X

Κατρούγκαλος: το ΔΝΤ είναι σαν τον εμπρηστή που κατηγορεί τον πυροσβέστη ότι δεν ήρθε γρήγορα

Η αξιολόγηση θα κλείσει πριν το Eurogroup της 22ας Μαΐου και θα συνοδεύεται τουλάχιστον, από ένα οδικό χάρτη για τη βιωσιμότητα του χρέους είπε ο Γ.Κατρούγκαλος.

Ant1news

Βέβαιος ότι η αξιολόγηση θα έχει ολοκληρωθεί πριν από το Eurogroup της 22ας Μαΐου, εμφανίστηκε ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Απαντώντας στο ερώτημα αν έχει την αίσθηση ότι θα έχουμε τελειώσει με την αξιολόγηση έως τις 22 Μαΐου και θα έχει ανακοινωθεί έως τότε ο οδικός χάρτης για το χρέος, απάντησε.

«Στόχος όλων, όλων και στους όλους συμπεριλαμβάνω και την ΕΚΤ, είναι να έχουμε τελειώσει μέσα στον Μάιο. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει η ΕΚΤ να έχει ενδείξεις ότι το χρέος είναι βιώσιμο, δεν είναι απαραίτητο να υπάρχει σύμπτωση απόψεων μεταξύ ΕΚΤ και ΔΝΤ, υπάρχει όμως μία κοινή προϋπόθεση: να μπορεί να θεωρηθεί ότι το χρέος είναι βιώσιμο.

Αυτό σημαίνει τη λήψη κάποιων μέτρων, τουλάχιστον την ύπαρξη κάποιου οδικού χάρτη. Νομίζω ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτό θα συμβεί, γιατί την πολιτική συμφωνία την έχουμε, οι πλευρές οι οποίες έχουν παραμείνει δεν είναι όχι σοβαρές, αλλά οπωσδήποτε θα καθοδηγηθούν από το πολιτικό πλαίσιο που έχει ήδη συμφωνηθεί».

Μιλώντας στον «Realfm» και σχολιάζοντας την επισήμανση ότι η καθυστέρηση στη διαπραγμάτευση προκάλεσε ζημία στην οικονομία, καθώς το ΔΝΤ χθες χαμήλωσε τον πήχη σε ότι αφορά τον στόχο για την ανάπτυξη, ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε.

«Είναι αλήθεια, αλλά νομίζω ότι κι εσείς θα είχατε μία μάλλον ευχάριστη έκπληξη όταν είδατε ότι η μείωση είναι πολύ μικρότερη από αυτή που άλλοι μάντεις κακών ειδήσεων είχαν προαναγγείλει.

Άρα το 2,2% παραμένει ένα καλό αποτέλεσμα. Οπωσδήποτε βέβαια θα ήταν πολύ καλύτερο να ήταν 2,8% που ήταν η αρχική πρόβλεψη, αλλά είναι τώρα σαν τον εμπρηστή που κατηγορεί τον πυροσβέστη ότι δεν ήρθε γρήγορα το ΔΝΤ με αυτή την ανακοίνωση γιατί η δική του στάση ήταν που καθυστέρησε το αποτέλεσμα της αξιολόγησης».