X

Κομισιόν: εφικτός ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% το 2018

Η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα επηρεάσει την ανάπτυξη το 2017 είπε η εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Ant1news

Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ανίκα Μπράιτχαρτ, σε δηλώσεις της επεσήμανε την ανάγκη να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό η δεύτερη αξιολόγηση, λόγω της εύθραυστης κατάστασης στην οποία βρίσκεται η ελληνική οικονομία.

Όπως υποστήριξε βρίσκονται σε εξέλιξη οι προετοιμασίες για την επιστροφή των θεσμών, παρότι ακόμα δεν υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία. Νωρίτερα πάντως ο Δημήτρης Τζανακόπουλος προσδιόρισε την επιστροφή των θεσμών στις 25 Απριλίου.

Η Μπράιτχαρτ επανέλαβε σήμερα πως η Επιτροπή λαμβάνει υπόψη της τις προβλέψεις που δημοσίευσε το ΔΝΤ για την ανάπτυξη στην Ελλάδα τα επόμενα έτη, καθώς και την αναθεώρηση των προβλέψεων του ΔΝΤ για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Επιπλέον, η ίδια εκπρόσωπος επανέλαβε, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ότι σύμφωνα και με τις προβλέψεις που αναμένεται να ανακοινώσει η Επιτροπή, η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα είναι «ηπιότερη» το 2017, λόγω της αβεβαιότητας που υπήρξε γύρω από τη δεύτερη αξιολόγηση.

Ωστόσο, στις Βρυξέλλες επικρατεί η άποψη ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018 και τα επόμενα έτη θα επιτευχθεί με όσα έχουν συμφωνηθεί μέχρι τώρα, ενώ καλωσορίζουν την αναθεώρηση των προβλέψεων του ΔΝΤ για το πρωτογενές πλεόνασμα στην Ελλάδα, σε πιο «ρεαλιστικά» νούμερα.

Συγχρόνως, στην Ουάσινγκτον μεταβαίνει για την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, όπου αναμένεται να έχει συνάντηση και με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Το ελληνικό ζήτημα και ειδικότερα οι συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, τη διευκρίνιση των οποίων ζητά το ΔΝΤ, αναμένεται να τεθούν στο τραπέζι της εν λόγω συνάντησης αλλά και άλλων συναντήσεων, μεταξύ των βασικότερων παικτών.

Ωστόσο, πηγές της ευρωζώνης, σημείωναν χθες ότι οι «κρίσιμες συζητήσεις» θα πραγματοποιηθούν μόλις ολοκληρωθεί η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο.