X

ΥΠΟΙΚ: θετικό το κλίμα στις επαφές Τσακαλώτου στην Ουάσινγκτον

Ντάισελμπλουμ: δύσκολες συζητήσεις για το χρέος. Το Πάσχα των Ελλήνων φταίει για την καθυστέρηση της αξιολόγησης είπε ο Σόιμπλε. Πότε επιστρέφουν οι θεσμοί.

Ant1news

Τη βούληση όλων των πλευρών των δανειστών για ολοκλήρωση της συμφωνίας έως το τέλος Μαΐου, «βλέπουν» πηγές του υπουργείου Οικονομικών.

Την εκτίμηση αυτήν εξέφρασαν οι ίδιοι κύκλοι μετά το πέρας των επαφών του Ευκλείδη Τσακαλώτου, στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, στην έδρα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσινγκτον.

Την Παρασκευή ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών είχε συναντήσεις με την Κριστίν Λαγκάρντ, τον Βόλφανγκ Σόιμπλε, τον Μισέλ Σαπέν και τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος σε δηλώσεις του ανέφερε ότι «είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία».

«Το κλίμα στις συναντήσεις ήταν θετικό και εποικοδομητικό. Διαφάνηκε η βούληση να ολοκληρωθεί η συμφωνία έως το τέλος Μαΐου», ανέφεραν οι ίδιες πηγές, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΑΝΤ1 στις ΗΠΑ, Θανάσης Τσίτσας.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα τεχνικά κλιμάκια θα αφιχθούν  στην Αθήνα την προσεχή Τρίτη και θα αναχωρήσουν την 1η Μαΐου. Το πρόγραμμα τους θα είναι «σφικτό». Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί  θα είναι η εξής:

Πρώτα θα υπάρξει πολιτική συμφωνία, ύστερα σύνταξη του Memorandum of Economic and Financial Policies (MEFP), θα ακολουθήσει η τεχνική συμφωνία, το staff level agreement και εν συνεχεία η συζήτηση για το χρέος.

Ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προκάλεσε για ακόμα μια φορά, δηλώνοντας πως οι θεσμοί καθυστέρησαν να επιστρέψουν στην Αθήνα, γιατί οι Έλληνες ήθελαν να γιορτάσουν το Πάσχα.

Ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg εκτίμησε ότι, «είμαστε πολύ κοντά, πρόκειται πραγματικά για το τελευταίο διάστημα. Έχουμε πλήρη συμφωνία για τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Πώς πρέπει να σχεδιασθούν, πότε να εφαρμοσθούν , το εύρος τους».

Όπως είπε χαρακτηριστικά, αυτό που πρέπει να γίνει τώρα είναι η αποτύπωση της συμφωνίας στο χαρτί.

Τόνισε ωστόσο και το ζήτημα του χρέους, σημειώνοντας ότι οι συζητήσεις Ευρωπαίων – Ταμείου πάνω στο θέμα θα είναι δύσκολες, εξέφρασε ωστόσο την αισιοδοξία ότι θα υπάρξει λύση.

«Θα είναι μία δύσκολη συζήτηση με το ΔΝΤ, επειδή υπάρχουν κάποιοι πολιτικοί περιορισμοί στην Ευρώπη, που μπορούμε να πάμε και που όχι, αλλά και σε αυτό βλέπω μία λύση», είπε σχετικά.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος πέρα από τις συναντήσεις του στην έδρα του ΔΝΤ είχε και επαφές με επενδυτές οι οποίες όμως δεν ανακοινώθηκαν.

Στο σημερινό του πρόγραμμα  περιλαμβάνεται   συνάντηση του με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος  Πόουλ Τόμσεν, τον Ευρωπαίο Επίτροπο, Πιερ Μοσκοβισί και τον  Άντι Μποκόλ, τον Βοηθό υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ.