X

Τζανακόπουλος: το ΔΝΤ ευθύνεται για τις καθυστερήσεις στην αξιολόγηση

Πότε γυρίζουν οι επικεφαλής των κλιμακίων στην Αθήνα, πότε πάνε στην Βουλή τα προαπαιτούμενα. Τι είπε για Μητσοτάκη και ΝΔ.

Ant1news

Ως θετική εξέλιξη χαρακτήρισε την επί τα βελτίω αναθεώρηση των πρωτογενών πλεονασμάτων του 2016 από το ΔΝΤ ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, αλλά δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι οι επιφυλάξεις του Ταμείου για τα οικονομικά της χώρας τόσο στην πρώτη όσο και στη δεύτερη αξιολόγηση αποδείχτηκαν αβάσιμες.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε ανυπόστατα τα σενάρια για πρόσθετα μέτρα το 2018 καθώς υπάρχει ο δημοσιονομικός κόφτης και εκτίμησε ότι όσο περνούν οι μήνες το ΔΝΤ θα αναθεωρεί συνεχώς τα στοιχεία του ώστε να λάβει υπόψη την υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας.

Αναφορικά με τη σύνοδο του ΔΝΤ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι βασική θέση της Ελλάδας είναι προσδιοριστούν όσο το δυνατόν μικρότερα πλεονάσματα για την περίοδο μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος. Σημείωσε ότι αυτό είναι άμεσα συνδεδεμένο με τη λύση που θα δοθεί για το θέμα του χρέους.

«Επιδιώκουμε όσο το δυνατό μεγαλύτερο προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για να υπάρξει καθαρός διάδρομος για την οικονομία και τις επενδύσεις», δήλωσε και συμπλήρωσε ότι «παράλληλα θα ανοίξει ο δρόμος για το επόμενο βήμα που είναι η ένταξη στο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης».

Ο κ. Τζανακόπουλος υποστήριξε ότι οι θεσμοί επιστρέφουν στην Αθήνα στις 25 Απριλίου θεσμοί και θα γραφούν τα κείμενα (για το πρόγραμμα του ESM και το αντίστοιχο του ΔΝΤ) και στις 22 Μαϊου θα γίνει το Eurogroup για να μπει η τελική σφραγίδα.

Σε ότι αφορά τα προαπαιτούμενα είπε πως στόχος είναι κατατεθεί το νομοσχέδιο την πρώτη εβδομάδα του Μαϊου και να ψηφιστεί το πρώτο δεκαπενθήμερο προκειμένου εν συνεχεία να γραφτεί από τους Θεσμούς η έκθεση συμμόρφωσης.

Αναφορικά με το ΔΝΤ σημείωσε ότι Γερμανία και Ολλανδία επιμένουν ότι προϋπόθεση για τη συμμετοχής του στο πρόγραμμα είναι να μετέχει και το Ταμείο. Σε ότι αφορά τη συμφωνία με το ΔΝΤ είναι ένα πρόγραμμα μικρής χρηματοδότησης που θα λήξει ταυτόχρονα με το αντίστοιχο του ESM.

Παράλληλα, κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για «καταστροφολογία» που μετατίθεται από χρονιά σε χρονιά. Συμπλήρωσε ότι η ΝΔ ακολουθεί τη λογική «τόσα και άλλα τόσα» στις παράλογες απαιτήσεις των δανειστών φέροντας ως παράδειγμα τις προτάσεις που παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τη ΔΕΗ που μεταξύ άλλων προβλέπει να επανεξεταστούν οι εκπτώσεις που δίνονται στους πελάτες.