X

Ενστάσεις και εμπόδια στο δρόμο για την συμφωνία

"Φωτιές" άναψαν οι δηλώσεις της Λαγκάρντ για το χρέος. Τα "καρφιά" του Βερολίνου προς την Αθήνα και ενδοκυβερνητικές αναταράξεις.

Ant1news

Μπορεί στο Eurogroup της Μάλτας Αθήνα και δανειστές να «έδωσαν τα χέρια», ωστόσο απ’ ότι φαίνεται είναι μακρύς ακόμη ο δρόμος για την τελική συμφωνία. Ήδη ενόψει της επιστροφής των τεχνικών κλιμακίων ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε μήνυμα σχετικά με τις πιέσεις για την πώληση της ΔΕΗ και όχι μόνο.

Τα «νερά και η ενέργεια θα παραμείνουν υπό δημόσιο έλεγχο όσο είμαστε εμείς εδώ», είπε χθες ο Πρωθυπουργός, ωστόσο σήμερα υποδεχόμενος την διοίκηση της Fraport, που ανέλαβε 14 περιφερειακά αεροδρόμια, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι γίνεται βήμα μπροστά στην επενδυτική εξωστρέφεια της χώρας.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, έστειλε διπλό μήνυμα σε Αθήνα και Ευρωπαίους σήμερα, σημειώνοντας ότι τα μέτρα για το χρέος θα πρέπει να αποφασιστούν προκαταβολικά, ενώ αναφορικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, σημειώσε ότι δεν βιάζει ο χρόνος, αφού οι διαπραγματεύσεις είναι ακόμα στα..μισά.

Το Βερολίνο, από την άλλη, «καρφώνει» τον Αλέξη Τσίπρα, ότι παραπλανά τους δανειστές και δεν προωθεί τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί, «φωτογραφίζοντας»  ένα δεύτερο μνημόνιο.

«Η Αθήνα παραπλανά τους δανειστές. Υπάρχει κίνδυνος ανώμαλης προσγείωσης, επειδή η ελληνική κυβέρνηση αναβάλλει εδώ και καιρό τις μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί. Το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης και δανεισμού για την Ελλάδα εκπνέει το 2018. Η χώρα απέχει ακόμη πολύ από έναν ελάχιστο βαθμό οικονομικής εξυγίανσης», αναφέρει σήμερα η Frankfurter Allgemeine Zeitung.

 

Το θέμα της ΔΕΗ εξακολουθεί να προκαλεί αντιδράσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Ο Πάνος Σκουρλέτης άφησε και πάλι αιχμές για το ρόλο των δανειστών

«Mε το χρονοδιάγραμμα που μας επιβάλλουν μέχρι τον Ιούνιο του 2018, αυτό σημαίνει ότι μας οδηγούν σε μια πώληση όσο - όσο. Κάτι υποκρύπτουν οι απαιτήσεις των δανειστών για την ΔΕΗ. Θεωρώ αβέβαιη την ολοκλήρωση της πώλησης της ΔΕΗ», δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών.

Κόντρα για το θέμα του χρέους ξέσπασε και στην Βουλή. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει εκχωρήσει στο ΔΝΤ τον τελικό ρόλο του αξιολογητή των επιδόσεων της ελληνικής οικονομίας και υπογράμμισε: «Ζητούσατε ρύθμιση για το χρέος δίχως μέτρα και πήρατε μέτρα δίχως ρύθμιση του χρέους, φέρατε τέταρτο μνημόνιο δίχως χρήματα. Επιλέξατε τη συνθηκολόγηση αλλά δεν θα αποφύγετε τις εκλογές. Η μείωση του αφορολόγητου και των συντάξεων όπως και του διαθέσιμου εισοδήματος, έχει την υπογραφή Τσίπρα-Καμμένου».

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος πέρασε στην αντεπίθεση και υποστήριξε ότι ο κ. Μητσοτάκης  στην ομιλία του ανέφερε ανακρίβειες –«θα συγκρατηθώ και δεν θα πω ψέματα», είπε και πρόσθεσε ότι από πουθενά δεν προκύπτει ότι θα ληφθούν μέτρα πριν η χώρα πάρει κάτι για το χρέος. Από την πλευρά του, ο Πάνος Καμμένος απαντώντας στο αίτημα της αντιπολίτευσης για εκλογές, είπε πως «θα τελειώσει η Εξεταστική και η Προανακριτική, θα αποδοθούν ευθύνες» και μέχρι να έλθουν μέρες ευημερίας για τον ελληνικό λαό «μην ελπίζετε να πέσει αυτή η κυβέρνηση».

Ωστόσο, τα πνεύματα οξύνθηκαν στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 "Καλημέρα Ελλάδα", μεταξύ του αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνη Γεωργιάδη και του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Ζαχαριάδη.

 

Την ίδια στιγμή, τα 13 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ που έκαναν δυναμική εμφάνιση την περασμένη Κυριακή «ξαναχτύπησαν». Σε κείμενο τους ξεκαθαρίζουν πως δεν θέλουν εκλογές, ωστόσο, ζητούν αριστερή στροφή της κυβέρνησης.

«Το κείμενο, δεν αποφεύγει να δώσει απαντήσεις στο κρίσιμο ζήτημα της “συμφωνίας”. Επιχειρεί, μιλώντας για την ανάγκη μιας συνολικής αριστερής στροφής, να περιγράψει ένα σχέδιο, που θα επανασυνδέει τον ΣΥΡΙΖΑ με την κοινωνία των πολλών και τα ριζοσπαστικά κοινωνικά κινήματα», αναφέρεται στο σχετικό κείμενο.

«Η στήριξη στην κυβέρνηση είναι απόλυτη. Φυσικά υπάρχουν ανησυχίες, όλοι έχουμε», επανέλαβε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Το Μαξίμου δεν ανησυχεί για διαφοροποιήσεις, όταν κατατεθούν τα προαπαιτούμενα στη Βουλή θεωρώντας πως όλοι θα πειθαρχήσουν στην απόφαση της πλειοψηφίας.