X

To 65% δεν πλήρωσε το ασφαλιστικό “χαράτσι”

Ανησυχία για την πορεία των εισπράξεων του ΕΦΚΑ. Ελάχιστο το ποσοστό των «μπλοκάκηδων»  που έχουν δηλωθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Ant1news

Εκτός στόχων η εισπραξιμότητα των εισφορών των επαγγελματιών και των αγροτών και τον Φεβρουάριο, αφού μόλις το 35% των προβλεπόμενων εσόδων μπήκε στα ταμεία του ΕΦΚΑ.

Μόλις ένας στους δέκα κατόχους έχουν δηλωθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ασφαλιστικού υπερταμείου, την ώρα που αύριο, Μεγάλη Πέμπτη, λήγει η προθεσμία καταβολής των εισφορών του Φεβρουαρίου.

Οι εισφορές του Μαρτίου πρέπει να καταβληθούν έως 28 Απριλίου, αν και είναι πολύ πιθανόν να δοθεί παράταση μέχρι 5 Μαΐου.

Η εισπραξιμότητα του ασφαλιστικού «χαρατσιού» στο εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυταπασχολούμενων και των αγροτών δεν δείχνει σημάδια ανάκαμψης για τρίτο συνεχόμενο μήνα.

Στις 3 Απριλίου, δέκα μέρες πριν από τη λήξη της προθεσμίας της καταβολής εισφορών του Φεβρουαρίου, είχαν εισπραχθεί μόλις 270 εκατ. από τις εισφορές Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου, δηλαδή, αντί για το ποσό που θα αναλογούσε στους δύο μήνες, εισπράχθηκε το ποσό που αντιστοιχεί στον ένα μήνα.

Ειδικότερα, εισπράχθηκαν περίπου 175 -180 εκατ. ευρώ για τον Ιανουάριο και περίπου 90 -95 εκατ. ευρώ για τον Φεβρουάριο.

Συνεπώς, η εισπραξιμότητα του Ιανουαρίου έφτασε στο 65%, δεδομένου ότι τα έσοδα ανήλθαν σε 175- 180 εκατομμύρια ευρώ, έναντι του στόχου για 270% εκατ. ευρώ. Την ίδια ώρα, η εισπραξιμότητα του «χαρατσίου» για τον Φεβρουάριο, ανερχόταν την περασμένη εβδομάδα μόλις στο 35%, με δεδομένα ότι τα έσοδα ανήλθαν σε 90-95 εκατ. αντί για 270 εκατ. ευρώ.

Με αυτά τα εισπρακτικά δεδομένα, από εισφορές κύριας σύνταξης -υγειονομικής περίθαλψης αναμένονται να εισπραχθούν φέτος 2,2 δισ. ευρώ έναντι αρχικού στόχου 3,2 δισ. ευρώ.