X

Παπανάτσιου: κανένας δεν πίστευε ότι θα πετύχουμε αυτό το πρωτογενές πλεόνασμα

Μείωση του ΕΝΦΙΑ μέσα από τα αντίμετρα το 2019 προέβλεψε η Κ.Παπανάτσιου και «κάρφωσε» τον προκάτοχο της Τ.Αλεξιάδη.

Ant1news

Κανένας δεν πίστευε ότι θα πετύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα 3,9% το 2016 και το πετύχαμε με τις θυσίες του ελληνικού λαού, δήλωσε η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου.

Συμπλήρωσε δε ότι το πλεόνασμα θα ήταν αισθητά υψηλότερο αν η Κυβέρνηση δεν είχε δώσει την «13η σύνταξη» και δεν είχε πάρει μέτρα για την ενίσχυση των νησιών.

Σε ότι αφορά την κριτική ότι το πλεόνασμα προέρχεται από την υπερφορολόγηση απάντησε ότι ένα μέρος του προέρχεται από την μείωση των δαπανών.

«Στόχος μας είναι να βγάλουμε τη χώρα από την επιτροπεία» πρόσθεσε. Στο πλαίσιο αυτό, προέβλεψε ανάκαμψη της οικονομίας προς το τέλος του 2017, ωστόσο φάνηκε επιφυλακτική για έξοδος στις αγορές το 2018, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Επέμεινε ότι το 80% των αγροτών δεν θα πληρώσει φέτος φόρο και μιλώντας για την επένδυση στο Ελληνικό δήλωσε, «δεν καθυστερούμε με το Ελληνικό, δεν υπάρχει κανένα θέμα με την επένδυση. Το γραφείο Ελληνικού στο υπουργείο μας κάνει όλη την προεργασία. Μόλις ολοκληρωθούν οι σχετικές μελέτες είμαστε πανέτοιμοι να τις υλοποιήσουμε».

Διευκρίνισε πως ο ΕΝΦΙΑ θα είναι ίδιος και το 2018, υποσχόμενη μείωση η οποία θα υλοποιηθεί στα αντίμετρα που θα ληφθούν το 2019.

Τέλος, διέψευσε ότι βρήκε έτοιμο νομοσχέδιο για το ακατάσχετο στην πρώτη κατοικία από τον προκάτοχο της Τρύφωνα Αλεξιάδη.

«Εγώ δεν βρήκα κανένα νόμο από τον κ. Αλεξιάδη, για το ακατάσχετο για την πρώτη κατοικία, δεν ξέρω τι έχει κάνει.Μού παρέδωσε μια πρόταση, σαν έτοιμος νόμος δεν υπήρχε» ανέφερε χαρακτηριστικά. «Η εφορία δεν έχει πάρει καμία πρώτη κατοικία» επέμεινε.