X

Θλιβερή πρωτιά για την Ελλάδα στην φορολογική επιβάρυνση της εργασίας

Πρώτη σε αυξήσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών το 2016 μεταξύ των 35 χωρών του ΟΟΣΑ.

Ant1news

Του Νίκου Ρογκάκου

Καθόλου παράξενο δεν είναι ότι η Ελλάδα είναι “πρωταθλήτρια” μεταξύ των 35 χωρών του ΟΟΣΑ. Έτσι, η μέση φορολογική επιβάρυνση της εργασίας- άμεσοι φόροι και ασφαλιστικές εισφορές- αυξήθηκε κατά περισσότερο από 1% το 2016 μόνο στην Ελλάδα, μεταξύ των 35 χωρών-μελών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με μελέτη του Οργανισμού, η γενική τάση η οποία καταγράφηκε το 2016, σε σχέση με το 2015, όπως αναφέρεται στην έκθεση αφορούσε σε αύξηση των φορολογικών επιβαρύνσεων.

Σε 20 από τις 35 χώρες, σημειώθηκε αύξηση των επιβαρύνσεων, σε 14 καταγράφηκε μείωση και μόνο στη Χιλή οι φόροι παρέμειναν αμετάβλητοι.

Ειδική περίπτωση η Ελλάδα

Στην Ελλάδα σημειώνεται αύξηση πάνω από 1% (1,06% για την ακρίβεια), η υψηλότερη ανάμεσα στις 35 χώρες του ΟΟΣΑ. Η συνολική φορολογική επιβάρυνση, σε επίπεδο μέσου όρου στις χώρες του ΟΟΣΑ, μειώθηκε κατά 0,07% στο 36%.

Στην Ελλάδα, μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών προς το παρόν αποτελούν ξεχασμένες έννοιες.

 

Που μειώθηκαν οι επιβαρύνσεις

Σε αντιδιαστολή με την Ελλάδα, οι υψηλότερες μειώσεις των επιβαρύνσεων σημειώθηκαν στην Αυστρία (2,47%) και το Βέλγιο (1,32%), χώρες οι οποίες προχώρησαν στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων.

Η μείωση της επιβάρυνσης προήλθε τόσο από τους χαμηλότερους συντελεστές φορολογίας εισοδήματος (Αυστρία) ενώ σε μία σειρά χωρών όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισλανδία και η Ελβετία, κύριος παράγοντας ήταν η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους εργοδότες.

 

30€ στα 100€ χαμένα εξ αρχής στην Ελλάδα

Ο ΟΟΣΑ έχει προχωρήσει σε μία ενδιαφέρουσα ανάλυση. Καταγράφει σε όρους σταθμισμένης αγοραστικής δύναμης, το εισόδημα που κερδίζει ένας μέσος εργαζόμενος με ή χωρίς παιδιά στις 35 χώρες μέλη του και το εισόδημα που του μένει καθαρό στην τσέπη , αφού αφαιρεθούν ασφαλιστικές εισφορές, φόρος εισοδήματος και τυχόν έκτακτες εισφορές. Τα εισοδήματα, για λόγους συγκρισιμότητας παρατίθενται σε δολάρια ΗΠΑ.

Τα συμπεράσματα είναι εντυπωσιακά.

ΕΛΛΑΔΑ

Παράδειγμα: άγαμος χωρίς παιδιά

Εισόδημα 67% του μέσου όρου

  • Πέρυσι μικτές αποδοχές: 22.093$
  • Μετά την αφαίρεση φόρων-εισφορών, στο χέρι: 17.632$
  • Ποτέ δεν είδε: 4.461$ (ή το 20% του μικτού εισοδήματος)

Η επιβάρυνση της τάξεως του 20% προφανώς δεν μπορεί να θεωρηθεί υψηλή. Οι εντυπώσεις προφανώς αλλάζουν αν συνυπολογίσει κανείς όλες τις λοιπές φορολογικές επιβαρύνσεις από τον ΦΠΑ 24% έως τους έμμεσους φόρους σε ότι κινείται (καταναλωτικά, από καφέδες και τσιγάρα έως συνδρομητική τηλεόραση, ίντερνετ και μπύρα).

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

Παράδειγμα: άγαμος χωρίς παιδιά

Εισόδημα 67% του μέσου όρου

  • Πέρυσι μικτές αποδοχές: 38.007$
  • Μετά την αφαίρεση φόρων-εισφορών, στο χέρι: 30.855$
  • Ποτέ δεν είδε: 7.152$ (ή το 18% του μικτού εισοδήματος)

Οι οικογένειες πληρώνουν... το μάρμαρο

Το τοπίο μεταβάλλεται δραματικά, όταν οι συγκρίσεις γίνουν στις οικογένειες. Οι επιβαρύνσεις στην Ελλάδα αυξάνονται συγκριτικά κατακόρυφα, καταδεικνύοντας ενδεχομένως την έλλειψη μέτρων στήριξης των οικογενειών που δίνουν βροντερό “παρών” σε άλλες χώρες.

Παράδειγμα: οικογένεια με δύο παιδιά

ΕΛΛΑΔΑ

  • Μέσο εισόδημα: 36.272$
  • Φόροι-εισφορές: 8.350$ (30% του μικτού εισοδήματος)

ΙΣΠΑΝΙΑ

  • Μέσο εισόδημα: 40.276$
  • Φόροι-εισφορές: 5.666$ (14% του μικτού εισοδήματος)

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

  • Μέσο εισόδημα: 56.727$
  • Φόροι-εισφορές: 7.482$ (13% του μικτού εισοδήματος)