X

Τεχνική συμφωνία και χρέος στην συνάντηση Τσακαλώτου-Λαγκάρντ

Τι είπε ο ΥΠΟΙΚ μετά το ραντεβού παρουσία Τόμσεν - Βελκουλέσκου. Πού επέμεινε η Λαγκάρντ. Νέα μηνύματα από Σόιμπλε, Μοσκοβισί, Σαπέν και Ντομπρόβσκις.

Ant1news

Με μεγάλο όπλο το οκταπλάσιο του στόχου πρωτογενές πλεόνασμα για το 2016, ξεκίνησε ο κύκλος επαφών του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Γιώργου Χουλιαράκη στην Ουάσινγκτον, στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ.

Αμέσως πριν την συνάντηση του με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, οι επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου είχαν συνάντηση μισής ώρας με την Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, παρουσία των Πόουλ Τόμσεν και Ντέλιας Βελκουλέσκου.

Όπως μεταδίδει ο απεσταλμένος του ΑΝΤ1 στην Ουάσιγκτον, Θανάσης Τσίτσας, εξερχόμενος της συνάντησης ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τόσο την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων των δανειστών στην Αθήνα, την Τρίτη ή την Τετάρτη, όσο κυρίως «αγκάθια» που απομένουν για το κλείσιμο της τεχνικής συμφωνίας με τους δανειστές, όσο και λεπτομέρειες για την τεχνική προεργασία που απαιτούν οι διαβουλεύσεις για την διευθέτηση του χρέους.

 

Σε γραπτή δήλωση της, μετά την συνάντηση της με τον Υπουργό και τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, η Κριστίν Λαγκάρντ αναφέρει ότι «έγινε εποικοδομητική συζήτηση αναφορικά με την προετοιμασία της επιστροφής της αποστολής των δανειστών, η οποία θα συζητήσει επί δύο βασικών σκελών για το ελληνικό πρόγραμμα: τις μεταρρυθμίσεις και την αναδιάρθρωση του χρέους».

 

Ο κύκλος των σημερινών επαφών έκλεισε με τον Μισέλ Σαπέν, ενώ στην ατζέντα του οικονομικού επιτελείου για το Σάββατο περιλαμβάνονται επαφές με τον Βοηθό Υφυπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, τον Πιέρ Μοσκοβισί και τον Πόουλ Τόμσεν.

 

Ο Υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας εμφανίστηκε αισιόδοξος πως θα γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ Ευρωπαίων και ΔΝΤ και θα βρεθεί η λύση για το ελληνικό πρόγραμμα.

«Είμαι πεπεισμένος ότι θα καταλήξουμε, με το ΔΝΤ και τη Γερμανία, σε μια λύση που θα βοηθήσει την Ελλάδα και άρα την Ε.Ε. να σταθεροποιήσει την κατάσταση», δήλωσε ο Σαπέν στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πριν από τη συνάντηση με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, σε συνέντευξη Τύπου της G20, ρωτήθηκε για το πλεόνασμα και δήλωσε ότι τα ελληνικά νούμερα απoδείχθηκαν πολύ καλύτερα των εκτιμήσεων του ΔΝΤ και σημείωσε ότι το Eurogroup έχει αποφασίσει πως εάν το 2018 καταδειχθεί πως δεν θα πιαστεί ο στόχος για τα πλεονάσματα των επομένων ετών θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα το 2019 και το 2020.

Η συνάντησή του με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, διήρκησε πάνω από μισή ώρα και συζητήθηκαν όλες οι πτυχές του ελληνικού προγράμματος.

 

Σε δηλώσεις του, το απόγευμα της Παρασκευής, ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, αφού ανακοίνωσε την επιστροφή των κλιμακίων των δανειστών στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα, τόνισε ότι για να μετέχει το Ταμείο με χρηματοδότηση στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα, απαιτείται η συμφωνία σε ένα αξιόπιστο πακέτο μεταρρυθμίσεων και μέτρων διευθέτησης του χρέους.

Αναγνωρίζοντας την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης με τους δανειστές, ο κ. Τόμσεν τόνισε πως υπάρχει το μομέντουμ για να “κλείσει” η συμφωνία, η οποία -όπως τόνισε- όσο καθυστερεί τόσο περισσότερο κοστίζει στην οικονομία της χώρας.

Αναφερόμενος στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το πρωτογενές πλεόνασμα, ο Πόουλ Τόμσεν δεν έκρυψε την έκπληξή του. «Είναι πολύ πάνω από αυτό που προβλέπαμε», είπε χαρακτηριστικά. Συμπλήρωσε, πάντως, ότι δεν πρέπει να διατηρηθούν για πολύ τα πλεονάσματα 3,5%, καθώς η Ελλάδα χρειάζεται περιθώρια για να ισχυροποιήσει την ανάκαμψη της οικονομίας.

Μέσω ΑΝΤ1 η απάντηση Μοσκοβισί στον Σόιμπλε για τα επικριτικά σχόλια στον Τόμσεν:


Ωστόσο, ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας "ξαναχτύπησε" λέγοντας ότι δεν ευθύνεται για την καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης το ΔΝΤ και οτι τα κλιμάκια των δανειστών δεν γύρισαν νωρίτερα στην Αθήνα γιατί "οι Έλληνες ήθελαν να γιορτάσουν το Πάσχα":

Την άμεση ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος της Ελλάδας για να διασφαλιστεί η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας, ζήτησε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, στη διάρκεια ομιλίας του σε συνέδριο του Αμερικανικού Ινστιτούτου Επιχειρηματικότητας, με τίτλο «Διατλαντική συνεργασία - κλειδί για απασχόληση και οικονομική ανάπτυξη», που διεξήχθη στη Ουάσινγκτον. «Θέλουμε να ελπίζουμε σε αποφασιστική στήριξη από την αμερικανική κυβέρνηση όσον αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα», πρόσθεσε.

 

Ο κ. Ντομπρόβσκις συναντήθηκε σήμερα με τον Υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Στίβεν Μνούτσιν, η οποία, όπως ανέφερε, έγινε σε καλό κλίμα και στην οποία εκτός από την συνεργασία και τις σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ συζητήθηκαν και θέματα που αφορούσαν την ελληνική οικονομία.