γερμανία, κύκλοι της οποίας συντηρούν μάλιστα τη συζήτηση για τέταρτο μνημόνιο, λέγοντας πως οι υποχρεώσεις της Ελλάδας είναι τόσο μεγάλες που δεν θα καλυφθούν από τις αγορές. Η Αθήνα από την πλευρά της βάζει ξανά στο τραπέζι το ευρωομόλογο.

"Το 2019 η χώρα θα κληθεί να αποπληρώσει 20,5 δις. Από σημερινή σκοπιά μοιάζει ουτοπικό η Ελλάδα να αντλήσει, με φυσιολογικά επιτόκια, ένα τέτοιο ποσό από τις διεθνείς αγορές. Αν λοιπόν οι πιστωτές θέλουν να αποφύγουν την χρεοκοπία της Ελλάδας, τότε θα πρέπει να καταφύγουν, στα μέσα του 2018, σε ένα τέταρτο πρόγραμμα", γράφει η Handelsblatt.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος στέλνει μήνυμα στην Ελλάδα να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις για να μην υπάρξει τέταρτο μνημόνιο. «Στόχος του υφιστάμενου προγράμματος είναι να βγει η Ελλάδα στις αγορές και να καλύψει τις ανάγκες όπως οι άλλες χώρες-μέλη δανειζόμενη αποκλειστικά από τις χρηματαγορές. Για αυτό άλλωστε η Ελλάδα πρέπει να υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις ώστε να βρίσκεται σε ένα βιώσιμο δρόμο» είπε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στη DW ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

 

Από πλευράς του ο πρωθυπουργός τονίζει ότι πρέπει να περιοριστούν οι κίνδυνοι μέσα στην Ευρωζώνη και η αποσταθεροποίηση. «Και αυτό σημαίνει την αμοιβαιοποίηση των κινδύνων. Αυτό σημαίνει, δηλαδή, τη δυνατότητα και την προοπτική, ενδεχομένως, ενός ευρωπαϊκού ομολόγου. Αυτό σημαίνει την προοπτική μιας κοινής τραπεζικής ένωσης με κοινούς κανόνες και με εγγυήσεις καταθέσεων» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Την ίδια ώρα ο Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί, παρέχει στήριξη στην κυβέρνηση τονίζοντας  ότι από το καλοκαίρι του 2015 περισσότερα από 200 μέτρα έχουν ληφθεί από την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα για τη μεταρρύθμιση της χώρας, κάτι που κανείς δεν μπορούσε να το φανταστεί για άλλες ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας.

«Η συμφωνία της 7ης Απριλίου στο Eurogroup της Μάλτας ανοίγει τον δρόμο για 4ο Μνημόνιο, ανεξαρτήτως του πώς θα ονομασθεί αυτό» τόνισε ο Γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Η Καγκελαρία πάντως κρατά κλειστά τα χαρτιά της. Ενδεικτικό είναι ότι μετά τη συνάντηση Μέρκελ-Λαγκάρντ δεν έγινε καμία αναφορά στην Ελλάδα και φυσικά ούτε στο ζήτημα του χρέους.

Ο Νίκος Παππάς, όμως, μιλώντας στον Real FM, επανέλαβε ότι η εφαρμογή των μέτρων για το χρέος προηγείται της εφαρμογής των δημοσιονομικών παρεμβάσεων. Όπως είπε, προϋπόθεση της εφαρμογής των μέτρων είναι τα μέτρα για το χρέος.