X

Διαξιφισμοί Ευρωπαίων - ΔΝΤ για τα ελληνικά πλεονάσματα

Συμφωνία μέχρι τα τέλη Μαΐου “βλέπει” ο Μοσκοβισί. “Καρφιά” Σόιμπλε για τις προβλέψεις του ΔΝΤ. Επιμένει στις θέσεις της η Λαγκάρντ. Οι επιδιώξεις της Αθήνας.

Ant1news

Με υπαρκτό το χάσμα Γερμανίας-ΔΝΤ για το αν η ελληνική οικονομία μπορεί ή όχι να ανταπεξέλθει σε υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5%, η Κριστίν Λαγκάρντ επιμένει στις αξιώσεις της.

Μιλώντας σε εκδήλωση ενόψει της Εαρινής Συνόδου του Ταμείου που κορυφώνεται το επόμενο τριήμερο, η επικεφαλής του ΔΝΤ ζήτησε από τους Ευρωπαίους δανειστές της Ελλάδας λογικότερους στόχους και διευθέτηση του χρέους, ώστε να μετάσχει με χρηματοδότηση στο ελληνικό πρόγραμμα.

Παράλληλα, η Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε ότι από τα πρωτογενή πλεονάσματα θα εξαρτηθεί η ελάφρυνση χρέους που απαιτείται μεσοπρόθεσμα αλλά και που θα επιβληθούν στην ελληνική οικονομία. Γι' αυτό και όπως είπε, «πρέπει να είναι λογικά».

Ωστόσο, στις Βρυξέλλες επικρατεί η άποψη ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018 και τα επόμενα έτη θα επιτευχθεί με όσα έχουν συμφωνηθεί μέχρι τώρα.

 

Αισιόδοξος για την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας μεταξύ Αθήνας και δανειστών μέσα στις επόμενες εβδομάδες εμφανίστηκε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Πιερ Μοσκοβισί.

Μιλώντας σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Peterson, στην Ουάσινγκτον, ο κ. Μοσκοβισί δήλωσε ότι ελπίζει να υπάρξει λύση μέχρι τα τέλη Μαΐου, τάχθηκε υπέρ της συμμετοχής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα και εξέφρασε την άποψη πως δεν θα υπάρξει τέταρτο πρόγραμμα για την Ελλάδα.

 

Αίσθηση προκάλεσαν τα “καρφιά” του Υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Σε ομιλία του σε εκδήλωση του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς, στην Ουάσινγκτον, ο κ. Σόιμπλε είπε ότι «οι προβλέψεις του ΔΝΤ ήταν πιο απαισιόδοξες από εκείνες της Ελληνικής Κυβέρνησης. Ατυχώς για το ΔΝΤ, τα τελευταία δύο χρόνια οι προβλέψεις της Ελληνικής Κυβέρνησης είναι πιο ρεαλιστικές. Οι οικονομολόγοι κάποιες φορές πρέπει να αντιμετωπίζουν την πραγματικότητα».

Ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών είπε επίσης ότι τα όποια νέα προγράμματα στήριξης κρατών μελών της ευρωζώνης θα πρέπει να συνάπτονται χωρίς τη συμμετοχή του διεθνούς χρηματοοικονομικού οργανισμού και άρα μόνον υπό ευρωπαϊκή αιγίδα.

 

“Παράθυρο” να αγοράσει ο ESM δάνεια που έχει δώσει το ΔΝΤ στην Ελλάδα, προκειμένου με αυτόν τον τρόπο να διευκολυνθεί η βιωσιμότητα του χρέους, άφησε ο διευθύνων σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ.

Σε εκδήλωση του Atlantic Council, στην Ουάσιγκτον, ο επικεφαλής του ESM εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι η Ελλάδα «μπορεί να επιστρέψει στις αγορές και να σταθεί ξανά στα πόδια της πριν από τη λήξη του προγράμματος το επόμενο έτος», προσθέτοντας ότι «μπορεί να είναι το επόμενο ευρωπαϊκό success story», εφόσον εφαρμόσει τις υπεσχημένες μεταρρυθμίσεις.

 

Πολιτικές κόντρες με φόντο τις προβλέψεις του ΔΝΤ

Μόλις χθες, έκθεση του Ταμείου για το πρωτογενές πλεόνασμα προέβλεπε σχεδόν επταπλάσια υπερκάλυψη του στόχου για το 2016 και οριακή κάλυψη του για φέτος, όμως έναντι στόχου για 3,5% του ΑΕΠ το 2018 το Ταμείο εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει πλεόνασμα άνω του 2%, αφήνοντας παράθυρο για νέα μέτρα ύψους 2,5 δις ευρώ για το 2018.

Το Μαξίμου χαιρέτησε με ικανοποίηση την αναθεώρηση των προβλέψεων του ΔΝΤ για το πλεόνασμα και τόνισε ότι ο στόχος του 2018 θα επιτευχθεί χωρίς νέα μέτρα. Κυβερνητικές πηγές σχολίαζαν ότι «σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει κανένα ζήτημα πρόσθετων μέτρων για το 2018, καθώς το πρόβλημα των διαφορετικών προβλέψεων έχει λυθεί ήδη από το Μάιο του 2016, στα πλαίσια της πρώτης αξιολόγησης, με τη θεσμοθέτηση του αυτόματου μηχανισμού δημοσιονομικής προσαρμογής».

