X

Με σφυριά, κατσαρόλες και “μπότηδες” η Πρώτη Ανάσταση (βίντεο)

Πλήθος κόσμου παρακολούθησε την Πρώτη Ανάσταση σε πολλές περιοχές της χώρας, τηρώντας τα έθιμα και φέτος.

Ant1news

Το Μεγάλο Σάββατο είναι η τελευταία ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας και της Μεγάλης Σαρακοστής. Αφιερωμένη από την Εκκλησία μας στην κάθοδο του Ιησού στον Άδη.

Ωστόσο, το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, στις εκκλησίες μας, τελείται η Θεία Λειτουργία της Πρώτης Ανάστασης όπως και σήμερα, η οποία και φέτος πραγματοποιήθηκε σε αρκετές περιοχές της χώρας με μεγαλοπρέπεια, τηρώντας τα έθιμα.

Στην Κέρκυρα η Πρώτη Ανάσταση έγινε με τη ρίψη των "μπότηδων", όπου βρέθηκε και ο πρωθυπουργός. Το έθιμο με το σπάσιμο των κανατιών το Πάσχα στην Κέρκυρα έχει μακρά ιστορία που χάνεται στην εποχή της Ενετοκρατίας. Οι Ενετοί συνήθιζαν την Πρωτοχρονιά (την μεγαλύτερη γιορτή των καθολικών), να ρίχνουν από τα παράθυρά τoυς παλιά αντικείμενα, προκειμένου να τους φέρει ο νέος χρόνος καινούργια. 

 

Οι Κερκυραίοι οικειοποιήθηκαν το έθιμο αυτό και το ενέταξαν στις εορταστικές εκδηλώσεις του Πάσχα. Τα παλιά αντικείμενα αντικαταστάθηκαν από πήλινες στάμνες (μπότηδες) γεμάτες νερό. 

 

Έσπασαν δεκάδες στάμνες στην Πρέβεζα 

Στην Πρέβεζα στην κεντρική αγορά πλήθος κόσμου έδωσε το "παρών", όπου αναβίωσε και φέτος το έθιμο της Πρώτης Ανάστασης.

Όταν το ρολόι στον Άγιο Χαράλαμπο σήμανε 10:00 το πρωί, δεκάδες πήλινες στάμνες (μπότια) έσπασαν στο γραφικότερο στενό της πόλης το Σαϊτάν Παζάρ, αλλά και σε όλο το πεζόδρομο του Ιστορικού Κέντρου, συμβολίζοντας έτσι τη νίκη της ζωής ενάντια στον θάνατο, σύμφωνα με το prevezabest.blogspot.gr.

Παπάς στην Χίο σκορπίζει δάφνες και γίνεται viral...

Με κρότους στα στασίδια και χτυπώντας τα Σήμαντρα στάλθηκε το μήνυμα της Πρώτης Ανάστασης, από τον Ιερό Ναό της Παναγίας Ευαγγελιστρίας Χίου.

«Ανάστα ο Θεός, κρίνον τήν γην, ότι σύ κατακληρονομήσεις εν πάσι τοις εθνέσι» έψαλε ο ιερέας Χριστοφόρος Γουρλής και αμέσως μετά η εκκλησία σείστηκε από τους χτύπους των Σημάντρων που σήμαναν τη νίκη του Θεανθρώπου επί του Θανάτου.

Όπως φαίνεται και στο βίντεο του alithia.gr, ο ιερέας σκόρπισε δαφνόφυλλα σύμβολα της νίκης του Χριστού. Την ίδια ώρα οι πολυέλαιοι της εκκλησίας κουνήθηκαν -σαν από σεισμό- και οι πιστοί χτύπησαν τις πάγκες, τα στασίδια, συμμετέχοντας με αυτό τον ιδιαίτερα ηχηρό τρόπο στη χαρμόσυνη είδηση της Ανάστασης του Κυρίου.

Με σφυριά, κατσαρόλες και κουδούνια η Πρώτη Ανάσταση στην Ασίνη Ναυπλίου

Με εκκωφαντικούς κρότους, χτυπώντας σφυριά, ξύλα, κουδούνια, κατσαρόλες, μπουκάλια ακόμα και μπρίκια, οι πιστοί έστειλαν το μήνυμα της Πρώτης Ανάστασης, το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, από τον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Ασίνης του Δήμου Ναυπλιέων. 

Ο ιερέας π. Ραφαήλ Βουγιούκας έψαλλε το χαρμόσυνο μήνυμα, και η εκκλησία σείστηκε από τον θόρυβο που έκαναν οι πιστοί που παρακολούθησαν την Ακολουθία της πρώτης Ανάστασης, ενώ οι καμπάνες σήμαναν τη νίκη του Θεανθρώπου επί του Θανάτου.