X

Εκστρατεία για την επιστροφή του γλυπτού της Αφροδίτης στην Μήλο (βίντεο)

"Πάμε όλοι μαζί να διεκδικήσουμε αυτό που μας ανήκει " δηλώνει ο δήμαρχος της Μήλου Γεράσιμος Δαμουλάκης.

Ant1news

Του Νίκου Ρογκάκου

Αφροδίτη της Μήλου ! Το καταπληκτικότερο μαρμάρινο έργο της ελληνιστικής εποχής, που συνδυάζει αρμονικά, την γυναικεία ομορφιά και την θηλυκότητα !

Η Αξία του ανεκτίμητη, όπως και η τεχνική του δημιουργού ! Δυστυχώς όμως δεν βρίσκεται στην Ελλάδα και μάλιστα στο νησί της Μήλου, που είναι η φυσική του θέση, αλλά στο Μουσείο του Λούβρου, αφού μετά την ανεύρεση του, το 1820 σε ένα χωράφι, στην περιοχή Κλήμα της Μήλου, το πήραν οι Γάλλοι και το μετέφεραν στο Παρίσι, όπου βρίσκεται έως σήμερα.

Ο Δήμαρχος της Μήλου, Γεράσιμος Δαμουλάκης, άνθρωπος συνετός και πεισματάρης, έχει βάλει στόχο ζωής να κάνει ότι είναι δυνατόν για να επιστρέψει το παγκόσμιο αυτό γλυπτό στην γενέτειρα του, στην Μήλο. Έχει ήδη συγκροτήσει Επιτροπή Διεκδίκησης, η οποία μεταξύ άλλων θα φροντίσει το σχετικό αίτημα να συγκεντρώσει 1 εκατομμύριο υπογραφές, ώστε να συζητηθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Πριν από δύο χρόνια ο δήμαρχος είχε επισκεφθεί το Μουσείο του Λούβρου για να δει από κοντά την Αφροδίτη, αρνήθηκε να πληρώσει εισιτήριο, πράγμα που του επετράπη, αφού όπως τους είπε, είναι ο δήμαρχος της Μήλου, και δεν δέχεται να πληρώσει για κάτι που ανήκει στο νησί του !!

Η Αφροδίτη της Μήλου, είναι σκαλισμένη σε παριανό μάρμαρο και έχει ύψος 2 μέτρα και 2 εκατοστά και χρονολογείται γύρω στο 100 π.Χ. Ο κορμός κάμπτεται και συστρέφεται, δίνοντας την εντύπωση της κίνησης. Το πρόσωπο είναι απαθές, αυστηρό και ευγενικό, ενώ στα μαλλιά κομμάτι κεφαλόδεσμο, από τον οποίο πίσω φεύγουν βόστρυχοι ! Αυτόν λοιπόν τον ανεκτίμητο θησαυρό για την Ελλάδα, θέλει πάση θυσία να φέρει στα χώματα της Μήλου, ο Δήμαρχος της, Γεράσιμος Δαμουλάκης.