Ως θετική εξέλιξη χαρακτήρισε την επί τα βελτίω αναθεώρηση των πρωτογενών πλεονασμάτων του 2016 από το ΔΝΤ ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, αλλά δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι οι επιφυλάξεις του Ταμείου για τα οικονομικά της χώρας τόσο στην πρώτη όσο και στη δεύτερη αξιολόγηση αποδείχτηκαν αβάσιμες.

Απαντώντας στα όσα ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Βασίλης Κικίλιας σχολίασε ότι «στον περίκλειστο πύργο του Μαξίμου η περικοπή των συντάξεων και η μείωση του αφορολόγητου, είναι λόγοι πανηγυρισμού».

Το ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωση του επισημαίνει ότι «τα κυβερνητικά σχόλια για την έκθεση του ΔΝΤ είναι προκλητικά γιατί αποσιωπούν όσα δεν τη συμφέρουν. Η Κυβέρνηση είναι μακριά από τις ανάγκες της κοινωνίας και της οικονομίας και για αυτό όσο γρηγορότερα φύγουν τόσο το καλύτερο».

Το ΚΚΕ σε ανακοίνωση του και σχολιάζοντας την πορεία της διαπραγμάτευσης τονίζει μεταξύ άλλων ότι «τα παζάρια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, στη Σύνοδο του ΔΝΤ, διεξάγονται με την προίκα των ματωμένων πλεονασμάτων και της συμφωνημένης κλιμάκωσης των αντιλαϊκών μέτρων για τα επόμενα χρόνια».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταυρός Θεοδωράκης, σε ανάρτηση του στο διαδίκτυο σχολίασε, «κενό 2,7 δις βλέπει το ΔNT το '18. Κάποιος να σκουντήσει την κυβέρνηση να αλλάξει πλευρό. H "υπερήφανη διαπραγμάτευση " καταντάει εφιάλτης».

 

Τα στοιχεία για την ελληνική οικονομία

Αύριο η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016, το οποίο θα αποτελέσει όπλο του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος, στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ, στην Ουάσινγκτον, θα έχει κατ΄ ιδίαν, διαδοχικές συναντήσεις με τους Λαγκάρντ, Ντάισελμπλουμ, Σόιμπλε και Σαπέν.

Την ίδια ώρα ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος του επιστημονικού συμβουλίου του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, Πάνος Καζάκος, προέβλεψε ότι τα αποτελέσματα για την ελληνική οικονομία το πρώτο τρίμηνο του 2017 θα δείξουν ύφεση ή στην καλύτερη περίπτωση στασιμότητα.

Τι περιμένει η Αθήνα από τη Σύνοδο του ΔΝΤ

Σε ένα «συμβιβασμό» μεταξύ ΔΝΤ-Βερολίνου για το ζήτημα του ελληνικού χρέους και των πρωτογενών πλεονασμάτων προσβλέπει η κυβέρνηση, ώστε να τερματιστεί άμεσα το πολύμηνο διαπραγματευτικό ράλι.

Οι στόχοι της ελληνικής πλευράς οριστικοποιήθηκαν στη χθεσινή σύσκεψη που συγκάλεσε ο Αλέξης Τσίπρας στο Μαξίμου και είναι οι εξής:

  • Να πετύχουμε «όσο το δυνατόν χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα για μετά το 2019», έναντι του 3,5% επί δέκα χρόνια που ήταν η αρχική θέση του Β. Σόιμπλε.
  • Να υπάρξει εξειδίκευση στα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους -ήτοι, να επιτευχθεί συμβιβασμός μεταξύ ΔΝΤ-Βερολίνου.
  • Η λύση να επισημοποιηθεί «το συντομότερο δυνατό» καθώς η οικονομία δεν αντέχει άλλες καθυστερήσεις. Επ' αυτού, κυβερνητικός παράγοντας με γνώση της διαπραγμάτευσης σημειώνει πως τυχόν νέα καθυστέρηση «δεν μπορεί να χρεωθεί στην ελληνική πλευρά, η οποία έχει κάνει όλα όσα όφειλε».

 

Οι ημερομηνίες ορόσημο

Ανακοινώσεις δεν αναμένονται, βεβαίως, στην Ουάσιγκτον, ωστόσο το κλείσιμο των συμφωνιών θα οριστικοποιήσει το χρονοδιάγραμμα των επόμενων τεσσάρων εβδομάδων:

  • Επιστροφή (από Δευτέρα) στην Αθήνα των τεχνικών κλιμακίων για το Staff Level Agreement.
  • Κατάθεση στη Βουλή και ψήφιση των προαπαιτούμενων.
  • Επικύρωση της συνολικής συμφωνίας στο Eurogroup της 22ας Μαΐου («ή και νωρίτερα»).
  • Ένταξη της χώρας στο QE, με σχετική απόφαση της ΕΚΤ στις αρχές Ιουνίου